Angajaţii de la palatul Peleș, împreună cu unii ghizi, au creat un sistem paralel de revânzare a biletelor, prin care banii daţi de turişti nu ajung la stat, ci în buzunarele lor.
Informațiile au fost confirmate de oameni din interior și de surse judiciare pentru Libertatea. Ca urmare a dezvăluirilor, ministrul Culturii va trimite Corpul de control la Peleș.
Există două scheme:
Prima este pentru grupurile de turiști, ale căror bilete nu erau aruncate, ci revândute. Cash only. Iar banii astfel luaţi se împărțeau între membrii rețelei.
A doua variantă a afaceri presupunea ca un angajat al muzeului să cumpere bilete cu reducere de student pentru un grup de turiști, cărora însă le cerea prețul întreg. Intrarea pentru studenți costă 37,5 lei, în timp ce valoarea unui bilet întreg, pentru adulți, este 150 de lei. Diferența de bani intra iar în buzunarul angajaţilor.
În 2018, un angajat de la Peleș a fost dat afară tocmai pentru că a fost prins vânzând bilete de studenți unor persoane care nu aveau această calitate. Dar omul a dat în judecată conducerea, a câștigat procesul și a fost reangajat.
„Acuzații de o asemenea gravitate trebuie verificate de îndată, iar dacă acestea se confirmă, vom lua măsuri fără întârziere. Am dispus deja trimiterea Corpului de Control la Muzeul Național Peleș și așteptăm raportul acestuia, urmând ca, în baza lui, să putem lua deciziile care se impun”, a declarat Raluca Turcan pentru Libertatea.
Castelul Peleș este proprietatea familiei regale, dar rămâne administrat de statul român, sub egida Ministerului Culturii.
Muzeul Peleș generează anual venituri de milioane de euro, mai ales din bilete.
În primele 10 luni 2024, s-au încasat oficial 14,5 milioane de lei din vânzarea biletelor și 2,2 milioane de lei din comercializarea suvenirurilor. Adică aproximativ 17 milioane de lei (3,4 milioane de euro).