Preşedintele ales american Donald Trump, care urmează să-şi preia postul în 11 zile, a reacţionat joi faţă de incendiile care devastează Los Angelesul într-un mesaj postat pe reţeaua sa Truth Social în care nu dă dovadă de nicio compasiune faţă de victime şi-l arată cu degetul pe cel pe care-l consideră responsabil, guvernatorul democrat al Californiei.
Miliardarul îşi începe postarea supranumindu-l pe Gavin Newsom ”Gavin Newscum”.
”Scum” în engleză poate fi tradus în română prin ”scursură”, o insultă.
El îl numeşte astfel pentru că guvernatorul ”a refuzat să semneze declaraţia de refacere a apei care i-a fost prezentată”, din cauza căreia pagubele sunt atât de importante.
Acest text ”ar fi permis ca milioane de galoane (un galon = patru litri, n. red.) de apă provenind de la excesul de ploaie şi topirea zăpezii din nord să se scurgă zilnic în numeroase regiuni din California, inclusiv în zone care ard acum practic în mod apocalitic”, scrie viitorul preşedente al Ameircii.
În realitate, flăcările se răspândesc rapid din cauza secetei, unor rafale violente de vânt şi dificultăţii pomopierilor de a se aproviziona cu apă.
Locuitorilor regiunii Los Angeles li s-a cerut, de altfel, să-şi reducă consumul de apă.
”El a vrut să protejeze un peşte în esenţă bun de nimic numit hypomesus transpacificus (…), dar nu i-a păsat de oamenii din California. Preţul final este plătit acum. Voi cere ca acest guvernator incompetent să permită să curgă o apă frumoasă, curată şi proaspătă către California”, scrie Donald Trump.
Numai că declarația pe care o pomenește Trump nu există. ”Nu există vrun document cu numele de Declaraţia de Restabilirea Apei - este o ficţiune pură”, îi răspund pe X serviciile conduse de Gavin Newsom.
”Guvernatorul se concentrează asupra protecţiei persoanelor, fără să facă politică, şi se asigură că pompierii dispun de toate resursele de care au nevoie”, i-a replicat democratul.
Problema protecţiei ”hypomesus transpacificus” se află în centrul îngrijorărilor de mediu în California de ani de zile.
Acest peşte mic, abundent în urmă cu câteva zeci de ani, caracteristic Deltei Sacramento, aproape că a dispărut în anii 2010, din cauza pompării masive de apă în lupta împotriva secetei.
Somonul este afectat şi el de această politică, iar prin ricoşeu întreaga biodiversitate a deltei.
Aceste lucruri nu se află însă între preocupările miliardarului climatosceptic redevenit președinte, care vrea să continue să-i aprovizioneze cu apă pe agricultori, în pofida consecinţelor asupra mediului.