Rezultate alegeri SUA: Donald Trump revine la Casa Albă, după ce a câștigat și votul popular. Biden l-a sunat să-l felicite. Mesajul Kamalei Harris

Rezultate alegeri SUA: Donald Trump revine la Casa Albă, după ce a câștigat și votul popular. Biden l-a sunat să-l felicite. Mesajul Kamalei Harris

Donald Trump revine la Casa Albă, după ce a câștigat alegerile în mai multe state cheie.

Este nevoie de cel puţin 270 de voturi în Colegiul Electoral pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din SUA, iar Donald Trump are asigurate deja 291, potrivit CNN.

El a învins şi la votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani.

Trump a proclamat de dimineaţă că a câștigat: ”Am obținut o victorie incredibilă, a spus el în fața propriilor suporteri din Florida”. Şi felicitările nu au întârziat, chiar şi de la talibani.

Şi Kamala Harris şi Joe Biden l-au sunat pe Trump să-l felicite, iar actualul preşedinte l-a invitat la Casa Albă.

Kamala Harris a ţinut şi ea un discurs în care şi-a îndemnat susţinătorii să accepte rezultatul, chiar dacă sunt dezamăgiţi şi a transmis un mesaj special tinerilor: "Nu încetați niciodată să încercați să faceți lumea un loc mai bun. Voi aveţi puterea".

Printre numeroasele efecte ale victoriei lui Trump, unul sare în ochi: Unii inculpați acuzați pentru revoltele de la Capitoliu ar putea fi în curând grațiați de viitorul președinte, care aşa a şi promis că va face.

Spotmedia.ro v-a ţinut la curent cu cele mai importante declaraţii şi rezultatele celui mai urmărit scrutin al planetei:

23.30 - Mesajul Kamalei Harris - „Inima mea este plină astăzi – plină de recunoștință pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, plină de dragoste pentru țara noastră și plină de hotărâre. (...) Rezultatul acestor alegeri nu este ceea ce ne-am dorit, nu e pentru ce am luptat, nu e pentru ce am votat. Dar ascultaţi-mă când vă spun: Lumina Americii promise va arde mereu puternic”, a spus Harris, într-un discurs la Universitatea Howard.

ADVERTISING

Ea a adăugat că țara trebuie să accepte rezultatele alegerilor. „Acum știu că oamenii experimentează o serie de emoții. Înțeleg. Dar trebuie să acceptăm rezultatele acestor alegeri”.

„Pentru tinerii care ne urmăresc. Este în regulă să vă simțiţi trişti și dezamăgiţi, dar vă rog să știţi că va fi bine. Adesea atunci când luptăm, câștigăm, dar iată problema: uneori lupta durează ceva timp. Asta nu înseamnă că nu vom câștiga. Cel important este să nu renunțaţi niciodată. Nu încetați niciodată să încercați să faceți lumea un loc mai bun. Voi aveţi puterea”, a mai spus ea.

22:01 - 25 de minute cu Macron - Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi Donald Trump şi-au exprimat "dorinţa de a lucra pentru revenirea păcii şi stabilităţii" în faţa "marilor crize internaţionale în curs", în timpul primei lor convorbiri telefonice după victoria candidatului republican la Casa Albă. În timpul acestui "foarte bun schimb de 25 de minute", Macron "a subliniat importanţa rolului Europei şi i-a spus preşedintelui Trump că este gata să continue această conversaţie şi să lucreze împreună pe aceste teme", în special Ucraina şi Orientul Mijlociu, "atunci când va prelua mandatul", a transmis Palatul Elysee.

21:55 - Biden a vorbit cu Trump - Şi președintele Joe Biden a vorbit astăzi cu Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa și l-a invitat la Casa Albă. De asemenea, președintele intenționează să se adreseze națiunii joi, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

21:34 - Talibani fericiţi - Guvernul taliban din Afganistan speră la "un nou capitol" după realegerea lui Donald Trump la Casa Albă, care a semnat un acord de pace cu talibanii în timpul primului său mandat de preşedinte. MAE afgan speră într-un "progres tangibil în relaţiile" dintre cele două părţi.

ADVERTISING

20:46 - Kamala Harris se recunoaşte înfrântă - Kamala Harris şi-a recunoscut oficial înfrângerea când l-a sunat pe Donald Trump pentru a-l felicita. "L-a sunat pe președintele ales pe Trump pentru a-l felicita pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din 2024. Ea a discutat despre importanța unui transfer pașnic al puterii și a fi președinte pentru toți americanii”, a declarat un consilier citat de CNN. Harris urmează să susțină declaraţii la Universitatea Howard.

20:13 - Trump câştigă în Michigan - Proiecţia CNN arată că Trump a câştigat statul Michigan, care are 15 electori, şi ajunge la 291 de electori. Aici în 2020 câştigase Biden.

20:07 - Clemenţă pentru violenţă - Unii inculpați acuzați pentru revoltele de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021 ar putea fi în curând grațiați de viitorul președinte, care aşa a şi promis că va face. Unul dintre ei nu a pierdut timpul şi a vorbit despre victoria lui Trump, pentru a încerca să împiedice o audiere în cazul său, spunând că se aşteaptă la graţiere, scrie CNN.

19:23 - Felicitări de la Bezos - Jeff Bezos, fondatorul și președintele Amazon, l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru o „revenire politică extraordinară și o victorie decisivă”, urându-i lui Trump „tot succesul în a conduce și a uni America pe care o iubim cu toții”. Reacția vine la o săptămână după ce Bezos, proprietarul Washington Post, a blocat ca ziarul său să o susţină făţiş pe Kamala Harris.

19:11 - Prima reacţie a Chinei - China l-a felicitat miercuri, prin vocea Ministerului de Externe, pe Donald Trump: "Respectăm alegerea poporului american şi adresăm felicitările noastre dlui Trump pentru alegerea sa la preşedinţie".

ADVERTISING

18:27 - Acțiunile Trump Media, care se tranzacționează sub simbolul „DJT”, au crescut cu 35% în tranzacțiile dinainte de deschiderea bursei, ceea ce implică o valoare de piață uluitoare de aproximativ 9 miliarde de dolari. Trump este acționarul principal al companiei de social media, care are venituri puține și pierde bani. Detalii AICI

17:22 - Trump câştigă şi la votul popular - Donald Trump a câştigat nu doar majoritatea marilor electori care-i asigură revenirea la Casa Albă, ci şi votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani. Conform rezultatelor preliminare, are peste 71 de milioane de voturi, faţă de circa 66 de milioane pentru Kamala Harris. Ultima dată când republicanii au câştigat votul popular a fost în 2004, când George W. Bush l-a depăşit cu circa 3,6 milioane de voturi pe democratul John Kerry. În 2016, când Trump a câştigat primul său mandat prezidenţial, el a fost depăşit la votul popular de Hillary Clinton.

15:40 - Nicio reacție de la Kamala Harris - Până în acest moment Kamala Harris nu a făcut nicio declarație cu privire la rezultatele alegerilor.

14:00 - Cele mai noi date arată că Donald Trump are 277 de voturi electorale, în timp ce Kamala Harris are 224.

13:12 - Putin nu vrea să îl felicite pe Trump - Liderul rus Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pe Donald Trump pentru alegerea ca preşedinte al Statelor Unite, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Întrebat dacă Trump ar putea fi ofensat de faptul că Putin nu-l felicită, Dmitri Peskov a declarat: „Este practic imposibil ca relaţiile să se înrăutăţească şi mai mult. Relaţiile sunt în prezent la cel mai scăzut punct istoric”.

12:30 - Republicanii preiau controlul asupra Senatului - Pe măsură ce tabăra lui Trump sărbătorește o victorie aproape sigură și începe să se gândească la forma unei viitoare administrații, o altă victorie a apărut peste noapte: republicanii au preluat controlul asupra Senatului.

12:10 - Harris câștigă în New Jersey - Vicepreședintele Kamala Harris va câștiga în New Jersey. Aici sunt în joc 14 voturi electorale.

11:25 - Noi predicții - Estimările New York Times arată că Trump va obține între 280 și 312 voturi, iar Harris între 226 și 258 de voturi din Colegiul Electoral.

11:05 - Kamala Harris câștigă Minnesota - Vicepreședintele Kamala Harris va câștiga în Minnesota, potrivit CNN. În Minnesota sunt în joc 10 voturi electorale.

10:50 - Liderii lumii îl felicită pe Trump. Deşi victoria sa nu este confirmată de rezultate finale, ci doar a fost revendicată de fostul preşedinte american pe baza unor predicţii media încă incomplete, liderii străini au început să îl felicite deja. Detalii AICI.

10:20 - Donald Trump are 267 de voturi electorale, în timp ce Kamala Harris are 224.

09:55 - Kamala Harris câștigă în Connecticut - Kamala Harris va câștiga în Connecticut, potrivit CNN. Sunt șapte voturi electorale în joc în acest stat.

09:40 - Trump își revendică victoria - Donald Trump a anunțat că a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, într-un discurs susținut la puțin timp după ce estimările au arătat că s-a impus în cel puțin trei state cheie. „Țara noastră trebuie să se vindece, trebuie să apărăm frontierele și să rezolvăm toate problemele cu care se confruntă. Am obținut o victorie incredibilă, este o victorie politică, cum nu s-a mai înregistrat în țara noastră”, a adăugat Donald Trump. El le-a făcut o promisiune americanilor. „Va fi epoca de aur a Americii”, a promis Trump. Mai multe detalii AICI.

09:20 - Donald Trump câştigă și în Pennsylvania - Fostul preşedinte Donald Trump a câștigat și în Pennsylvania, al treilea stat-cheie, de unde vin cele mai multe voturi electorale - 19 - din rândul celor şapte state care decid anul acesta cursa pentru Casa Albă, conform previziunilor CNN. În Pennsylvania sunt în joc 19 voturi electorale. Este nevoie de cel puţin 270 de voturi în Colegiul Electoral pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2024, or Donald Trump are asigurate în acest moment 266 de voturi.

9:10 - Donald Trump are 248 de voturi electorale, în timp ce Kamala Harris are 214.

08:55 - Secțiile de votare din Alaska s-au închis. În acest stat republican sunt în joc trei voturi electorale.

08:40 - Cuban îl felicită pe Trump. Miliardarul Mark Cuban, unul dintre cei mai importanți susținători ai campaniei Kamalei Harris, i-a felicitat pe Donald Trump și Elon Musk. "Felicitări, Donald Trump. Ai câștigat corect", a scris el pe X.

08:35 - Trump conduce. Ultimele secții de vot s-au închis în SUA, iar conform estimărilor CNN, fostul președinte Donald Trump are 246 de voturi electorale, în timp ce Kamala Harris are 187. Fiecare candidat are nevoie de 270 de voturi electorale pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Și Fox News îl dă pe Trump câștigător. Candidatul republican conduce în votul popular cu 51% față de Kamala Harris, de 47%, relatează Sky News.

08:25 - Kamala Harris câștigă New Mexico și New Hampshire. Potrivit estimărilor CNN, candidata democrată s-a impus în New Mexico, stat cu trei voturi electorale. Și mai obține patru din statul New Hampshire, conform Associated Press.

08:00 - Suporterii Kamalei Harris pleacă dezamăgiți. Terenul din centrul Universității Howard, unde se adunaseră suporterii democrați pentru petrecerea din noaptea alegerilor, a rămas pustiu după ce s-au anunțat estimările voturilor din North Carolina și Georgia.

07:50 - Kamala Harris, fără discurs, Trump va vorbi. Copreședintele de campanie al Kamalei Harris, Cedric Richmond, a anunțat că vicepreședintele SUA nu va rosti un discurs în următoarele ore. "Încă mai avem de numărat voturi. Mai avem state care încă nu au fost anunțate. Vom continua, peste noapte, să luptăm pentru a ne asigura că fiecare vot este numărat, că fiecare voce a vorbit. Deci nu veți auzi (nimic) de la vicepreședinte în seara asta, dar o veți auzi mâine", a spus Richmond. În schimb, Donald Trump e așteptat să țină un discurs la sediul de campanie al republicanilor din Palm Beach, Florida, potrivit unei surse citate de The Guardian.

07:45 - Trump câștigă în Georgia. Un oficial din staff-ul electoral al acestui stat a declarat pentru CNN că au mai rămas prea puține voturi de numărat care ar putea să o desemneze pe Kamala Harris câștigătoare în Georgia, al doilea stat cheie. Georgia îi aduce lui Trump încă 16 voturi electorale. În 2020, Georgia a fost câștigată de democrați pentru prima oară în aproape 30 de ani, contribuind la victoria lui Joe Biden.

07:30 - Reacția lui Musk după primele estimări. „Joc, set și meci” („Game, Set And Match”). Așa a reacționat Elon Musk pe X după ce Trump a preluat conducerea timpurie în rezultatele alegerilor din SUA, ceea ce înseamnă că el miliardarul consideră că fostul președinte va câștiga alegerile. Elon Musk, care l-a susținut pe Trump în campania electorală, a anunțat că plănuiește să petreacă noaptea alegerilor cu fostul președinte american.

07:20 - Republicanii au câștigat Senatul. Republicanii au recâştigat majoritatea în Senatul SUA, după ce au câştigat, în detrimentul contracandidaţilor democraţi, cursele electorale din Ohio şi Virginia de Vest, relatează Associated Press. Republicanii vor controla camera superioară a Congresului pentru prima dată în ultimii patru ani. Ei au acum 51 din cele 100 de locuri în Senat. Preluarea controlului în Senat oferă Partidului Republican un centru de putere major la Washington şi un rol important în confirmarea cabinetului viitorului preşedinte, precum şi a oricărui judecător de la Curtea Supremă, în cazul în care va există un post vacant.

Senatul-SUA-alegeri
Sursa: BBC

07:10 - Estimare CNN: Harris va câștiga în Hawaii, Virginia și Washington. Se închid urnele în Hawaii, unde sunt în joc patru voturi electorale. Conform estimărilor CNN, Kamala Harris va câștiga în acest stat, un bastion democrat cucerit doar în două rânduri de republicani, în 1972 de Richard Nixon și în 1984 de Ronald Reagan. De asemenea, Harris se va impune și în Virginia, stat cu 13 voturi electorale, și în statul Washington, unde sunt în joc 12 voturi electorale, estimează postul TV american.

07:00 - Emilian Isailă: "Închei LIVE-ul din această noapte a alegerilor americane, o cursă electorală care va marca lumea în următorii patru ani. După datele de la această oră, Donald Trump e mare favorit să se întoarcă la Casa Albă. A câștigat North Carolina, conduce în Georgia și Pennsylvania".

06:30 - North Carolina (16 electori) a fost câștigată de Donald Trump. De asemenea, e în avantaj în Georgia și Pennsylvania. Dacă învinge în cele două state, se va întoarce la Casa Albă.

06: 10 - Echipa de campanie a Kamalei Harris a dat un comunicat în care anunță că rezultatele vor fi strânse, susținând că au posibilitatea să câștige în Wisconsin, Michigan și Pennsylvania, conform CNN. "Există posibilitatea ca rezultatul final să vină în zilele următoare", susțin democrații.

05:45 - Donald Trump a preluat conducerea în Pennsylvania, Georgia și North Carolina. În Georgia s-au numărat 86% din voturi, în North Carolina 84%, iar în Pennsylvania, 60% din voturi.

05:20 - Trump a preluat conducerea în Pennsylvania după numărarea a 50% din voturi. În acest moment, fostul președinte a devenit favorit să revină la Casa Albă.

05:15 - În Georgia (16 electori) s-au numărat 81% din voturi. Donald Trump conduce cu 5 puncte procentuale, peste 200.000 de voturi, și e favorit să câștige statul, conform New York Times.

05:00 - Primele date din Pensylvannia. După numărarea a 35% din voturi, Harris conduce cu 4 puncte procentuale, în jur de 100.000 de voturi.

04:50 - Kamala Harris a egalat situația în Virginia, după numărarea a 61% din voturi, rămânând un stat în care Harris e favorită să-l câștige.

04:25 - După numărarea a 50% din voturi în North Carolina (16 electori), un stat cheie, Donald Trump conduce cu 2 puncte procentuale, mai exact cu 54.600 de voturi. Conform unor surse citate de CNN, echipa de campanie a Kamalei Harris e îngrijorată de evoluția votului în acest stat.

04:10 - Surpriza. În Virginia (13 electori), un stat pe care sondajele îl dădeau aproape sigur în contul Kamalei Harris, după numărarea a 50% din voturi conduce Donald Trump cu 11.000 de voturi. Problema e că în multe circumscripții din acest stat, Kamala Harris a obținut mai puține voturi ca Joe Biden, în urmă cu patru ani.

03: 45 - În Georgia (16 voturi electorale), un stat cheie, s-au numărat 53% din voturi. Trump conduce cu 11,5 puncte procentuale. Se anunță un rezultat extrem de strâns.

03:15 - Donald Trump a câștigat Florida cu 12 puncte procentuale în fața Kamalei Harris.

02:45 - Balanța începe să se încline în favoarea Kamalei Harris. Franklin County, o circumscripție din Kentucky, a fost câștigată de fostul președinte în urmă cu patru ani, dar acum, Kamala Harris e în față, fiind numărate mai mult de jumătate din voturi. Acesta e un indiciu că, deocamdată, Harris rămâne favorită.

Kamala2024
Rezultate 2024
Trump2020
Rezultate 2020

02:20 - După închiderea urnelor, primele state în care se știu învingătorii: Vermont - 3 electori, Kentucky - 8 electori, și Indiana - 11.

IMG_4728
IMG_4727
IMG_4730

02:10 - Primele rezultate, Exit Poll realizat de NBC News. Dacă rezultatele sunt confirmate de numărătoarea voturilor, Kamala Harris, învinge.

ExitPoll-1

02:00 - Tot mai multe telefoane care anunță bombe în secțiile de votare din Georgia. Sunt vizate secții în zone în care votează persoane de culoare.

În Dekalb County, votul a fost oprit din cauza amenințării cu bombe. În urmă cu patru ore, FBI a anunțat că amenințările sunt făcute din Rusia. Acestea au continuat și vizează votul dintr-un stat cheie. Fenomenul e asemănător cu ce s-a întâmplat duminică, la alegerile din Moldova, când la secțiile de votare din Europa s-au primit, de asemenea, multe amenințări cu bombe ce vizau blocarea procesului electoral.

01:30 - A început publicarea datelor în statele Indiana și Kentucky, acolo unde urnele s-au închis la 18:00, ora 01:00, în România. Cele două state vor fi câștigate de Donald Trump, conform proiecțiilor și sondajelor de opinie.

01:15 - O nouă postare a lui Donald Trump anunță că alegerile sunt furate în Philadelphia, Pennsylvania, dar și în Detroit, Michigan. Sunt comentarii pe rețelele sociale care spun că acesta e un rezultat al faptului că votul nu-i este favorabil în cele două orașe.

AmenintareTrump

01:00 - Într-un Exit Poll realizat de postul de televiziune CNN, alegătorii, după vot, au anunțat principalele probleme care i-au determinat să vină la urne:

  • Starea democrației americane - 35%, o temă importantă în campania Kamalei Harris;
  • Economia - 31%, o temă importantă atât în campania lui Trump cât și în cea a lui Harris;
  • Problema avortului - 14%, o temă importantă în campania Kamalei Harris;
  • Imigrația - 11%, temă importantă în campania lui Trump;
  • Politica externă (Rusia) - 4%, temă prezentă atât la Trump cât și la Harris;

00:50 - Seth Bluestein, comisarul șef al orașului Philadelphia, a reacționat la postarea lui Donald Trump: „Nu e nimic adevărat din aceste acuzații. E un alt exemplu de dezinformare. Procesul electoral din Philadelphia se desfășoară în condiții de siguranță".

00:30 - Donald Trump a început să posteze mesaje în care anunță că alegerile sunt furate. În Philadelphia, Pensylvania, o circumscripție decisivă pentru cei doi candidați, sunt cozi și se înregistrează un număr mare de votanți.

PostareDT

00:10 - Sunt mai multe rapoarte conform cărora femeile votează în număr mare peste tot în SUA. Procentul va fi mai mare ca în 2020, mulți comentatori explicând că acest lucru are legătură cu dezbaterea din jurul restricțiilor legate de avort.

23:40 - Florida, cu 30 de voturi electorale, va fi câștigată de Donald Trump, conform ultimelor estimări de prezență la vot.

HartaElectoralaCNN
RAPORT DE FORȚE. Harris are 226 de voturi electorale, iar Donald Trump - 219. În statele colorate în galben nu se știe cine va câștiga - Sursa: CNN

23:35 - În infografia de mai jos sunt prezentate regulile cursei prezidențiale din SUA. Candidatul care a strâns 270 de voturi electorale a câștigat.

AlegeriPrezidentialeSUA1info

23:22 - Kamala Harris a început ziua ca favorită, dar sondajele de opinie au proiectat o cursă strânsă în care orice se poate întâmpla. Dacă Donald Trump câștigă statele Georgia (16 electori) și North Carolina (16 electori), e în drum spre Casa Albă, cu condiția să câștige Pennsylvania. Dacă Harris câștigă unul dintre cele două state, păstrează prima șansă.

23:00 - Emilian Isailă, în legătură cu cititorii spotmedia.ro. De acum și până la ora 07:00 dimineața vă voi ține la curent cu cele mai noi informații din competiția electorală din SUA. Primele rezultate vor veni din Georgia (16 electori) și North Carolina (16 electori), două state cheie, unde urnele se închid la 02:00, respectiv 02:30, ora României. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să le transmiteți. Folosiți Messenger, Facebook!

22:15 - Ameninţări false cu bombă care păreau să provină în multe cazuri din domenii de email ruseşti au vizat marţi secţii de votare din mai multe state americane, a anunţat FBI. "Niciuna dintre ameninţări nu a fost considerată credibilă până în prezent", a declarat FBI într-un comunicat, adăugând că integritatea alegerilor se numără printre cele mai importante priorităţi ale biroului. FBI nu a dat detalii cu privire la statele care au primit ameninţările, deşi un oficial a declarat pentru Reuters că numai Georgia a primit peste 20 de ameninţări, dintre care majoritatea au avut loc în comitatul Fulton.

21:55 - Astronauții au votat pe Stația Spațială Internațională - Patru astronauţi de la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), Don Pettit, Nick Hague, Butch Wilmore şi Sunita Williams, au votat la alegerile prezidenţiale din SUA. Conform procedurii, buletinele de vot din spațiu sunt trimise către Pământ în același mod în care majoritatea datelor sunt transmise între stația spațială și controlul misiunii de pe Pământ. Este folosită o rețea de sateliți care comunică cu antenele de pe planetă.

21:10 - Joe Biden, discret în ziua votului - Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, are azi o activitate discretă în timp ce alegătorii americani votează pentru a-i alege succesorul. Programul său, aşa cum a fost difuzat de Casa Albă, cuprinde doar o şedinţă de sinteză a zilei la ora locală 13:30 (18:30 GMT) şi nu este prevăzută nici măcar o conferinţă de presă a purtătoarei sale de cuvânt, Karine Jean-Pierre. Totuşi, el a postat pe platforma X un scurt mesaj prin care cheamă la vot pentru vicepreşedinta sa care se confruntă astăzi cu republicanul Donald Trump. "Să facem istorie alegând-o pe Kamala Harris !", a îndemnat Biden.

20:45 - Trump ar fi pregătit să-şi recunoască înfrângerea - Donald Trump a declarat că ar fi pregătit să-şi recunoască înfrângerea în faţa Kamalei Harris dacă "alegerile sunt corecte", agitând în acelaşi timp spectrul unor posibile fraude electorale. "Dacă pierd alegerile, dacă alegerile sunt corecte, voi fi primul care o va recunoaşte. Până în prezent cred că sunt echitabile", a spus candidatul republican la Casa Albă.

20:40 - Începând cu ora 23.00, live-ul Spotmedia.ro va fi realizat de jurnalistul Emilian Isailă pentru întreaga noapte a alegerilor americane. Va furniza cele mai noi informații, punând în context rezultatele voturilor și ce înseamnă acestea pentru fiecare dintre cei doi candidați. Va folosi surse independente, în general, statisticieni, analiști și comentatori care nu susțin niciuna dintre părți. Deși pare greu de imaginat într-o Americă atât de polarizată politic, există și astfel de surse. Va încerca să anunțe din timp cititorii din România în ce direcție înclină balanța votului și va explica deciziile pe care le iau rețelele de televiziune americane atunci când vor spune că un stat cheie a fost câștigat de un candidat sau altul. Nu ratați cel mai puternic și mai amănunțit live al alegerilor SUA! Îl găsiți pe Spotmedia.ro.

19:15 - Donald Trump a votat - Donald Trump a votat în Florida. Fostul președinte a ajuns la secția de votare din Palm Beach împreună cu soția sa, Melania Trump. După ce a votat, Trump s-a adresat jurnaliștilor aflați în interiorul secției. „Am auzit că ne descurcăm foarte bine. Am avut o campanie excelentă. Cred că poate e cea mai bună dintre cele trei. Am fost grozavi în prima. Am făcut mult mai bine în a doua, dar s-a întâmplat ceva. Aş spune că asta e cea mai bună campanie”, a declarat Trump.

19:00 - Kamala Harris, interviuri de ultim moment la radio - Candidata republicană la fotoliul de la Casa Albă Kamala Harris ţinteşte, în ziua alegerilor, în interviuri la radio, anumite grupuri de alegători-cheie. Ea a vorbit despre imigraţie şi reducerea disensiunilor politice la emisiunea ”The Big K Morning Show” a lui Larry Richert la postul NewsRadio KDKA din Pittsburgh. La altă emisiune, ”Big Tigger Morning Show”, la postul V-103, în Atlanta, ea a vorbit despre impactul politicilor sale asupra bărbaţilor afroamericani şi despre implicaţiile istorice ale scrutinului. La emisiunea ”Bigger Tigger”, ea a reluat o temă pe care a abordat-o apăsat în ultimele zile ale campaniei, şi anume că vrea să învingă pentru a-i ajuta pe americanii obişnuiţi, în timp ce Trump vrea înapoi la Casa Albă pentru a-şi ataca inamicii.

18:45 - Trump, mesaj pe X - Candidatul republican la fotoliul de la casa Albă Donald Trump scrie marţi pe X, cu câteva ore înainte de primele rezultate ale alegerilor din Statele Unite, că ”ziua alegerilor va fi cea mai importantă din istoria americană”. ”Este de-acum oficial ziua alegerilor! Va fi cea mai importantă zi din istoria americană”, scrie el pe X.

18:20 - Timpul de votare a fost prelungit în comitatul Cambria, în Pennsylvania, după ce defectarea unui software a perturbat scanarea buletinelor de vot, anunţă Biroul Comisarilor comitatului. ”Consiliul a depus o ordonanţă la tribunal prin care prelungeşte timpul de votare în comitatul Cambria. Nimeni nu ar trebui respins în secţiile de votare dacă vrea să voteze”, anunţă sursa citată.

17:50 - Rezultatele alegerilor din Florida sunt așteptate în această seară. Începând de luni, 8,3 milioane de locuitori ai Floridei au votat anticipat și prin corespondență, potrivit secretarului de stat Cord Byrd. Toate secțiile de votare sunt deschise și nu au fost raportate probleme, a spus el.

16:23 - A votat Vance - Candidatul republican la vicepreședinție, JD Vance, a votat la o secție din Cincinnati (Ohio). Senatorul s-a arătat binedispus, alături de soția sa, Usha, și copiii lor. După ce a votat, Vance le-a spus reporterilor. „Mă simt bine, nu știi ce se va întâmpla până se întâmplă, dar mă simt bine în legătură cu această cursă”.

15:05 - Se votează în tot mai multe state. S-au deschis secțiile din statele Arizona, Iowa, Louisiana, Minnesota, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Oklahoma, Texas și Wisconsin, relatează CNN. Anterior, procesul de vot a început în Alabama, Delaware, Washington DC, Florida, Georgia, Illinois, Kansas, Maryland, Massachusetts, Michigan, Missouri, Pennsylvania, Rhode Island, Carolina de Sud și Tennessee. Asta înseamnă că acum se votează în peste jumătate din cele 50 de state americane.

15:00 - Primele probleme la vot. O jurnalistă din statul Indiana a anunțat că în comitatul Hamilton votul electronic a fost afectat de probleme tehnice timp de 17 minute. Procesul electoral a fost reluat.

14:21 - Rugăciuni în India - În satul ancestral al Kamalei Harris din sudul Indiei, locuitorii au organizat o ceremonie religioasă pentru a-i susține candidatura la alegerile din SUA. La templul din Thulasendrapuram, un preot hindus a oferit rugăciuni și ofrande, invocând victoria ei, în timp ce sătenii și turiștii au participat la ceremonie. O piatră de la templu păstrează numele lui Harris și al bunicului ei, născut aici. Comunitatea locală promite și alte ritualuri dacă aceasta va câștiga.

14:05 - Se votează în alte 3 state. S-au deschis secțiile de vot în Georgia, Pennsylvania și Michigan.

13:55 - S-au deschis secțiile de vot în Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest. Asta înseamnă că acum se votează în 11 state americane. Carolina de Nord, primul dintre statele cheie în care s-au deschis secțiile de vot, a avut câteva săptămâni grele, fiind puternic lovit de recentul uragan Helene, aproximativ jumătate din numărul total de oameni uciși fiind înregistrat în acest stat.

13:25 - Presiune maximă pe posturile TV. Marile televiziuni americane se pregătesc de o noapte electorală disputată. Fără rezultate oficiale în următoarele săptămâni, revine mass-media sarcina de a anunţa că un stat a fost câştigat de Trump sau Harris, notează AFP. În culisele studiourilor TV presiunea se exercită asupra birourilor de decizie, a echipelor de statisticieni şi analişti care furnizează estimări în direct pe baza primelor rezultate. În timpul acestui maraton, reţelele trebuie să-şi păstreze audienţa şi să dea dovadă de transparenţă, pe fondul scăderii încrederii publicului în mass-media şi când toţi experţii se aşteaptă la un potop de dezinformări cu privire la presupuse fraude.

CNN îşi va relansa "harta magică", care îi permite unuia dintre jurnaliştii săi emblematici, John King, să evidenţieze tendinţele din orice comitat din America, presupunând cu precauţie că acesta e un semn bun pentru oricare dintre candidaţi.

NBC News a publicat deja mai multe articole în care explică în detaliu modul în care datele vor proveni de la peste 100.000 de secţii de votare începând cu 5 noiembrie şi cât de atent va proiecta rezultatele a 610 sondaje, inclusiv alegerile pentru Senat şi Camera Reprezentanţilor.

13:00 - Victoria Kamalei, scânteia unui conflict mondial. Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că preferă ca Donald Trump să câştige alegerile, deoarece o victorie a Kamalei Harris ar putea duce la un conflict mondial. "Se poate întâmpla ca aceste alegeri să aducă pacea, dar pot aduce şi continuarea războiului, care ne-ar putea îndrepta către al Treilea Război Mondial", a declarat Vucic.

12:45 - A început votul în statele de pe Coasta de Est. La ora locală 05:00 pe Coasta de Est a Americii (12:00, ora României), s-au deschis urnele în statul Vermont. O oră mai târziu, la 6:00 (13:00, ora României) s-au deschis secţiile de votare din alte opt state, între care Connecticut, New Jersey, New York, New Hampshire şi Virginia. În Maine, aproape toate secţiile de votare s-au deschis la ora locală 6:00, dar localitățile cu mai puţin de 500 de persoane pot deschide până la 10, relatează CBS.

12:40 - Plan anti-Trump. Democraţii pregătesc un răspuns rapid pentru a inunda reţelele sociale şi posturile de radio cu apeluri la calm şi răbdare în ceea ce priveşte numărarea voturilor, în cazul în care Donald Trump încearcă să revendice prematur victoria în alegeri, aşa cum a făcut în 2020, au declarat pentru Reuters oficiali ai campaniei Kamalei Harris şi ai Partidului Democrat. "De îndată ce el (Trump) declară în mod fals victoria, suntem pregătiţi să ieşim la televizor şi să furnizăm adevărul şi să folosim o reţea largă de oameni care îşi pot folosi influenţa pentru a contraataca", a declarat într-un interviu un oficial de top din cadrul Comitetului Naţional Democrat.

12:25 - FBI avertizează. FBI și alte agenții americane de securitate anunță că "actori externi" printre care și Rusia desfășoară operațiuni pentru "a submina încrederea publicului în integritatea alegerilor și a alimenta diviziunile dintre americani", cu riscul unor incitări la violență, inclusiv la secțiile de votare. Într-o declarație comună, Biroul Directorului de Informații Naționale (ODNI), FBI și Agenția de Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii au declarat că grupurile care au legături cu Rusia incită la violență împotriva oficialilor electorali și repetă afirmații false despre fraudarea alegerilor. Potrivit agențiilor, "actorii de influență ruși" au publicat recent un articol în care susțineau în mod fals că oficialii din statele cheie intenționează să fraudeze alegerile prezidențiale de marți prin umplerea urnelor cu buletine false de vot. ODNI se așteaptă ca aceste eforturi să se intensifice în zilele următoare și acuză Iranul că reprezintă "o amenințare semnificativă de influență străină" pentru SUA.

12:10 - Sprijin pentru Trump. Prezentatorul Joe Rogan, al cărui podcast este cel mai ascultat din lume pe platforma Spotify, şi-a declarat sprijinul pentru Donald Trump. Popularul comediant, acuzat în mod regulat că vehiculează teorii ale conspiraţiei, a făcut anunţul pe X (fostul Twitter). „Tocmai am aflat că Joe Rogan mi-a acordat sprijinul său. El nu este genul de persoană care să susţină (un candidat). Vreau doar să îi mulţumesc lui Joe Rogan, este fantastic”, a spus Donald Trump, la un miting în Pittsburgh, Pennsylvania. Multe vedete şi celebrităţi şi-au arătat sprijinul pentru Kamala Harris, inclusiv Taylor Swift şi Beyoncé, Lady Gaga, Barack şi Michelle Obama.

11:25 - Ce se mai votează în SUA - Alegătorii americani sunt chemaţi marți să se pronunţe cu privire la o serie de alte probleme. În unele state, buletinul de vot are mai multe pagini, deoarece se poate vota în acelaşi timp pentru un secretar de stat, guvernator, procuror general sau judecător. Mai multe state, cum ar fi Ohio şi Utah, trebuie să aleagă şi membrii Consiliului de Educaţie, responsabil de gestionarea şcolilor publice de la grădiniţă până la liceu. În alte state se va vota și pentru desemnarea directorilor serviciilor de transport sau a şerifilor. Iar altele vor vota cu privire la protejarea dreptului la avort sau perioada de aşteptare înainte de avort.

11:15 - Ce este Colegiul Electoral - Americanii nu aleg direct președintele țării, ci îi mandatează pe membrii Colegiului Electoral să îl voteze. E posibil ca un candidat care câștigă cele mai multe voturi la nivel național să nu devină președinte, dacă nu obține și 270 de electori (jumătate plus unul din numărul total). Detalii AICI.

10:51 - Securitate extremă - Pentru a preveni apariţia protestelor violente, statele au alocat milioane de dolari pentru a-şi consolida securitatea. În Arizona, se vor lua măsuri de precauţie extreme, cu drone, lunetişti pe acoperişuri, detectoare de metale şi "bariere fizice" la intrările în centre de votare. În unele comitate, cei care se ocupă de paza centrelor de vot vor fi protejaţi de veste antiglonţ şi vor purta la gât un buton de panică conectat la numărul de urgenţă. Au avut loc simulări de atacuri armate, iar funcţionarii au învăţat să se baricadeze şi să facă garouri pentru a şti cum să acţioneze în cazul unui episod violent. În plus, Garda Naţională a fost sau va fi activată în 19 state pentru menţinerea ordinii. Departamentul de Justiţie urma să trimită observatori electorali în 86 de jurisdicţii din 27 de state, inclusiv în cele considerate cheie.

10:40 - Alegerea hipo - Puiul de hipopotam pigmeu Moo Deng de la grădina zoologică Khao Kheow din Thailanda, vedetă pe reţelele sociale, a prezis că Donald Trump va câştiga alegerile. Două porţii de fructe sculptate, cu câte o inscripţie cu numele fiecărui candidat, i-au fost oferite lui Moo Deng, al cărui nume înseamnă "porc săritor". O porţie avea inscripţionat numele Kamalei Harris, iar a doua pe cel al lui Trump. Animalul a ales să guste din porţia de hrană care purta numele candidatului republican.

09:30 - Kamala Harris şi Donald Trump sunt deocamdată la egalitate, cu câte trei voturi fiecare, într-un mic oraş din New Hampshire care, în mod tradiţional, dă startul votului în ziua alegerilor, scrie CNN. Încă din anii '60, alegătorii din Dixville Notch, situat aproape de graniţa cu Canada, se adună imediat după miezul nopţii pentru a vota. Voturile sunt apoi numărate şi rezultatele anunţate - cu câteva ore înainte ca alte state să deschidă urnele.

Urnele se deschid în unele state la ora locală 5:00 (12:00, ora României), scrie BBC.

HartaElectoralaHarrisTrump1
Harta politică înainte de ziua votului. Cele șapte state cheie, în care șansele sunt împărțite în mod egal conform sondajelor, sunt: Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Georgia, Arizona și Nevada. Virginia, New Hampshire și Nebraska au mari șanse să fie câștigate de democrați - Sursa: Real Clear Politics

8:00 - Aproape jumătate dintre alegători au votat deja prin corespondență. E vorba de mai mult de 82 de milioane de persoane.

7:30 - Ultimele mișcări ale candidaților. În ultimele ore ale campaniei electorale, Kamala Harris şi-a susţinut ultimul discurs în Philadelphia, unde a făcut un apel la tineri să iasă la vot.

În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, el a urcat pe scena din Grand Rapids, Michigan, pentru ultimul său discurs. Acesta este locul în care şi-a încheiat şi campaniile din 2016 şi 2020. „Să faci patru mitinguri într-o singură zi este un pic dificil”, a recunoscut Trump, 78 de ani, dar a adăugat că sprijinul pe care l-a primit la fiecare miting „a făcut ca totul să merite”.

Spre deosebire de Kamala Harris, care abia l-a menţionat pe candidatul republican în ultima sa zi de campanie, Trump şi-a atacat adversara, numind-o „nebuna radicală de stânga”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇