În jur de zece drone au survolat zona militară unde se produc avioanele de luptă Eurofighter, au anunţat autorităţile germane.
Ancheta a fost încredinţată Biroului de poliţie judiciară din Bavaria, sub conducerea Biroului pentru combaterea extremismului şi terorismului (ZET) al Parchetului din München, potrivit unui comunicat comun al celor două instituţii, care au lansat, de asemenea, un apel la martori, relatează Boursorama.
Evenimentele au vizat în special locul unde Airbus Defence and Space produce avionul de luptă Eurofighter, la Manching, la nord de München, în sudul Germaniei.
Duminică seara, poliţia locală „a fost informată cu privire la zborul unei drone deasupra zonei militare de securitate de la Manching”, potrivit comunicatului. „Poliţiştii mobilizaţi au reuşit să detecteze până la zece drone care survolau zona”, au precizat autorităţile germane.
Totuşi, „în ciuda căutărilor intense, inclusiv cu un elicopter al poliţiei, persoana sau persoanele responsabile nu au putut fi identificate”.
Acest survol este doar cel mai recent episod dintr-o serie de „observări de drone deasupra instalaţiilor armatei federale din Manching şi Neuburg an der Donau”, un alt sit militar situat la câţiva kilometri distanţă.
Pe 16 decembrie, de două ori, apoi pe 18 şi 25 decembrie, drone au fost observate deasupra zonei militare din Manching „pentru care există o arie de interdicţie aeriană”, potrivit autorităţilor bavareze.
Mai multe drone active au fost observate, de asemenea, în Neuburg pe 19 decembrie.
Apelul la martori are ca scop identificarea „persoanelor sau vehiculelor suspecte” şi strângerea de dovezi referitoare la „posibile tentative de spionaj”.
Război hibrid?
Fără a acuza direct Moscova, autorităţile speculează cu privire la un posibil spionaj asupra „instalaţiilor militare şi a partenerilor sau companiilor de armament” în „contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
Utilizarea dronelor în scopuri militare a crescut de când Rusia a invadat Ucraina, la începutul anului 2022, fie ca armă de război între cele două ţări beligerante, fie ca armă de spionaj în cadrul „războiului hibrid” pe care Occidentul acuză Moscova că îl poartă.
Începând cu vara anului 2024, au fost semnalate drone neidentificate care au survolat mai multe locuri sensibile din Germania. În august, acestea au intrat într-o zonă industrială din Brunsbüttel (nordul Germaniei) timp de mai multe zile la rând, inclusiv deasupra unei centrale nucleare oprite şi în zona unui terminal de gaze naturale lichefiate.
În decembrie, au avut loc survoluri nocturne în vestul Germaniei, deasupra complexului companiei chimice BASF din Ludwigshafen, a instalaţiilor aparţinând grupului Rheinmetall, unul dintre cei mai mari producători de armament din Europa, şi a bazei aeriene americane Ramstein. În aceste cazuri au fost lansate şi anchete ale poliţiei.
În Statele Unite, semnalări privind prezenţa unor drone sau obiecte zburătoare neidentificate au fost făcute de locuitorii din regiunile New York şi New Jersey în decembrie, alarmând opinia publică.
Autorităţile americane au exclus orice risc pentru securitatea naţională sau siguranţa publică şi au respins orice sugestie de implicare străină.