Dragi cititori,
Numele meu este Nicoleta Gruia și sunt parte din echipa spotmedia.ro.
De obicei, nu eu sunt cea care se adresează cititorilor noștri. Dar scriu acest mesaj într-o perioadă dificilă, marcată de incertitudine și în care suntem tot mai expuși manipulării.
Astăzi, mai mult ca oricând, ne confruntăm cu dezinformare şi fake news.
Și suntem tot mai conștienți de cât de important este să existe presă independentă, care informează corect şi responsabil. Acele redacții și acei jurnaliști care rămân vigilenți din conștiință, protejând valorile unei societăți sănătoase.
Rolul meu în echipa spotmedia.ro este să mă asigur că motoarele companiei continuă să meargă, în ciuda tuturor obstacolelor, și echipa are resursele financiare necesare pentru ca articolele redacţiei să ajungă la voi.
În aproape 5 ani de zile, de când a luat naștere spotmedia.ro, informația corectă a ajuns întotdeauna la voi. Am putea concluziona că misiunea mea a reușit în fiecare lună din cei aproape 5 ani, nu-i așa?
Vă spun că nu e chiar așa și o să vă explic de ce. Iar acesta este motivul pentru care, într-un context extrem de complicat, astăzi aș vrea să vorbim despre o cauză comună: O Românie sigură.
Cred că o Românie sigură e bazată pe un echilibru între drepturi, libertăți și responsabilități.
Mai cred că cea mai importantă responsabilitate a fiecăruia dintre noi este să ne informăm corect, astfel încât deciziile pe care le luăm să fie bune și pentru noi, și pentru societate.
Doar așa putem proteja drepturile și libertățile câștigate cu greu, evitând să le punem în pericol din neglijență sau fiind ușor manipulați.
Iar acest proces este imposibil fără o presă puternică, independentă și responsabilă, care oferă acces la informații corecte și protejează de manipulare.
Doar printr-un angajament colectiv pentru adevăr și responsabilitate putem construi o societate sigură și prosperă.
Pandemia ne-a oferit o primă lecție dură despre importanța unei prese responsabile.
A fost și momentul în care, în mijlocul incertitudinii, am lansat și noi spotmedia.ro, cu încredere și speranță. Ne-am asumat o misiune aparent simplă: să informăm corect, să fim o ancoră de încredere zi de zi, care să conteze în momente de maximă confuzie sau manipulare.
Această misiune pe termen lung a venit cu provocările sale pe parte comercială. E ca un maraton format din sprinturi. Am bătut la nenumărate uși – unele s-au deschis, altele nu. Am intrat pe geam când am fost dați afară pe ușă.
Am inovat comercial, uneori am dat mai mult decât am primit, am accesat toate sursele de venituri disponibile pentru ceea ce facem noi. Zi de zi, pentru a păstra standarde jurnalistice la înalt nivel, uneori pentru a supraviețui.
Așa am reușit să plătim salariile la timp (o misiune deloc ușoară, uneori în prag de imposibil), să securizăm o echipă valoroasă și să demonstrăm că se poate să ai independență și curaj în jurnalism, valori esențiale pentru o Românie sigură.
Ceea ce am construit și-a dovedit valoarea recent, când dezinformarea și manipularea – cu valoare de avertisment în pandemie – au lovit ca un baros în fibra socială și în democrație cu ocazia alegerilor prezidențiale din acest an.
Am realizat că, astăzi, mai mult ca oricând, protejarea presei independente din România a devenit o nevoie stringentă.
Un candidat aproape necunoscut, propulsat prin campanii plătite cu sume uriaşe pe rețelele sociale, a câștigat cel mai mare număr de voturi, a stârnit panică, a polarizat societatea și ne-a dus, de la o zi la alta, la o răscruce de drumuri.
Această realitate scoate la iveală o problemă gravă: deciziile esențiale pentru viitorul nostru sunt tot mai mult influențate de ceea ce citim/ascultăm în universul virtual, guvernat de algoritmi și, vulnerabil la intervenţii externe. Iar asta nu face decât să ne zdruncine siguranța, să ne dezbine și să ne radicalizeze.
Un număr tot mai mare de jurnaliști devin ținta amenințărilor, caracterizate de violență verbală și intimidări directe, evidențiind riscurile majore cu care se confruntă cei care abordează subiecte sensibile. Aceste agresiuni și atacuri asupra libertății presei constituie o amenințare gravă la adresa democrației și a statului de drept.
Cred că este crucial să ne dăm seama cât de important este să sprijinim o presă liberă și independentă financiar, care să continue să servească interesul public fără teamă de represalii.
Libertatea presei nu este un lux, ci un drept fundamental, iar orice formă de hărțuire sau amenințare la adresa acesteia slăbește dreptul nostru de a trăi într-o Românie sigură şi democratică.
Iar reacțiile în astfel de momente, critice și esențiale, sunt ca piesele de domino.
Din cauza haosului declanșat la nivel politic după primul tur al alegerilor prezidențiale, companiile au început să manifeste îngrijorări și au amânat deciziile legate de investițiile planificate, în special pentru campaniile de publicitate.
Bugetele și proiectele au fost puse în așteptare până când situația politică, respectiv economică, se vor clarifica. Am mai trecut prin asta în pandemie. Și apoi când a început războiul. Și de fiecare dată când se prefigurează o criză politică sau economică. Exact atunci când munca jurnaliștilor independenți devine de sute de ori mai solicitantă, mai stresantă și mai importantă.
Însă de această dată media independentă, deja fragilă financiar, este și mai vulnerabilă, având de înfruntat nu doar instabilitatea financiară care aproape că a devenit parte din echipă, ci și exploatarea momentului de către cei care susţin că fac presă, dar de fapt dezinformează și antagonizează cu bună ştiinţă, fie online, fie la TV.
Informaţia este peste tot în haosul digital, însă doar presa independentă de orice influenţă o verifică şi o prezintă responsabil, ghidată de profesionalism și propria conștiință.
Noi facem tot ce ține de noi să răzbatem în această avalanșă și să răspundem nevoilor cititorilor noștri, români din țară și de pretutindeni.
Și nu suntem singuri în această luptă pentru adevăr. În România încă mai există jurnaliști și publicații independente care își fac treaba cu integritate și curaj. Iar competiția dintre noi nu înseamnă altceva decât garanția menținerii unor standarde ridicate și a beneficiilor pe care le aduce o presă curată puternică și relevantă.
- Susține activitatea SpotMedia.ro printr-o donație unică sau recurentă
- Cum poate mediul de afaceri să susțină jurnalismul independent? Depune Declarația 177 până la finalul anului și redirecționează 20% din impozitul pe profit către SpotMedia.ro
Avem nevoie de redacţii de ştiri care să aducă informații corecte în prim-plan. Așa cum avem nevoie de presă de investigație care să sape adânc și să dezvăluie dedesubturile marilor probleme din societate, pentru ca schimbarea să fie posibilă.
Împreună ne luptăm cu aceleași provocări – avalanșa de dezinformare, dar și de informație irelevantă, și rețelele sociale care amplifică zgomotul și confuzia.
Toți știm că avem nevoie unii de ceilalți. Fără mai multe voci, fără diversitate și concurență, rămânem fără repere. Știm și, de aceea, ne respectăm și ne susținem reciproc. Pentru că toți beneficiem de pe urma unei informări corecte.
Suntem ceea ce citim și în aceste vremuri, poate mai mult ca oricând, este important să citim responsabil.
La spotmedia.ro, ne reafirmăm angajamentul de a fi un sprijin pentru cetățeni și un gardian al informării corecte. Credem într-un viitor în care fiecare român are acces la informații corecte, le filtrează cu simț critic și poate contribui activ la construirea unei Românii sigure.
Dacă și voi împărtășiți aceste valori, vă invit să susțineți jurnalismul independent, să combatem împreună manipularea și să contribuim la o Românie sigură, pentru noi toți și pentru generațiile viitoare.
Cu încredere și gând bun!