Un clip video al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) care promovează donarea de organe pentru salvarea pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare este transmis începând cu această lună pe diferite posturi de televiziune.
Clipul a fost aprobat de Consiliul Naţional al Audiovizualului, care recomandă mass-media să-l difuzeze. Astfel, se subliniază nevoia vitală pe care o au bolnavii de pe listele de aşteptare ale Registrului Naţional de Transplant.
"Fii erou! Donează viață! O persoană poate salva până la 8 pacienţi dacă îşi donează organele după deces. Spune DA donării de organe" este mesajul Agenţiei Naționale de Transplant.
De asemenea, ANT mai transmite că CNA a aprobat clipul video realizat împreună cu Ministerul Sănătății pentru promovarea donării voluntare de organe.
De altfel, și CNA a anunțat că recomandă difuzarea clipului de către mass-media: "Consiliul Național al Audiovizualului a decis să adreseze furnizorilor de servicii media audiovizuale, la nivel național, local și regional, rugămintea de a sprijini difuzarea spotului, precum și postarea acestuia în mediul on-line pe propriile site-uri.
Clipul are puțin peste un minut și arată cum decizia unei familii de a dona un organ al unei paciente aflată în moarte cerebrală a putut salva o altă viață, iar donatorii transmit un mesaj emoționant: "Dragă familie, nu ne cunoaștem, dar știu că gestul nostru a făcut diferența. Deși trist pentru familia mea, acest gest a fost făcut cu bucurie și iubire autentică".
Rolul medicului coordonator de transplant este jucat în acest clip video de actorul Mihai Călin.
Directorul Agenţiei Naționale de Transplant, dr. Guenadiy Vatachki, a povestit, la sfârșitul lunii octombrie, cât de emoționantă este această experiență inclusiv pentru medici.
"E un lucru pe care putem să îl difuzăm constant, repetitiv, şi să rămână şi emoţia, pentru că medicii văd în spitale această experienţă pe care o au pacienţii care se transplantează, e foarte emoţionant. Ei, neavând o speranţă, ea apare de undeva ca picată din ceruri şi atunci e vorba de o emoţie foarte puternică", a spus dr. Vatachki, la Medika TV.
Referitor la constatarea morții cerebrale, directorul ANT a mai precizat: "Este un diagnostic consemnat de cel puţin doi medici de specialitate, dublat de examenul clinic care este interpretat de două ori şi examene paraclinice care sunt examene obiective care pot demonstra că activitatea cerebrală a încetat ireversibil. (...) Din punct de vedere al protocolului privind declararea morţii cerebrale, în România este cel mai strict din Europa".
Câți pacienți mor anual pe listele de așteptare
Rata de refuz din partea familiilor celor aflați în moarte cerebrală de a le dona organele este în continuare foarte ridicată în România.
În perioada 2021-2023, rata refuzurilor a fost între 20 si 23 la sută. De asemenea, doar în 2023 au murit aproape 200 de pacienți așteptând un organ, majoritatea pentru transplant de rinichi sau de ficat, potrivit datelor Agenției Naționale de Transplant.
România are doar 4,5 donatori la un milion de locuitori, o rată de peste 10 ori mai mica decât liderul din Europa, Spania. De asemenea, aproape 5.000 de români erau în luna septembrie pe listele de așteptare, 98% dintre aceștia așteptând un transplant de rinichi sau de ficat.