La 4 ani de la asaltul asupra Capitoliului, Congresul SUA validează victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale

La 4 ani de la asaltul asupra Capitoliului, Congresul SUA validează victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Şedinţa comună a Congresului SUA dedicată, luni, 6 ianuarie, numărării oficiale a voturilor din Colegiul Electoral şi certificării victoriei lui Donald Trump, este de aşteptat să fie mult mai puţin agitată decât evenimentul similar de acum patru ani.

Atunci, acesta a fost întrerupt de o mulţime violentă de susţinători ai preşedintelui de atunci Donald Trump, care au încercat să oprească numărarea voturilor şi să anuleze rezultatele alegerilor pierdute în faţa democratului Joe Biden, relatează Associated Press.

De data aceasta, Donald Trump revine în funcţie după ce a câştigat alegerile din 2024, care au început avându-l pe Biden drept candidat al Partidului Democrat, dar s-au încheiat cu vicepreşedinta Kamala Harris în calitate de contracandidată a lui Trump.

ADVERTISING

Ea va prezida, de altfel, certificarea propriei înfrângeri, îndeplinindu-şi rolul constituţional aşa cum şi vicepreşedintele lui Trump, Mike Pence, a făcut-o, în ciuda presiunilor, după ce violenţele din 6 ianuarie 2021 s-au mai calmat.

De obicei o chestiune de rutină, sesiunea comună a Congresului din 6 ianuarie, la fiecare patru ani, este etapa finală în reafirmarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, după ce Colegiul Electoral desemnează oficial câştigătorul în decembrie.

Sesiunea comună este ultima şansă oficială pentru obiecţii, dincolo de orice contestaţie în instanţă. Harris a recunoscut şi nu a contestat niciodată victoria lui Trump.

ADVERTISING

După ce Congresul certifică votul alegerilor din 5 noiembrie, preşedintele este învestit  pe espanada de vest a Capitoliului, la 20 ianuarie.

Amintirile atacului din 6 ianuarie 2021 s-au estompat la Capitoliu

În interiorul Capitoliului, amintirile violenţelor din 6 ianuarie 2021 - un eveniment care a şocat întreaga Planetă - sunt tot mai greu de găsit după patru ani, când Congresul se pregăteşte, luni, să certifice victoria lui Donald Trump, mai relatează Associated Press.

Urmele de pe pereţi au fost reparate. Ferestrele şi uşile sparte de atacatori au fost înlocuite. Şi nu există nicio placă, panou sau vreun semn comemorativ de vreun fel.

ADVERTISING

Congresmenii menţionează rareori atacul, iar mulţi republicani încearcă să îl minimalizeze, preluând afirmaţiile preşedintelui ales Donald Trump potrivit căruia dezastrul din acea zi, cel mai grav atac asupra democraţiei americane de secole, este exagerat, iar protestatarii violenţi au fost, de fapt, victime.

Într-un fel, este ca şi cum insurecţia din 6 ianuarie 2021, care a zguduit fundamentele democraţiei americane, nu s-ar fi întâmplat niciodată.

„A fost ştearsă”, a declarat senatorul democrat Peter Welch. „Câştigătorii scriu istoria şi Trump a câştigat. Iar versiunea sa este că a fost o adunare paşnică. Evident, este complet neadevărat”, a comentat senatorul.

Dacă Trump îi va graţia pe protestatarii din 6 ianuarie 2021 care au fost condamnaţi, aşa cum a declarat că va face după preluarea mandatului la 20 ianuarie, acest lucru ar însemna „să pună un punct de exclamare la versiunea sa asupra a ceea ce s-a întâmplat”, consideră Welch.

Unii dintre cei 1.250 de inculpaţi condamnaţi după 6 ianuarie 2021 au cerut moartea preşedintelui Camerei Reprezentanţilor de atunci, democrata Nancy Pelosi, şi a lui Mike Pence, care era vicepreşedintele lui Trump, în timp ce mulţimea trecea cu violenţă peste cordoanele poliţiei şi pătrundea în clădire.

Unii aveau asupra lor arme, coliere pentru legat, substanţe chimice iritante, steaguri confederate, în timp ce răscoleau Capitoliul şi îi vânau pe congresmeni. Ei au încercat să oprească certificarea victoriei democratului Joe Biden în faţa lui Trump, reluând afirmaţiile false ale actualului preşedinte republican ales potrivit cărora alegerile au fost furate.

Dar întreruperea lucrărilor Congresului a fost doar temporară. Congresul şi-a reluat lucrările în acea seară şi şi-a îndeplinit rolul constituţional.

Biden cere să nu se ”uite” sau ”rescrie” luarea cu asalt a Capitoliului

Preşedintele american Joe Biden cere ca evenimentele de la 6 ianuarie 2021, când susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliului, nu trebuie să fie uitate sau ”rescris” după patru ani, relatează AFP.

”Cred că nu trebuie să ne comportăm ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”, a declarat duminică presei, la Casa Albă, Joe Biden, înaintea certificării în Congres victoriei lui Donald Trump.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇