Ilie Bolojan a anunţat oficial că Crin Antonescu va fi candidatul coaliţiei la prezidenţiale.
PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au convenit să aibă un candidat comun la Preşedinţie în persoana lui Crin Antonescu, iar această decizie este înscrisă în protocolul coaliţiei care a fost semnat, luni dimineaţă, la Parlament.
Urmează ca această decizie să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid, a precizat Bolojan.
"PNL a semnat acest protocol de coaliţie, pentru ca ţara noastră să aibă un guvern stabil, într-o perioadă dificilă, în aşa fel încât să luăm măsuri pentru a menţine cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme şi pentru a crea condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră. Una dintre prevederile acestui protocol este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României. Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia", a declarat liderul PNL.
Crin Antonescu a confirmat ieri existenţa unei discuţii pentru candidatura sa la Preşedinţie.
„Dar e o discuţie complexă, presupunând şi formarea guvernului, cu prioritate. Am convenit să comunicăm fiecare ce are de comunicat la sfârşitul acestor discuţii”, a spus Crin Antonescu, pentru Europa Liberă.
Numele lui Crin Antonescu ca posibil candidat comun a fost rostit în premieră în 10 decembrie de Kelemen Hunor. Tot el a spus azi că speră să avem alegeri prezidenţiale cât mai curând, preferabil înainte de Paşte (20 aprilie 2025).
Cine este Crin Antonescu
Crin Antonescu a intrat în politică imediat după revoluţie în PNL.
În perioada 1992-2004 a fost deputat PNL. Pentru trei ani (1997-2000) a fost ministru la Tineret și Sport.
Din 2008 devine senator PNL, iar un an mai târziu preia șefia partidului, funcție pe care o deține până în 2014.
Crin Antonescu a fost unul dintre artizanii USL, colaborarea dintre PSD și PNL din anii 2012-2014.
Crin Antonescu a fost președinte interimar al României în vara anului 2012, între momentul suspendării lui Traian Băsescu și revenirea acestuia în funcție ca urmare a invalidării referendumului de demitere.
Crin Antonescu trebuia să fie candidatul la prezidențiale al USL, în timp ce Victor Ponta trebuia să fie premier. Dar social-democrații s-au sucit, iar Crin Antonescu a fost lăsat în offside.
După eșec, Crin Antonescu a pierdut șefia PNL în favoarea lui Klaus Iohannis şi s-a retras din viața publică timp de zece ani.
La bază, Crin Antonescu este profesor de istorie. A profesat în învățământ însă doar în perioada 1985-1989, în Tulcea și Vaslui. O scurtă perioadă a fost și muzeograf.
Este căsătorit cu Adina Vălean, fost comisar european pentru Transporturi, actual europarlamentar PNL.
În ultima declarație de avere a soției sale, cea din iulie 2024, Crin Antonescu nu figurează cu venituri. Adina Vălean a declarat peste 280.000 de euro încasaţi de la Comisia Europeană pentru anul 2023.
În 2017, jura că nu revine în politică
În 2017, Crin Antonescu îşi afirma hotărârea de a nu se întoarce în viaţa politică.
"Indiferent cine, şi Brătianu dacă învie, Ionel, care vreţi dumneavoastră, nu mă întorc în politica activă, pentru că nu am plecat din politica activă din motive care ţin de un om, ci am plecat din motive pe care le-am explicat de atâtea ori încât nu e cazul să reiau.
Nu, dar nu mi-e indiferent, mi-aş dori un Partid Naţional Liberal care să facă (…) opţiunea Buşoi, chiar dacă eu, nici în acest caz, nu voi mai avea niciodată un rol activ în acest partid sau în viaţa politică", a declarat atunci Antonescu, cu referire la candidatura lui Cristian Buşoi la şefia PNL.