Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat cel mai amplu pachet de sancţiuni de până acum asupra veniturilor Rusiei din petrol şi gaze, în încercarea de a oferi Ucrainei şi echipei preşedintelui ales Donald Trump un avantaj în negocierile pentru pace.
Măsurile au ca scop reducerea veniturilor Rusiei în Ucraina şi vizează producătorii ruşi de petrol, transportatorii, intermediarii, traderii şi porturile.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe platforma X că aceste sancţiuni ”vor lovi semnificativ” Moscova.
”Cu cât Rusia câştigă mai puţin din petrol, cu atât mai repede se va restabili pacea,” a adăugat Zelenski.
Daleep Singh, consilier economic şi de securitate naţională la Casa Albă, a descris măsurile drept ”cele mai semnificative sancţiuni impuse vreodată sectorului energetic rus, principala sursă de venit pentru războiul lui Putin”, transmite Reuters.
Sancţiuni extinse asupra lanţului de producţie şi distribuţie al petrolului rus
Trezoreria SUA a impus sancţiuni asupra companiilor Gazprom Neft şi Surgutneftegas, precum şi asupra a 183 de nave utilizate pentru transportul petrolului rusesc, multe dintre acestea făcând parte din flota din umbră, operată de companii non-occidentale.
Sancţiunile includ, de asemenea, reţele care comercializează petrol.
Aceste măsuri lovesc fiecare etapă a lanţului de producţie şi distribuţie al petrolului rusesc, potrivit oficialilor americani, şi ar putea costa Rusia miliarde de dolari lunar, dacă sunt aplicate strict.
Sancţiunile oferă o perioadă de tranziţie până pe 12 martie, pentru finalizarea tranzacţiilor legate de energie.
Se scumpeşte petrolul
Preţurile petrolului au crescut deja cu aproape 3%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 2,31 dolari, sau cu 3%, ajungând la 79,23 dolari pe baril, după ce au depăşit pragul de 80 de dolari pentru prima dată din 7 octombrie.
Contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) au avansat cu 2,23 dolari, sau cu 3%, până la 76,15 dolari pe baril, marcând, de asemenea, un maxim al ultimelor trei luni.
Surse din comerţul cu petrol rusesc şi rafinăriile indiene au declarat pentru Reuters că sancţiunile vor provoca perturbări semnificative ale exporturilor de petrol rusesc către principalii cumpărători, India şi China.
Impactul sancţiunilor şi cererea sporită de combustibil pentru încălzire
Analistul UBS, Giovanni Staunovo, a subliniat că sancţiunile vor afecta volumele de export ale petrolului rusesc şi vor creşte costurile acestora.
De asemenea, el a menţionat că momentul impunerii sancţiunilor, cu doar câteva zile înainte de inaugurarea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, le face susceptibile de a fi utilizate ca instrument de negociere pentru un acord de pace în Ucraina.
Preţurile petrolului sunt sprijinite şi de temperaturile extrem de scăzute din Statele Unite şi Europa, care au crescut cererea de combustibil pentru încălzire, a declarat analistul StoneX, Alex Hodes.
Biroul meteo din SUA estimează temperaturi sub media sezonului în regiunile centrale şi estice ale ţării, în timp ce multe zone din Europa vor continua să resimtă un început de an mai rece decât de obicei.
Analiza JPMorgan prognozează o creştere semnificativă a cererii globale de petrol în primul trimestru al anului 2025, cu un avans de 1,6 milioane de barili pe zi faţă de anul anterior, în principal din cauza cererii crescute de combustibil pentru încălzire, kerosen şi GPL.
Impact economic şi militar
Administraţia Biden estimează că sancţiunile vor accentua presiunile economice asupra Rusiei, care deja se confruntă cu o inflaţie de aproape 10% şi o prognoză economică sumbră pentru 2025 şi mai departe.
Oficialii americani au declarat că decizia de a ridica sancţiunile va aparţine în totalitate administraţiei Trump, care preia mandatul pe 20 ianuarie. Totuşi, orice inversare a sancţiunilor va necesita notificarea Congresului şi un vot de aprobare.
Administraţia Biden consideră că sancţiunile asupra energiei şi ajutorul militar oferit Ucrainei oferă viitoarei administraţii un avantaj semnificativ în negocierile pentru o pace justă şi durabilă.
Întoarcerea lui Trump la Casa Albă a generat speranţe pentru o soluţie diplomatică, dar şi temeri în Ucraina că pacea ar putea avea un preţ ridicat, inclusiv cedarea unor teritorii importante către Rusia.