Comisiile parlamentare pentru politică externă şi afaceri europene au dat un aviz favorabil, marţi, cu 35 de voturi „pentru” şi şase „împotrivă”, acordând încrederea Parlamentului, pentru Roxana Mînzatu, propusă pentru funcţia de comisar european din partea României.
Roxana Mînzatu, care urmează să deţină portofoliul ‘Oameni, competenţe şi pregătire’ şi să ocupe un post de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, a declarat la audieri că portofoliul pe care îl primeşte răspunde de aproape 20% din bugetul multianual al Uniunii Europene.
Ea a menționat că, în calitate de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, va avea şi coordonarea pe zona de pregătire pentru situaţii de urgenţă.
"România primeşte - şi eu vorbesc despre România nu neapărat despre persoana mea, deşi candidatul este cel evaluat şi cel care este încredinţat portofoliul - pe zona de est a Uniunii Europene un rol cheie, rolul de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, alături de Spania, Finlanda, Italia, Franţa şi, sigur, alături de Înalta reprezentată pentru politică externă din Estonia.
România este foarte bine poziţionată din perspectiva acestei poziţii de vicepreşedinte, care are mare legătură cu modul în care se iniţiază şi adoptă propuneri de legislaţie europeană la nivelul Comisiei Europene", a afirmat Mînzatu, la audieri.
Ea a adăugat că, suplimentar, rolul pe care îl va îndeplini în calitate de comisar european se referă la "o cumulare de portofolii din exerciţiile trecute", menţionând că va răspunde de politicile sociale, locuri de muncă, măsurile anti-sărăcie, dar şi de politicile legate de educaţie şi competenţe pe tot parcursul vieţii, la nivelul întregii Uniuni Europene.
"În plus, ca vicepreşedinte, voi avea coordonarea pe zona de pregătire pentru situaţii de urgenţă, o competenţă sau o prioritate pentru care pentru prima dată vedem în componenţa Colegiului comisarilor roluri cheie desemnate. Avem un comisar pentru pregătire pentru situaţii de criză şi avem un vicepreşedinte care coordonează pe zona civilă pregătirea pentru situaţii de urgenţă, pentru situaţii de criză şi acest rol este în mandatul meu", a menţionat Mînzatu.
Ea a subliniat că portofoliul pentru care este propusă răspunde de aproape 20% din bugetul multianual al Uniunii Europene.
"Din start, subliniez un aspect care ştiu că contează, (…) este un portofoliu care răspunde de aproape 20% din bugetul multianual al Uniunii Europene: Fondul social european Plus, aproape 145 de miliarde de euro, cu tot cu contribuţia naţională (…), Erasmus plus, cel mai popular instrument cunoscut de atâtea tineri, de cadre didactice - 26 de miliarde euro şi Fondul social pentru climă care va intra în implementare din 2026, pentru care facem programarea acum şi de care vor beneficia şi gospodării şi persoane fizice şi IMM-uri şi transportatori. Acestea sunt instrumente financiare, finanţări nerambursabile, care se află în directa coordonare a portofoliului pe care l-am primit", a adăugat Roxana Mînzatu.
Ea a mai spus că va coordona, de asemenea, "două structuri importante ale Comisiei Europene, două directorate generale", cel dedicat ocupării şi politicilor sociale şi cel dedicat educaţiei şi culturii.
La începutul şedinţei comisiilor, parlamentarii PNL au părăsit lucrările, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, precizând că PNL nu a fost consultat în procedura de desemnare din partea Guvernului a persoanei pentru funcţia de membru al Comisiei Europene.