Reușită revoluționară: Primul tratament nou din ultimii 50 de ani pentru crizele de astm

Reușită revoluționară: Primul tratament nou din ultimii 50 de ani pentru crizele de astm

Benralizumab, un tratament injectabil, atenuează o parte a sistemului imunitar care declanșează astmul bronșic și o afecțiune denumită boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Benralizumab este deja utilizat în cazurile cele mai severe de astm, însă cele mai recente cercetări sugerează că ar putea fi folosit ca tratament de rutină pentru atacurile de astm.

Descoperirea făcută de o echipă de cercetare de la King's College din Londra a pornit de la faptul că nu toate atacurile de astm sau BPOC sunt la fel. De fapt, diferite părți ale sistemului imunitar reacționează excesiv la diferiți pacienți, relatează BBC.

ADVERTISING

Benralizumab vizează anumite globule albe din sânge - eozinofile - care pot provoca inflamații și leziuni ale plămânilor. Eozinofilele sunt implicate în aproximativ jumătate din crizele de astm și o treime din crizele de BPOC.

În prezent, dacă un astfel de atac - care implică dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, tuse și presiune în piept - nu poate fi controlat cu inhalatoare obișnuite, medicii prescriu tratamentul cu steroizi.

Numai că utilizarea pe termen lung a steroizilor este asociată cu efecte secundare, inclusiv creșterea în greutate, diabet și oase slabe.

ADVERTISING

Studiul realizat pe 158 de persoane a monitorizat pacienții timp de trei luni după tratamentul administrat pentru o criză.

Rezultatele publicate în The Lancet Respiratory Medicine au indicat o rată de eșec a tratamentului de 74% atunci când pacienții au luat steroizi și de 45% la cei care au urmat noua terapie.

Persoanele tratate cu noua terapie au fost mai puțin predispuse să fie spitalizate, să aibă nevoie de o nouă rundă de tratament sau să moară. Acestea au avut, de asemenea, simptome îmbunătățite și o calitate mai bună a vieții.

ADVERTISING

Echipa de cercetare a spus că medicamentul ar putea revoluționa tratarea crizelor de astm după 50 de ani în care nu a apărut o schimbare în modul de tratare a astmului. "Va revoluționa modul în care tratăm oamenii atunci când nu sunt cu adevărat bine", a spus prof. Mona Bafadhel, de la King's.

Totuși, Benralizumab încă nu poate fi utilizat pe scară largă. Va fi nevoie în continuare de un proces mai amplu, care urmează să înceapă în 2025 și care va dura doi ani, pentru ca beneficiile sale să fie pe deplin demonstrate. Însă oricine primește deja acest medicament ar trebui să continue să urmeze rețeta.

Studiul va trebui, de asemenea, să analizeze raportul cost-eficiență, întrucât terapiile cu anticorpi monoclonali, cum este și acest tratament, sunt scumpe.

Cu toate acestea, munca de până acum arată "o promisiune imensă", în condițiile în care tratamentul pentru BPOC a rămas blocat în secolul al XX-lea, în ciuda faptului că este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, a spus dr. Sanjay Ramakrishnan, de la Universitatea Oxford.

Se estimează că patru persoane cu astm bronșic și 85 de persoane cu BPOC mor în fiecare zi în Marea Britanie.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇