Oamenii care au înlocuit hârtia igienică cu frunze. Planta care poate stopa tăierea a milioane de copaci

Oamenii care au înlocuit hârtia igienică cu frunze. Planta care poate stopa tăierea a milioane de copaci
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un milion de copaci sunt tăiați în fiecare an în lumea întreagă pentru a face hârtie igienică. O propunere pentru o soluție mai sustenabilă vine dintr-un orășel din Africa.

Planta Plectranthus barbatus, cunoscută și ca urzica indiană, poate atinge o înălțime de până la doi metri și are frunze cu o textură moale, un miros plăcut de mentă și lămâie și, pe deasupra, fiecare de mărimea unei bucăți dintr-o rolă de hârtie igienică.

Benjamin Mutembei din Meru, o localitate din estul Kenyei, o cultivă din 1985 ca alternativă la hârtia igienică convențională. A aflat de ea la bunicul său și a folosit-o în toți acești ani, notează BBC.

ADVERTISING

Planta prosperă în zonele tropicale, parțial în lumina soarelui, și este cultivată extensiv în Africa, fiind folosită uneori pentru delimitarea proprietăților.

Deși nu este cunoscut în mod oficial numărul oamenilor care îi folosesc frunzele ca hârtie igienică, potrivit lui Odhiambo, este foarte populară în multe zone rurale, unde este și ușor accesibilă. Frunzele sunt potrivite atât pentru toalete moderne cu apă, cât și pentru latrine, unde devin compost.

Plectranthus barbatus atinge înălțimea maximă în 1-2 luni de la stadiul de butaș, iar un butaș costă în jur de 50 de șilingi kenyeni (0,37 dolari).

ADVERTISING

Odhiambo vinde butași din grădina sa botanică de la Muzeul Național din Nairobi și chiar ține cursuri pe tema utilizării plantei, la care participă sute de oameni din întreaga țară.

Potențialul plantei este explorat și în alte părți ale lumii. Robin Greenfield, de pildă, un activist de mediu din Florida, SUA, o folosește de cinci ani și încearcă să-i convingă și pe alții să o încerce, distribuind până acum sute de butași.

Grow Your Own Toilet Paper | Robin Greenfield

Există totuși unele limitări în ceea ce privește adoptarea la scară largă a frunzelor de Plectranthus barbatus ca alternativă la hârtia igienică cu care ne-am obișnuit, cum ar fi, de exemplu, faptul că planta este considerată în unele regiuni ca fiind specie invazivă.

ADVERTISING

Nu în ultimul rând, ar putea exista o anume reticență din partea oamenilor, deoarece unii pot vedea înlocuirea rolelor de hârtie cu frunze ca o întoarcere în timp.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇