În ziua 1064 de război armata ucraineană a anunțat că a ucis și rănit zeci de soldați nord-coreeni într-o luptă intensă pe frontul din regiunea rusă Kursk. După aproape nouă ore în care au respins asaltul continuu al trupelor nord-coreene, militarii ucraineni mai aveau doar un sfert din cantitatea de muniție.
De asemenea, forțele ucrainene au reușit să respingă noaptea trecută asaltul trupelor ruse în apropierea a două localități. În schimb, rușii au avansat spre alt așezări din regiunea Donețk.
Armata rusă a revendicat azi cucerirea unui sat în regiunea Harkov (nord-est), o nouă înaintare pe malul de vest al râului Oskil şi un semn al dificultăţii Kievului de a opri trupele inamice. De asemenea, trupele Kremlinului se află la doar câţiva kolometri de Kupiansk, iar armata ucraineană e în dificultate şi în est, mai ales în zona Pokrovsk.
Un atac cu drone rusești s-a soldat cu doi răniți și a provocat șase incendii, aseară târziu, în orașul Nikolaiev din regiunea cu același nume. Un apartament dintr-un bloc de șase etaje a luat foc, iar 200 de locatari au fost evacuați. Incendiile au fost stinse în cursul nopții, au anunțat dimineață autoritățile locale.
Dincolo de scena războiului încep să se așeze pe poziții protagoniștii posibilelor negocieri de pace, însă distanța dintre ei rămâne considerabilă, cel puțin la nivel declarativ.
Noul președinte al SUA, Donald Trump, nu a exclus impunerea unor noi sancțiuni Rusiei dacă Vladimir Putin nu se va așeza la masa negocierilor, iar administrația sa are în lucru două variante pentru a-l convinge pe liderul rus să accepte tratativele - o opțiune de bunăvoință și una de forță.
Dar Trump va avea de rezolvat o problemă și cu Zelenski, care a declarat că Ucraina nu va accepta niciun compromis care implică recunoașterea teritoriilor ocupate ca părți ale Rusiei, "nici măcar la presiunea tuturor aliaților".
Situația pe front
- Aproape 100 de drone pe cerul Ucrainei - Rusia a lansat noaptea trecută 99 de drone, iar apărarea aeriană a doborât 65 în zece regiuni. 30 de drone cu rol de ținte false au dispărut de pe radar, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Nu au fost raportate victime, iar serviciile de urgență au intervenit pentru remedierea pagubelor provocate de resturile dronelor distruse.
- Răniți și pagube în Nikolaiev - Două persoane au fost rănite și mai multe incendii au izbucnit în orașul Nikolaiev în urma unui atac cu drone lansat aseară târziu de armata rusă. Resturile a șapte drone doborâte de antiaeriană au provocat șase incendii, avariind un bloc, clădirile unor firme și mai multe mijloace de transport în comun. 200 de persoane au fost evacuate din blocul de șase etaje în care un apartament a luat foc. Pompierii au stins toate incendiile din oraș în jurul orei locale 03:00, a anunțat șeful administrației militare regionale, Vitalii Kim, citat de Ukrainska Pravda.
- Asalt respins - Forțele ucrainene au reușit să respingă noaptea trecută asaltul trupelor ruse în apropierea localităților Șevcenko și Udacine, anunță DeepState. În schimb, rușii au avansat spre Velîka Novosilka, lângă Vozdvîjenka, Slovianka și Sribne, localități din regiunea Donețk, menționează grupul ucrainean de analiză militară.
- Rușii zic că au cucerit un sat - Armata rusă a revendicat azi cucerirea satului Zapadne, în regiunea Harkov (nord-est), o nouă înaintare pe malul de vest al râului Oskil şi un semn al dificultăţii Kievului de a opri trupele inamice, relatează AFP. ”Unităţile din Grupul de Trupe «Vest» au eliberat localitatea Zapadne, în regiunea Harkov”, anunţă Ministerul rus al Apărării, ale cărui forţe înaintează în mai multe sectoare în această zonă şi pe frontul de est. Forţele ruse au reuşit la începutul lui ianuarie să deschidă un cap de pod peste Oskil, un râu în estul Ucrainei care constituie o barieră naturală ce desparte în sector poziţiile celor două tabere. Ele au deschis calea unei luări cu asalt a părţii de vest a regiunii Harkov, din care armata rusă a fost dată afară în toamena lui 2022.
- Inamicul e tot mai aproape de Kupiansk și Pokrovsk - Trupele Kremlinului se află la doar câţiva kolometri de Kupiansk, un oraş care avea 25.000 de louitori înainte de război şi care constituie principalul bastion ucrainean în zonă. Forţele Kievului se află în dificultate şi în est, mai ales în zona Pokrovsk, un oraş-cheie al logisticii militare şi industriei cărbunelui. Armata rusă se află la doar câţiva kilometri de Pokrovsk, unde ocupă flancurile de sud şi est ale oraşului, şi înaintează spre vest către regiunea vecină Dnipropetrovsk şi capitala acesteia Dnipro. Dacă intră în această regiune, ar face-o pentru prima oară de la luarea cu asalt a Ucrainei la 24 februarie 2022.
- Nord-coreeni măcelăriți în Kursk - Forțele de Operațiuni Speciale ale armatei ucrainene au ucis 21 de soldați nord-coreeni și au rănit alți 40 într-o luptă de peste opt ore care s-a dat pe frontul din regiunea rusă Kursk. Militarii nord-coreeni au fost măcelăriți în timp ce avansau spre pozițiile ucrainene, a transmis serviciul de presă al regimentului ucrainean de Operațiuni Speciale, fără a preciza când a avut loc confruntarea. Forțele de Operațiuni Speciale, sprijinite de alte unități de infanterie, au folosit arme de calibru mic și lansatoare de grenade pentru a respinge un asalt al soldaților nord-coreeni care luptau de partea Rusiei. La operațiune au participat și lunetişti, a menționat sursa citată. După aproape nouă ore de luptă în care au provocat pierderi importante inamicului, ucrainenii mai aveau doar o treime din muniție, astfel că s-a luat decizia de extragere rapidă. Luptătorii din Forțele de Operațiuni Speciale au părăsit poziția cu două vehicule Humvee.
Ce se întâmplă în Rusia
- Moscova vede o "fereastră mică" pentru un acord - Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, a declarat miercuri că Moscova vede "o mică fereastră de oportunitate" pentru a ajunge la un acord cu Statele Unite acum că a venit la putere un nou președinte, Donald Trump, care a promis să pună capăt războiului în Ucraina, relatează EFE și Reuters. "Comparativ cu incapacitatea sub toate aspectele a precedentului locatar de la Casa Albă (Joe Biden), astăzi există, chiar dacă nu este mare, o fereastră de oportunitate", a afirmat Riabkov, într-un discurs susținut la un eveniment desfășurat la Institutul pentru SUA-Canada al Academiei Ruse de Știință, potrivit Interfax. În același timp, el a admis că Moscova nu este încă măsură să dea o apreciere referitor la "capacitatea de a ajunge la acorduri" a noii administrații americane. "Este deci important să înțelegem cu ce și cu cine vom avea de-a face, cum să construim cel mai bine relațiile cu Washingtonul, cum să maximizăm oportunitățile și să minimizăm riscurile", a spus înaltul oficial diplomatic rus, pronosticând că în SUA vor apărea noi tensiuni, diviziuni "și chiar ciocniri" care ar putea influența politica externă a Statelor Unite.
Alte informații relevante
- Trump îl amenință pe Putin - Noul președinte american Donald Trump a spus marți că ar putea impune sancțiuni Rusiei dacă Putin nu va negocia un acord de pace cu Ucraina. ”Pare probabil”, a spus Trump, întrebat de un reporter dacă va impune sancțiuni suplimentare Rusiei în cazul în care Putin nu va veni la masa negocierilor. Detalii AICI.
- Două opțiuni pentru Putin - Afirmația lui Trump survine în timp ce administrația sa dezvoltă o strategie solidă de sancțiuni menită să faciliteze o soluționare diplomatică a războiului Rusia-Ucraina, potrivit Bloomberg. Se pare că echipa lui Trump cântărește două abordări majore. Primul set de recomandări politice sugerează că, în cazul în care o încheiere a războiului pare posibilă, Casa Albă ar trebui să se concentreze pe măsuri de bunăvoință de care să beneficieze producătorii ruși de petrol sancționați care ar putea contribui la rândul lor la încheierea unui acord de pace. A doua opțiune ar implica extinderea sancțiunilor pentru a exercita o presiune maximă, sporind influența asupra Moscovei. Administrația Biden și Marea Britanie au impus recent cele mai ample sancțiuni de până acum asupra sectorului petrolier al Rusiei, vizând aproape 200 de nave din "flota din umbră", companii petroliere cheie și entități conexe.
- Zelenski se ține tare - Ucraina nu va accepta niciun compromis care implică recunoașterea teritoriilor ocupate ca părți ale Rusiei, nici măcar la presiunea tuturor aliaților, a afirmat Volodimir Zelenski. El a subliniat că teritoriile ocupate vor rămâne mereu ucrainene până când vor reveni sub controlul Kievului. Detalii AICI.
- Zelenski s-a întâlnit cu liderul opoziției germane - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declară, miercuri, că s-a întâlnit cu liderul opoziției germane, Friedrich Merz, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile federale din Germania, potrivit Reuters. "Am discutat despre modalitățile de a promova în continuare o pace justă pentru Ucraina, precum și despre provocările globale și situația de pe linia frontului", a scris Zelenski pe rețelele sociale, unde a publicat și imagini de la întâlnire. Germania va organiza alegeri pe 23 februarie, iar Merz este, în prezent, principalul candidat pentru cancelarie.