Ministrul Educației Daniel David are misiunea de a reforma sistemul, de a trece de la învățământul informativ la învățământul formativ.
Unul dintre cei mai vocali miniștri ai actualului guvern este Daniel David, care deține portofoliul Educației. El a anunțat într-o intervenție la Euronews că va porni în elaborarea planurilor-cadru pentru liceu de la „ceea ce s-a lucrat până acum“ și că „am avut și încă voi mai avea, până le pun în discuție publică, și contribuții care să corespundă unei viziuni pe care o am și eu“.
Să vedem ce s-a lucrat până acum, mai exact care este bilanțul fostului ministru al Educației Ligia Deca în guvernele Ciucă și Ciolacu. De la preluarea mandatului, abandonul școlar este în plină creștere, ajungând în 2024 la 30% din totalul elevilor care au intrat în clasa întâi în urmă cu 12 ani și nu au mai ajuns să susțină examenul de bacalaureat, potrivit unei analize realizate de Edupedu. Peste 60.000 de elevi au părăsit școala anul trecut, cu 10.000 mai mulți decât în 2023.
Proiectul de suflet al președintelui Iohannis „România Educată“, care a fost piedestalul noilor legi ale Educației, își propune, printre altele, ca până în 2030 analfabetismul funcțional să fie redus la jumătate, iar rata abanonului școlar să scadă până la 10%, apropiindu-se de media europeană de azi de 9,5%. Ce a făcut Ligia Deca în situația în care numărul elevilor care părăsesc școala începând cu ciclul primar până la ciclul liceal este în continuă creștere?
Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), început de fostul ministru al Educaței Sorin Câmpeanu cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR), beneficiază de 390 de milioane de euro pentru finanțarea unor proiecte în 2.500 de școli cu sume între 200.000 și 300.000 de euro. Deși data scadentă a implementării proiectelor este iunie 2026, până în martie anul trecut fuseseră cheltuite doar 18% din fondurile europene.
Sindicatele profesorilor și reprezentanții studenților amenință cu proteste de stradă
Programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități, într-o bună măsură irealizabil, a fost pus la zid prin ordonanța de urgență a Guvernului, ordonanța-trenuleț, adoptată în penultima zi a anului 2024, prin care pensiile, salariile, bursele școlare și alocațiile pentru copii au fost înghețate, iar posturile pentru bugetari au fost blocate. După ce a trecut de parlament, programul a primit ordinul la-loc-comanda. Mă voi referi în continuare doar la sistemul de învățământ.
Actualul ministru al Educației Daniel David a primit în mână un cartof fierbinte care nu îi va permite să fie decât un administrator al sistemului, și nici pe departe un arhitect al reformei învățământului.
Sindicatele amenință deja cu proteste în stradă dacă salariile cadrelor didactice și ale personalului auxiliar nu vor fi majorate, așa cum prevede programul de guvernare și cum li s-a promis în urma grevei generale din mai-iunie 2023. Ministrul Educației Daniel David a afirmat în urmă cu câteva zile la Euronews că îi înțelege pe profesori și că „au dreptul să-și exprime nemulțumirile“.
Numai că acest drept nu le ține de foame. Daniel David o ține una și bună că vor fi titularizări și vor fi angajați suplinitori, potrivit unei excepții prevăzute în OUG pentru anumite instituții care au obținut derogări prin memorandum aprobat de guvern. Memorandumul se referă însă la posturile scoase la concurs în 2024.
Altceva ar putea să facă ministrul Educației, anume să vacanteze un număr considerabil din miile de posturi de inspectori la nivel național. Avem inspectori de specialitate, inspectori județeni, inspectori generali, inspectori de la ministerul Educației. Pe deasupra, organigrama fiecărui inspectorat mai înghite și personal auxiliar. Vacantarea unui număr din aceste posturi ar face loc organizării de concursuri pentru ocuparea unui loc la catedră.
Alte nemulțumiri vin din partea studenților. Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR) a trimis o scrisoare deschisă Guvernului în care îi atenționează pe locatarii de la Palatul Victoria: „Interesul vostru pentru tineri e minim. Fuga din țară: singura soluție pe care, de fapt, o încurajați“. Aceasta, în contextul în care aproape jumătate din tinerii între 14 și 35 de ani spun că vor să plece din țară. Nu doar eliminarea transportului gratuit, cu excepția drumului de acasă la universitate, îi nemulțumește pe studenți, ci și costurile mari pentru masă și cazare și nivelul scăzut al burselor.
Am vorbit până acum despre austeritate, despre lipsa banilor din sistemul de învățământ. Ministrul Educației Daniel David are însă misiunea de a reforma sistemul, de a trece de la învățământul informativ la învățământul formativ. De a trece de la atitudinea ascultătoare a elevului la atitudinea interogativă a acestuia.
Autor: George Arun