Mamografia, investigaţia cea mai recomandată pentru descoperirea în faze incipiente a cancerului la sân, în cazul femeilor cu vârste peste 40 de ani, este evitată de multe dintre femei pe motiv că ar fi foarte iradiantă.
”În zbor ne iradiem cu o doză mai mare decât am face o mamografie”, explică medicul Isabela Maria Botea, care are vastă experienţă în sistemul sanitar din România, dar şi din străinătate.
”Mamografia este o manevră mai invazivă decât ecografia, pentru că ecografia foloseşte ultrasunete, iar mamografia foloseşte raze X. Mamografia da, iradiază, dar iradiază într-o doză mică, este ca atunci când ne ducem în vacanţă. Ne punem problema că suntem iradiaţi în avion? Pentru că în zbor ne iradiem cu o doză mai mare decât am face o mamografie, în funcţie de unde mergem.
Este important să înţelegem că beneficiile pe care ni le aduce mamografia sunt net superioare riscurilor. Aşa cum nu ne punem problema în vacanţă când mergem până în Thailanda şi ne iradiem cam cât două mamografii, nu trebuie să ne îngrijorăm, când mergem la o mamografie, că suntem iradiaţi”, a afirmat medicul Isabela Maria Botea, joi seară, la Medika Tv.
Medicul a arătat că în timpul mamografiei există ”o sensibilitate” pe care sânul o resimte atunci când este pus la mamograf, dar a spus că investigaţia nu este dureroasă, iar în prezent există aparate care realizează această investigaţie care reduc gradul de sensibilitate, iar presiunea este foarte blândă.
”Deci nu trebuie să ne temem de durere. Plus că vorbim doar de câteva secunde, aparatele acum fac în cinci secunde scanarea”, a explicat Isabela Botea.
Ea a precizat că la mamografie se văd ”lucruri pe care ecografia nu le poate percepe”, cum ar fi microcalcificările, care, dacă au anumite caracteristici, pot fi considerate suspecte.