Secretul țării în care angajații sunt atât de fericiți încât ar continua să muncească și dacă ar câștiga la loterie

Secretul țării în care angajații sunt atât de fericiți încât ar continua să muncească și dacă ar câștiga la loterie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Danemarca se află constant printre primele cinci țări din lume în clasamentele privind echilibrul dintre viața personală și muncă. Flexibilitatea, timpul suficient alocat odihnei și încrederea se numără printre ”secretele” unei țări cu angajați fericiți.

Doar 1,1% dintre danezi trebuie să lucreze 50 sau mai multe ore pe săptămână, conform celor mai recente date ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în timp ce media globală de 10,2%, notează BBC.

Meik Wiking, autor al cărții The Art of Danish Living, consideră de mult timp țara sa natală un exemplu strălucit de politici de muncă pe care alte țări ar trebui să le imite.

ADVERTISING

„Danezii sunt cu adevărat fericiți la locul de muncă. Aproape 60% dintre danezi spun că ar continua să muncească, chiar dacă ar câștiga la loterie și ar deveni independenți financiar”, spune el, pentru BBC.

Wiking, care este și directorul Institutului pentru Cercetarea Fericirii din Danemarca, menționează câteva politici care contribuie la un echilibru puternic între viața personală și muncă în Danemarca.

Acestea includ dreptul la minimum cinci săptămâni de concediu plătit anual, pe lângă sărbătorile publice. Spre comparație, în SUA, acest beneficiu poate fi de doar 11 zile. De asemenea, Danemarca oferă șase luni generoase de concediu de maternitate și paternitate plătit.

ADVERTISING

Wiking subliniază și conceptul de încredere între șefi și angajați, folosind exemplul personalului de la parcul de distracții Tivoli Gardens din Copenhaga, unde este urmată regula de „3 metri”. Aceasta presupune că fiecare angajat este „director” pentru tot ce se află într-un perimetru de trei metri: „Dacă vezi gunoi în raza ta de trei metri, îl ridici. Dacă vezi un client care caută ceva, te oprești și-l întrebi dacă îl poți ajuta”.

Janine Leschke, profesoară la Copenhagen Business School, spune că Danemarca „nu are o cultură de muncă în care trebuie să fii disponibil toată ziua și seara pentru a demonstra că muncești din greu”. În schimb, flexibilitatea din timpul zilei le oferă angajaților timp să-și ia copiii de la școală sau grădiniță.

ADVERTISING

Dezavantajul ar fi că unii oameni pot depinde prea mult de plasa de siguranță oferită de stat, ceea ce ar putea reduce spiritul antreprenorial, comparativ cu țări precum SUA.

Chiar și așa, multe companii din SUA și alte părți ale lumii încep să urmeze exemplul Danemarcei. Pentru a-și încuraja angajații să aibă grijă de ei și să fie mai implicați la locul de muncă, organizațiile progresiste introduc beneficii precum concedii plătite nelimitate, zile pentru sănătate mintală și programe de wellness.

"Tot mai multe companii recunosc că angajații odihniți și cu un echilibru între viața personală și muncă vin cu idei proaspete, abilități mai bune de rezolvare a problemelor și un nivel mai mare de implicare. Angajații încep să se simtă îndreptățiți să-și ia timpul necesar, fără a-și sacrifica dezvoltarea carierei", spune Samantha Saxby, expertă americană în resurse umane.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇