În termen de șase luni de la lansarea treptată, fiecare punct de trecere a frontierei din spațiul Schengen va utiliza noul sistem de intrare/ieșire al Uniunii Europene.
După mai multe eșecuri și amânări, mult așteptatul sistem de intrare/ieșire (Entry/Exit System – EES) al UE urmează să fie lansat în următoarele luni, relatează Euronews.
Comisia Europeană a propus la 4 decembrie începerea treptată a operațiunilor pentru EES, noul sistem digital de trecere a frontierei pentru cetățenii din afara UE. Odată ce propunerea a fost aprobată și CE a stabilit o dată de începere, statele membre vor avea la dispoziție șase luni pentru a o implementa.
Până acum, Germania și Țările de Jos – țări care primesc în total peste 100 de milioane de turiști pe an – au notificat Comisia că nu sunt pregătite să implementeze sistemul, exprimându-și îngrijorarea cu privire la lipsa testării practice a sistemului.
Site-ul oficial al EES a confirmat, însă, în această săptămână, că sistemul va începe să funcționeze în 2025, deși nu a fost avansată o dată exactă. Asta înseamnă că la aproape nouă ani după ce a fost propus EES, acest sistem va deveni, în sfârșit, realitate.
Ce este EES
Entry/Exit System este un sistem de înregistrare automată pentru călătorii din Marea Britanie și din alte țări din afara UE care nu au nevoie de viză pentru a intra în UE.
Călătorii vor trebui să-și scaneze pașapoartele sau alt document de călătorie la un chioșc self-service de fiecare dată când vor trece o frontieră externă a UE.
EES nu se va aplica cetățenilor sau rezidenților UE sau celor cu vize de ședere pe termen lung.
Sistemul va înregistra numele călătorului, datele biometrice, precum și data și locul de intrare și ieșire. Scanările faciale și datele de amprentă vor fi luate la fiecare trei ani și vor fi valabile pentru mai multe călătorii în această perioadă.
De ce se implementează EES și în ce țări se va aplica
EES se va aplica cetățenilor din afara UE - inclusiv cetățenilor britanici - care vin în blocul european pentru vizite, vacanțe sau afaceri și stau până la 90 de zile într-un interval de 180 de zile.
Oficialii UE spun că sistemul este introdus pentru a consolida securitatea la frontieră și pentru a identifica persoanele care depășesc timpul permis de ședere în spațiul Schengen (cele 90 de zile în interval de 180 de zile).
EES se va aplica la intrarea în toate statele membre UE, cu excepția Ciprului și Irlanda, precum și în patru țări non-UE din spațiul Schengen: Islanda, Lichtenstein, Norvegia și Elveția.
Cum va arăta intrarea în spațiul Schengen în anii următori
Deși nu a fost încă anunțată o dată oficială de lansare, nu s-a pus niciodată problema dacă EES va fi implementat.
Abordarea treptată pare să le ofere țărilor participante flexibilitate sporită pentru a-și ajusta tehnologia și a face față problemelor neașteptate, notează Euronews.
Obiectivul Comisiei Europene este ca în prima zi noul sistem să funcționeze la 10% din punctele de trecere a frontierei din fiecare stat membru UE. În această perioadă de activare incipientă pașapoartele călătorilor vor continua să fie ștampilate, precum și înregistrate electronic.
După șase luni, Comisia se așteaptă ca sistemul să fie complet operațional.
Timp de încă șase luni după ce EES va fi pus în funcțiune, călătorii vor trebui, de asemenea, să aplice în Sistemul european de informații și autorizare de călătorie (ETIAS), un program de scutire de viză pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 70 de ani.
Documentul ETIAS va costa 7 euro și va fi valabil trei ani.
O aplicație concepută pentru a simplifica intrarea și ieșirea din Europa este, de asemenea, în curs de dezvoltare. Persistă, însă, neclarități asupra posibilității ca această aplicație să capteze datele biometrice necesare dar sensibile, cum ar fi amprentele digitale.
T.D.