Echilibrul dintre viața profesională și cea personală a devenit o prioritate majoră pentru angajații din întreaga lume, depășind salariul ca principală motivație, potrivit unui sondaj internațional anual la care au participat mii de angajați.
Compania internațională de recrutare Randstad realizează acest sondaj de 22 de ani, iar acum este pentru prima dată când găsirea sau menținerea unui loc de muncă care să se alinieze cu restul vieții angajaților a devansat salariul, relatează The Guardian.
Echilibrul dintre viața profesională și cea personală a fost cel mai important factor pentru 83% dintre cei 26.000 de angajați chestionați în 35 de țări, la egalitate cu securitatea locului de muncă (83%) și puțin înaintea salariului (82%).
Se constată astfel apariția unui nou standard în câmpul muncii, unde angajații cer mai mult de la angajatorii lor, chiar și în contextul unor condiții economice dificile și al schimbărilor tehnologice, conform companiei olandeze.
Aproape jumătate (45%) dintre respondenți au declarat că au insistat pentru condiții mai bune la locul de muncă, iar aproape o treime (31%) au spus că și-au părăsit locul de muncă, deoarece acesta nu oferea suficientă flexibilitate.
„Munca de astăzi înseamnă mai mult decât un simplu salariu. Talentele la nivel global caută locuri de muncă ce se aliniază valorilor, aspirațiilor și circumstanțelor lor personale. Compensația rămâne importantă, dar angajații au așteptări complexe”, a declarat Sander van ‘t Noordende, directorul executiv al Randstad.
La aproape cinci ani de la începutul pandemiei Covid, când angajații au fost trimiși să lucreze de acasă, munca hibridă a devenit mult mai comună.
Tendințele și așteptările privind locul de muncă sunt mai des întâlnite în rândul generațiilor tinere, care apreciază cel mai mult echilibrul dintre viața profesională și cea personală, subliniind diferențele generaționale dintre colegi.
Angajații din Generația Z – născuți între 1997 și 2012 – au fost cei mai predispuși să acorde prioritate echilibrului dintre viața profesională și cea personală, mult peste salariu. Trei sferturi (74%) dintre aceștia au declarat că echilibrul este prioritar, comparativ cu 68% pentru salariu.
Cu toate acestea, importanța echilibrului și a salariului crește odată cu vârsta; 85% dintre baby boomers – cu vârste între 61 și 70 de ani – au plasat echilibrul pe un loc important, în timp ce 87% au considerat salariul prioritar, sugerând că venitul devine mai important pe măsură ce se apropie finalul vieții profesionale.
Flexibilitatea în ceea ce privește momentul și locul de desfășurare a muncii pare să se fi înrădăcinat în organizațiile din întreaga lume, potrivit Randstad. Proporția angajaților care au declarat că locul de muncă le oferă flexibilitate a crescut semnificativ de la an la an: flexibilitatea orelor de lucru a urcat de la 57% în raportul din 2024 la 65%, iar flexibilitatea locului de desfășurare a muncii a crescut de la 51% la 60%.
Aproape două treimi dintre angajați (64%) au raportat că pot alege intensitatea muncii lor, sugerând că flexibilitatea la locul de muncă s-a normalizat, pe măsură ce angajatorii le oferă mai multă libertate de a-și integra munca în viața personală.
Chiar și într-un moment în care flexibilitatea și munca de acasă sunt mai răspândite, majoritatea covârșitoare (83%) a angajaților au declarat că își doresc ca locul de muncă să le ofere un sentiment de comunitate. De asemenea, angajații nu sunt dispuși să rămână loiali angajatorului dacă nu se simt integrați în organizație, iar peste jumătate (55%) au spus că ar fi pregătiți să demisioneze din acest motiv, o creștere semnificativă față de anul precedent (37%).
C.S.