Ziua 1053 Kievul primește primii bani de la UE din active rusești înghețate. Ucraina a capturat doi soldați nord-coreeni. Cât costă accesul ilegal în România

<span style="color:#990000;">Ziua 1053</span> Kievul primește primii bani de la UE din active rusești înghețate. Ucraina a capturat doi soldați nord-coreeni. Cât costă accesul ilegal în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1053 de război aflăm că cea mai cunoscută unitate de luptă a Ucrainei caută recruți vorbitori de engleză, într-un moment în care iminenta președinție a lui Donald Trump se preconizează că va pune Kievul sub o presiune intensă pe câmpul de luptă.

Batalionul Azov plănuiește să formeze un batalion internațional pentru a-și crește numărul de membri.

Pe front, în Kursk, ucrainenii au reuşit să captureze doi soldați nord-coreeni, eveniment special pentru că Rusia face tot posibilul pentru a ascunde orice dovadă de implicare a altor state în războiul său.

Pe de altă parte, Casa Albă a precizat că nici Rusia, nici Ucraina nu sunt pregătite în prezent pentru negocieri pentru a pune capăt războiului.

În acest context, premierul britanic Keir Starmer ar urma să viziteze Ucraina curând, pentru a discuta despre posibila desfășurare a unei forțe internaționale de menținere a păcii.

Până atunci, Ucraina a primit primii bani de la UE din active rusești înghețate. E vorba despre 3 miliarde de euro, sub forma unui împrumut. Această primă tranșă de bani este parte din ERA (Extraordinary Revenue Acceleration), o iniţiativă G7 concepută pentru a face Rusia să plătească pentru lansarea războiului, folosind active indisponibilizate după începutul invaziei din februarie 2022.

ADVERTISING

Între timp, Poliția ucraineană a dezmembrat aproape 50 de reţele prin care bărbații treceau ilegal granița, pentru a scăpa de înrolare. 60 de suspecți au fost puşi sub acuzare, inclusiv oficiali militari şi medicali. Bărbații care fugeau din ţară au plătit între 5.000 și 22.000 de dolari suspecților pentru a-i ajuta să treacă granița ilegal. Potrivit Poliției Române, 11.000 de bărbați ucraineni au trecut ilegal granița în România între februarie 2022 și mai 2024.

Evoluţii de pe front

  • Nord-coreeni capturaţi - Trupele ucrainene au capturat doi soldați nord-coreeni în regiunea Kursk din Rusia, a declarat președintele Volodimir Zelenski. „Această sarcină nu a fost ușoară”, a spus el, într-o postare pe Telegram. „De obicei, Rusia (....) face tot posibilul pentru a se asigura că nu se păstrează nicio dovadă a participării unui alt stat – Coreea de Nord – la războiul împotriva Ucrainei”. Cei doi militari răniți au primit îngrijiri medicale și se află în custodia Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la Kiev. Președintele i-a lăudat pe parașutiștii ucraineni și pe soldații din cadrul Forțelor Operațiuni Speciale pentru capturarea nord-coreenilor.
  • Bilanţul zilei pe front - Atacurile rusești din Ucraina au ucis cel puțin doi civili și au rănit 12 persoane în ultimele 24 de ore, au raportat autoritățile regionale. Un civil a fost ucis și altul rănit în timpul unui atac rusesc asupra orașului de pe linia frontului Pokrovsk, în regiunea Donețk. Altă persoană a fost ucisă și șase rănite în urma atacurilor asupra regiunii Zaporojie. Mai sunt răniţi în Dnipropetrovsk, Nikopol şi Herson, potrivit Kiev Independent.
  • Atacuri cu drone în Ucraina - Rusia a lansat 74 de drone de atac de tip Shahed și drone de antrenament împotriva Ucrainei în timpul nopții, au anunțat Forțele Aeriene. 47 de drone au fost doborâte deasupra a 11 regiuni, în timp ce 27 au fost pierdute în spațiul aerian.
  • Atacuri cu drone în Rusia - Ministerul rus al Apărării a interceptat şi a distrus 85 de drone ucrainene peste noapte în mai multe regiuni ale ţării, inclusiv 31 de drone deasupra Mării Negre, câte 16 în regiunile Voronej şi Krasnodar şi 14 deasupra Mării Azov. Şeful regiunii Tambov din vestul Rusiei, Evgheni Pervîşov, a declarat că trei oameni au fost trataţi pentru răni cauzate de geamurile sparte când dronele au lovit două case în oraşul Kotovsk, la aproximativ 480 km sud-est de Moscova. Clădirile respective au fost doar uşor avariate, dar oamenilor li s-au oferit locuinţe temporare şi nu a fost necesară o evacuare.
  • Se caută soldaţi care vorbesc engleza - Cea mai cunoscută unitate de luptă a Ucrainei caută recruți vorbitori de engleză, într-un moment în care iminenta președinție a lui Donald Trump se preconizează că va pune Kievul sub o presiune intensă pe câmpul de luptă. Brigada Azov plănuiește să formeze un batalion internațional pentru a-și crește numărul de membri. Comandantul unității, cunoscut sub indicativul „Karl,” a declarat că brigada Azov speră în mare parte să recruteze persoane cu experiență militară, „deoarece Ucraina este mai mică decât Rusia” și are nevoie de tot ajutorul posibil într-o luptă de importanță internațională.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Anchetă uriaşă pentru ucrainenii care fug ilegal în România şi Moldova - Poliția Ucrainei a dezmembrat aproape 50 de reţele prin care bărbații ucraineni treceau ilegal granița, pentru a scăpa de înrolare. Anunțul de sâmbătă vine după ce ieri poliţia a făcut 600 de raiduri simultane în toată țara, în această anchetă. Ucraina interzice bărbaților între 18 și 60 de ani să părăsească țara în conformitate cu legea marțială, care a fost instituită la izbucnirea războiului. 60 de suspecți au fost puşi sub acuzare. Printre inculpați sunt șefi ai instituțiilor de stat, directori de spitale, ofițeri militari, oficiali ai comisiilor medicale și civili de rând. Bărbații care fugeau astfel au plătit între 5.000 și 22.000 de dolari suspecților pentru a-i ajuta să treacă granița ilegal. Suspecții riscă până la 9 ani de închisoare, confiscarea proprietăților și interdicția de a ocupa anumite funcții oficiale. Potrivit Poliției Române, 11.000 de bărbați ucraineni au trecut ilegal granița în România între februarie 2022 și mai 2024. Aproximativ 23.500 au intrat ilegal în Moldova între februarie 2022 și iulie anul trecut.
  • Ucraina primește primii bani de la UE din active rusești înghețate - Ucraina a primit 3 miliarde de euro de la UE, sub forma unui împrumut finanțat din activele rusești înghețate. Această primă tranșă de bani este parte din ERA (Extraordinary Revenue Acceleration), o iniţiativă G7 concepută pentru a face Rusia să plătească pentru lansarea războiului, folosind active imobilizate după începutul invaziei din februarie 2022. După luni de negocieri, țările G7 au convenit asupra unui mecanism care să permită plăți din aceste active, iar inițiativa ERA urmărește să ofere Ucrainei 45 de miliarde de dolari. Contribuția UE se va ridica la 18,1 miliarde de euro. Încasările vor merge către bugetul de stat al Ucrainei, a informat Ministerul Finanțelor de la Kiev. Banii vor fi folosiţi pentru cheltuielile de apărare, salarii, indemnizaţii sociale, "sprijinirea stabilității macroeconomice și reconstrucția infrastructurii critice”, a spus ministrul Serhii Marcenko, citat de Kiev Post.
  • Rusia şi Ucraina nu sunt pregătite de negocieri - Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a declarat că nici Rusia, nici Ucraina nu sunt pregătite în prezent pentru negocieri pentru a pune capăt războiului. Președintele Volodimir Zelenski a sugerat anterior că discuțiile iniţiale ar putea să-l implice pe Donald Trump, înainte de a se putea interacționa cu Vladimir Putin.
  • Starmer se duce în Ucraina - Premierul britanic Keir Starmer urmează să viziteze Ucraina în săptămânile următoare pentru a discuta despre posibila desfășurare a unei forțe internaționale de menținere a păcii, a aflat Bloomberg, pe surse. Ar fi prima vizită a lui Starmer în Ucraina de când a devenit prim-ministru şi ar veni în contextul în care statele europene discută intens despre securitatea regională înainte de învestirea lui Donald Trump. Se pare că Parisul și Londra explorează posibilitatea de a desfășura trupe franceze și britanice pentru a monitoriza un potențial acord de încetare a focului de-a lungul liniei de contact din Ucraina.
  • Mulţumiri pentru Biden - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat vineri cu Joe Biden, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul său neclintit, cu mai puțin de două săptămâni înainte de a preda puterea lui Donald Trump.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇