Mai mulţi angajaţi ai Romsilva din Bacău au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită, în valoare totală de aproape un milion de euro. Unii au fost plasaţi în arest la domiciliu, alţii sub control judiciar.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaţilor:
- Pâslaru Aurel, la data faptei şeful Ocolului Silvic Comăneşti (Bacău) din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva,
- Comăveci Sorin-Velu, la data faptei şef district I Asău,
- Ștefan Constantin, la data faptei şef district III Nogea,
- Corbu Liviu, la data faptei şef district VI Ghimeş-Palanca,
- Colpoș Costel, şef district V Camenca.
Toţi sunt din cadrul Ocolului Silvic Comăneşti - Bacău. În sarcina lor s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
A mai fost trimis în judecată și Olteanu Janos, la data faptei şef district II Geamăna din cadrul Ocolului Silvic Comăneşti în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită.
De asemenea, sub control judiciar au fost trimiți în judecață inculpaţii:
- Leașcu Adrian, la data faptei şef district V Camenca din cadrul Ocolul Silvic Comăneşti Bacău, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
- un contabil în cadrul unei societăţi comerciale, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită.
Acuzațiile
”În perioada 2015 – 2020, cei şapte inculpaţi, în calităţile menţionate mai sus, ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale mai multe sume de bani (în total 4.526.850 lei) în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile lor de serviciu, respectiv pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreţinerea culturilor, degajări, curăţiri) şi pentru a deconta facturile fiscale emise de către firma respectivă”, a transmis DNA.
În acest context, inculpaţii ar fi pretins şi primit mai multe sume de bani. Pâslaru Aurel ar fi cerut un procent de 3% din valoarea (fără impozit pe profit) facturilor fiscale ce urmau a fi emise de societatea respectivă pentru serviciile silvice prestate în favoarea Ocolului Silvic Comăneşti şi ar fi primit suma totală de 210.000 lei.
”Precizăm că la data de 23 iulie 2020, cu ocazia constatării infracţiunii flagrante, asupra inculpatului a fost găsită suma de 10.000 lei ce ar reprezenta procentajul respectiv din valoarea facturilor emise doar în lunile aprilie şi mai 2018”, a transmis DNA.
Ce bani au primit
Ceilalţi şase inculpaţi ar fi pretins sume de bani ce reprezentau valoarea manoperei directe, aferentă lucrărilor executate în districtele pe care le administrau, (rezultată din facturile ce urmau a fi emise de societatea respectivă şi fără impozit pe profit).
Concret:
- inculpatul Olteanu Janos ar fi primit suma de 1.595.300 lei,
- Comăneci Sorin–Velu ar fi primit suma de 980.300 lei,
- inculpatul Ştefancu Constantin - suma de 969.100 lei,
- inculpatul Corbu Liviu - suma de 392.800 lei,
- inculpatul Colpoş Costel - suma de 315.600 lei,
- Leaşcu Adrian - 63.750 lei.
”Independent de activitatea infracţională descrisă mai sus, la data de 18 martie 2020, inculpatul Olteanu Janos ar fi pretins de la unul dintre oamenii de afaceri suma de 10.000 lei, reprezentând contravaloarea a 90 de metri cubi masă lemnoasă. Banii respectivi ar fi fost pretinşi de inculpat în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu, respectiv inventarierea şi marcarea unor arbori ce urmau să fie tăiaţi”, a mai transmis DNA.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor şapte inculpaţi, angajaţi ai Romsilva.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.
Citește și: