Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup, inculpaţi în acelaşi dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, scapă de măsura preventivă a controlului judiciar, decizia pronunţată, vineri, de Curtea de Apel Ploieşti fiind definitivă.
Conform portalului instanţelor de judecată, magistraţii au admis contestaţiile inculpaţilor, au desfiinţat decizia Judecătoriei Ploieşti şi, rejudecând, au respins ca nefondată propunerea de arestare preventivă a lui Potra şi a lui Lup formulată de procurori, relatează Agerpres.
"Respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti. (…) admite contestaţiile formulate de inculpaţii Potra Horaţiu şi Lup Andrei-Florin, împotriva încheierPotraii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, pe care o desfiinţează în tot şi rejudecând:
În temeiul art. 227 alin. (1) Cod procedură penală, respinge ca nefondată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de inculpaţii Potra Horaţiu şi Lup Andrei-Florin.
În temeiul art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În temeiul art. 275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariile parţiale ale apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatori, în cuantum de 250 lei, fiecare, rămân în sarcina statului şi vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă", este decizia postată pe portalul instanţelor de judecată.
La ieșirea din sediul Tribunalului Prahova, Horațiu Potra a declarat că nu a discutat cu fostul candidat independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, ci "cu securitatea" acestuia.
"Nu am discutat cu domnul Călin Georgescu, am discutat cu securitatea domnului Călin Georgescu", a spus Potra, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor.
De asemenea, el a răspuns că nu îi asigură paza lui Călin Georgescu.
Fostul mercenar și procurorii au contestat controlul judiciar
Horaţiu Potra, despre care se spune că este cel care coordonează paza pentru Călin Georgescu, a fost plasat marți sub control judiciar pentru 60 de zile după ce procurorii au solicitat instanței arestarea lui preventivă pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Fostul mercenar a contestat controlul judiciar şi interdicţiile impuse. La fel și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, aceștia solicitând emiterea de mandate de arestare pentru Potra şi şoferul aflat la volanul maşinii în care poliţiştii au găsit arme.
Horaţiu Potra, 55 de ani, prezentat în spaţiul public drept fost luptător în Legiunea Străină, a fost oprit de poliție, în dimineaţa zilei de duminică, la ora 3.00, în comuna Măneşti, din judeţul Prahova.
El se afla într-un Mercedes G, condus de Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani originar din Mediaş, oraş din care provine şi Potra. Surse judiciare afirmă că cei doi se îndreptau către Capitală.
În maşină au fost găsite numeroase arme între care un pistol, un dispozitiv de împrăştiere gaze iritant lacrimogene cu aspect de pistol şi butelia aferenta cu piper, o petardă din categoria F4 supusă autorizării, cinci bricege, un dispozitiv box, trei cuţite, două lame de cuţit, un baston telescopic şi diverse sume de bani, inclusiv coroane cehe şi franci congolezi.
O operațiune de amploare a polițiștilor a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Circa 20 de persoane, membri ai grupării Potra, aflate în mai multe mașini, au fost interceptate în trafic în județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov și în București. Asupra lor s-au găsit arme albe și materiale pirotehnice și se presupune că se deplasau către București, cu scopul de a deranja ordinea și liniștea publică.