Prezidențiabili vulnerabili și o campanie murdară?

Prezidențiabili vulnerabili și o campanie murdară?

Susținătorii prezidențiabililor sunt mai bine pregătiți decât candidații, după cum s-a văzut la dezbaterea de aseară. Scandalurile sunt la ordinea zilei și toți candidații par să aibă mari vulnerabilități.

O primă confruntare organizată de Antena 3 cu susținătorii principalilor candidați a fost destul de zgomotoasă. În centrul atenției au evoluat în contradicție reprezentanții PSD și cei ai PNL, acuzându-se reciproc, după trei ani de guvernare comună. Cel mai mare contrast l-au făcut pe scenă susținătorii Elenei Lasconi, care spre deosebire de ea au răspuns întrebărilor la obiect și cu argumente, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a încercat să repare lacunele de politică externă ale candidatei USR, iar Ionuț Moșteanu pe cele care țin de legislație.

ADVERTISING

Susținătorii lui Nicolae Ciucă s-au dezis de Klaus Iohannis: poetul Mircea Dinescu l-a comparat pe Iohannis cu „un dulap săsesc”, iar deputatul Robert Sighiartău a spus răspicat că „etapa Klaus Iohannis s-a încheiat”, că Nicolae Ciucă „e total diferit” și că „va fi un președinte de care are nevoie România în momente complicate”.

Dezbaterea nu a fost centrată pe proiectele prezidențiabililor, pe temele fierbinți ale politicii externe sau pe celelalte care au legătură cu prerogativele președintelui, eșuând în subiecte de scandal. Confruntarea, din care au lipsit susținătorii candidatului AUR, a sugerat mai degrabă că urmează o campanie murdară și plină de scandaluri. Deja, Nicolae Ciucă, aspirantul liberal la fotoliul prezidențial a spus că Marcel Ciolacu încearcă să-l aducă pe candidatul AUR, George Simion, în turul al doilea și că acest deziderat nu e doar dorința PSD, ci și „dorinţa Rusiei”.

Altfel spus, Ciucă îl acuză pe colegul său de coaliție de guvernare că ar avea complicități cu Moscova. Niciun serviciu secret autohton n-a infirmat sau confirmat informația. Elena Lasconi susține că Mircea Geoană are legături cu un consultant politic israelian care lucrează cu ferme de troli. Candidatul PSD, Marcel Ciolacu, a făcut la rândul lui o declarație despre existența serverelor pentru ferme de boți într-o clădire din Capitală, care ar lucra pentru campania lui Mircea Geoană. Niciunul dintre ei nu a adus până acum dovezi în acest sens.

Șeful Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Dan Cîmpean, precizează, totuși, că „nu există nicio indicație legată de o fabrică de troli care să execute atacuri cibernetice în România”. Mai multe anchete de presă arată în schimb că nepotul lui Marcel Ciolacu a obținut fonduri de 15 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență plus alte conexiuni ale premierului la afaceri din domeniul farma și imobiliare.

Aseară la confruntarea de la Antena 3, vicepreședintele PSD, Mihai Tudose, a spus că Nicolae Ciucă, pe vremea când era premier, a dat banii pentru renovarea vilei în care ar urma să se mute Klaus Iohannis după ce își termină mandatul. Ar fi vorba despre 7 milioane de euro, potrivit unei investigații Recorder, bani despre care știa probabil și Marcel Ciolacu, care e deja de un an și jumătate în fruntea guvernului. Și tot aseară, Robert Sighiartău a descris schema după care PSD ar putea să-l aducă pe George Simion în turul al doilea: 10-20 de membri PSD ar urma să voteze cu Simion în fiecare secție de vot, în așa fel încât în final să obțină în afara votanților lui un plus de 3%.

Mecanismul a mai fost exersat de PSD în 2000 când Ion Iliescu a intrat în turul al doilea cu extremistul Vadim Tudor. Aceasta ar fi și acum singura soluție prin care Marcel Ciolacu să ajungă la Cotroceni. Numai că Ciolacu nu e Iliescu și nu e neapărat evident că Simion nu ar putea să-l bată, mai ales că 40% dintre cei care vor să meargă la vot sunt nehotărâți.

N-au apărut încă scandaluri legate de Lasconi, dar vulnerabilitatea ei cea mai mare ține de incapacitatea de a răspunde la întrebări banale, de faptul că nu știe cum funcționează instituțiile mari ale statului, care sunt atribuțiile acestora și are o cultură politică insuficientă pentru funcția pe care o vizează, după cum rezultă din dezbaterile la care a participat.

Confruntările de până acum au arătat că trecutul îi trage în jos pe majoritatea candidaților, că eroul Ciucă a plagiat, că fostul număr 2 al NATO, fost șef al PSD poartă cu el mult balast, că Ciolacu și-a ajutat rudele să parvină și că nu se descurcă să explice lucruri simple, că Lasconi, deși e mai simpatică decât ceilalți, e mai confortabilă la primăria din Câmpulung decât în discuțiile despre diplomație și politică. Deocamdată, nivelul campaniei electorale e scăzut și candidații mizează mai mult pe efectul scandalurilor decât al proiectelor pe care le au.

Autor: Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇