Și Cristian Diaconescu o susține pe Lasconi și vine cu o variantă extremă: Poate activa NATO articolele 4 și 5 pentru apărarea României?

Și Cristian Diaconescu o susține pe Lasconi și vine cu o variantă extremă: Poate activa NATO articolele 4 și 5 pentru apărarea României?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe şi candidat la prezidenţiale, şi-a anunţat miercuri seara susţinerea pentru Elena Lasconi în turul 2, după desecretizarea documentelor din CSAT.

După ce a studiat aceste documente, Diaconescu pune două întrebări legate de ce urmează, în actualele circumstanţe excepţionale: Alegerile de duminică vor fi corecte? Şi poate România să invoce articolele 4 şi 5 din tratatul NATO?

A doua întrebare vine în contextul în care documentele dezvăluie un atac concertat cibernetic asupra instituţiilor statului, iar fostul şef NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că, în condițiile unui atac cibernetic împotriva unui stat NATO, nu este exclusă activarea articolului 5.

ADVERTISING

Iată ce prevăd articolele 4 şi 5 din Tratatul NATO:

Articolul 4 - Părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți.

Articolul 5 - Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părților și, în consecință, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va sprijini partea sau părțile atacate, prin realizarea imediată, individual și împreună cu celelalte părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, în vederea restabilirii și menținerii securității în spațiul Atlanticului de Nord.

ADVERTISING

Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoștință Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale.

Puteţi citi şi postarea integrală a lui Cristian Diaconescu:

"Am finalizat analiza documentelor desecretizate de către CSAT.

ADVERTISING

Așa cum mă cunoașteți, nu sunt adeptul reacțiilor impulsive sau al opiniilor exprimate sub influența emoțiilor de moment. Prefer o abordare fundamentată, bazată pe o sinteză coerentă a informațiilor și ideilor relevante.

Totuși, în fața situației actuale, sunt câteva întrebări care au nevoie de răspunsuri, imediat:

- Dacă aceste breșe de securitate au fost rezolvate astfel încât, pe 8 decembrie, să avem alegeri corecte sau participăm la o construcție hibridă?

- Dacă se are în vedere activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington privind declanșarea, de urgență, a procesului de consultare în condițiile în care fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că în condițiile unui atac cibernetic împotriva unui stat NATO, nu este exclusă activarea articolului 5?

În acest caz, nu mai este loc pentru interpretări subiective sau pentru discuții despre simpatii politice ori încrederea în partide.

Această realitate contrazice în mod direct principiile fundamentale ale democrației și subminează suveranitatea statului.

În acest context excepțional, dacă procesul electoral va continua : Lasconi reprezintă singura opțiune validă".

Marea desecretizare

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea informațiilor prezentate de SRI, SIE, STS și Ministerul de Interne în cadrul ședinței CSAT de săptămâna trecută.

Documentele de la SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp în favoarea lui Călin Georgescu (conturile sunt făcute pe TikTok chiar din 2016) și care are ”modul de operare al unui actor statal”.

Ulterior, Marcel Ciolacu, membru CSAT, a anunțat oficial că o va susține pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale, după ce zilele trecute s-a tot codit.

Într-o postare pe Facebook, Ciolacu leagă decizia sa de desecretizarea documentelor privind “implicarea unor actori statali” în susținerea lui Călin Georgescu, însă ca premier Ciolacu a participat şi cunoştea ce scrie în aceste documente făcute publice miercuri de Administraţia prezidenţială.

Iar Călin Georgescu acuză "disperarea sistemului", după marea desecretizare de la CSAT


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇