Kievul încearcă cu disperare să iasă din încleștarea trupelor ruse care avansează în est și mizează pe abordarea pragmatică a lui Donald Trump. S-ar putea ca președinția acestuia să nu fie cel mai bun lucru pentru Ucraina, dar va fi sigur peste cea a lui Biden, este convins un fost ministru ucrainean.
Cu doar două luni în urmă, Ucraina era îngrozită că un nou mandat la Casa Albă al lui Donald Trump ar forța-o să capituleze în fața lui Vladimir Putin. Astăzi Kievul își agață toate speranțele de voința lui Trump de a pune capăt celor trei ani de măcel, scrie Politico.
Reuniți, săptămâna aceasta, la Davos, pentru Forumul Economic Mondial anual, ucrainenii și aliații lor îl privesc pe noul președinte al Statelor Unite ca pe un factor care l-ar putea forța pe Putin să se așeze la masa tratativelor de pace și care i-ar oferi președintelui ucrainean Volodimir Zelenski o portiță de ieșire din impas, notează publicația.
"Este un optimism real. 2024 a fost ca un an de așteptare. Aveam alegeri, aveam distrageri, administrația Biden spunea nu, apoi spunea da… 2025 a fost ca un an de acțiune. În sfârșit ne mișcăm", a declarat pentru Politico Kurt Volker, care a servit ca reprezentant special al SUA pentru Ucraina în primul mandat al lui Trump.
Ucraina e sătulă de vorbe și mizează pe acțiunea lui Trump
Kievul nu-și face iluzii: obstacolul în calea păcii nu este ocupantul Casei Albe, ci liderul de la Kremlin. Dar comparând continuitatea din era Biden cu stilul perturbator al lui Trump, ucrainenii știu că rezultatul poate fi imprevizibil.
Zelenski însuși a recunoscut că Trump ar putea aduce, în sfârșit, Moscova și Kievul la masa negocierilor. "Trump este un om de afaceri. El știe cum să exercite presiuni", le-a spus el reporterilor marți, după ce a rostit un discurs înflăcărat participanților la summit-ul de la Davos, adăugând că are speranțe în privința noii administrații americane.
"Acum avem nevoie de certitudine. Și cred că administrația Trump poate aduce mai multă siguranță", a spus Maksîm Timcenko, directorul executiv al DTEK, cel mai mare investitor privat din industria energetică a Ucrainei. "Evident, această certitudine nu ar trebui să compromită o pace dreaptă în Ucraina. Dar acesta ar trebui să fie un an al acțiunii", a adăugat el.
Există, însă, o problemă. S-ar putea ca această "acțiune" să nu fie deloc plăcută, scrie publicația citată.
Zelenski ar putea fi forțat să facă concesii, care până nu demult păreau de neconceput. Probabil că el va trebui să accepte că Ucraina nu se va putea întoarce la granițele ei de dinainte de război, deși a spus răspicat nu va recunoaște niciodată ținuturile cucerite ca fiind teritoriu rus. De asemenea, ar putea fi nevoit să accepte că solicitarea de intrare în NATO nu are nicio șansă să fie aprobată în viitorul apropiat.
Acest lucru a fost clar atât din declarațiile pe care președintele ucrainean le-a făcut la Davos.
"S-ar putea să nu fie bine, dar va fi mult mai bine decât sub Biden", a spus Tîmofîy Mîlovanov, fost ministru ucrainean și președintele Școlii de Economie din Kiev, referindu-se la soarta țării sale în era Trump. "Biden a gestionat războiul ca pe o criză – a crezut că, dacă rezistă suficient, furtuna va trece. Dar nu trece. Trump consideră că trebuie să oprim furtuna. Nu îl îngrijorează cum va fi oprită", a explicat el.
Zelenski a devenit portavocea lui Trump
Imprevizibilitatea și înclinația lui Trump pentru retorica răsunătoare i-ar putea oferi lui Zelenski rampa de ieșire de care are nevoie pentru a-i mulțumi pe ucrainenii epuizați de război cu un acord de pace care recunoaște realitatea de pe teren: forțele de la Kiev nu au efectivele și puterea necesare pentru a elibera Crimeea ocupată sau provincia estică Donbas.
Zelenski s-a aliniat mai mult cu retorica belicoasă a lui Trump și a preluat apelurile sale cele mai agresive, criticând Europa în discursul rostit marți la Davos, unde a deplâns cheltuielile reduse pentru apărare și criticând Uniunea Europeană pentru că este "mai concentrată pe reglementare decât pe libertate".
"Trump, mi-a spus… el va face totul pentru a pune capăt războiului anul acesta. Și i-am spus: 'Suntem partenerul tău'", a spus Zelenski, ceea ce explică mesajul critic la adresa Europei.
"Președintele Zelenski a jucat extrem de bine. Aliniindu-se la ceea ce vrea președintele Trump, a clarificat că problema nu este Ucraina. Problema e Putin", a observat Volker.
Dar dacă Zelenski își joacă bine cărțile, Putin ar avea ceva de furcă, se arată în analiza citată.
Inflația din Rusia a scăpat de sub control, ratele dobânzilor sunt înghețate artificial la un nivel deja uriaş de 21%, există o penurie de forță de muncă și victime în masă ale războiului. "Acest lucru nu este sustenabil ca societate", a spus Volker, fostul reprezentant pentru Ucraina al lui Trump.
Aceste argumente au fost prezentate chiar de către Trump, în prima zi a noului mandat, când l-a avertizat pe Putin că își distruge țara dacă nu participă la negocierile de pace.
Kievul are speranțe cu Trump
Următoarele săptămâni vor fi cruciale pentru Kiev și pentru Moscova.
"Cred că Trump îl va suna pe Putin și îi va spune să pună capăt războiului. Cred că Putin nu va fi de acord… și cred că echipa Trump va înțelege că trebuie să dea dovadă de putere. Să arate mai multă hotărâre. Și să pună totul pe masă", a spus Volker.
Acest lucru ar putea însemna sancțiuni mai dure, creșterea substanțială a exporturilor de energie ale SUA pentru a înfometa bugetul de război al lui Putin și continuarea sprijinului militar pentru Ucraina. Iar Trump tocmai a dat un semnal în acest sens, spunând că nu exclude aplicarea unor sancțiuni Rusiei, dacă Putin refuză să negocieze.
"Asta îi va trimite un semnal lui Putin: faptul că situația nu se va îmbunătăți", apreciază Volker.
"Ucrainenii nu știu ce va face Trump. Dar ei știu ce a făcut Biden", consideră fondatorul Ukraine Freedom Project, Steven Moore, care a lucrat șapte ani în Congresul SUA, în special ca șef de cabinet al fostului adjunct șef al Partidului Republican, Peter Roskam.
"Administrația Biden a amânat lucrurile, armele veneau încet… Ceva trebuie să se schimbe”, a mai spus el.
"Există optimism", a adăugat Moore, care acum activează în Ucraina și duce campanii pentru a-i informa pe membrii Congresului american despre atrocitățile comise de forțele lui Putin. "Ucrainenii cărora le vorbesc simt că Trump e un lider puternic, în timp ce Biden nu a putut lega o frază în unele zile", a subliniat el.
T.D.