Parlamentul israelian (Knesset) a adoptat luni cu o majoritate covârşitoare o lege care interzice agenţiei umanitare a Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) să opereze în interiorul ţării, în ciuda obiecţiilor ridicate de SUA şi ONU.
Proiectul de lege a fost aprobat de 92 dintre cei 120 de membri ai Knessetului (doar 10 voturi au fost împotrivă).
Israelul, care a fost mult timp foarte critic la adresa agenţiei ONU, a acuzat unii angajaţi ai UNRWA că au participat la atacul Hamas din sudul Israelului de la 7 octombrie 2023.
UNRWA a denunţat votul „scandalos” al parlamentului israelian de interzicere a activităţilor sale în această ţară, în ciuda obiecţiilor Statelor Unite şi ONU.
„Este scandalos ca o ţară membră a Naţiunilor Unite să încerce să desfiinţeze o agenţie ONU care este cel mai mare furnizor de operaţiuni umanitare în Gaza”, a declarat pentru AFP Juliette Touma, purtătoarea de cuvânt a UNRWA.
„Această măsură va duce la prăbuşirea tuturor structurilor umanitare din teritoriile palestiniene”, a avertizat şi purtătorul de cuvânt al agenţiei ONU, Adnan Abou Hasna, pentru canalul Al Jazeera Mubasher.
Reacţionând la votul Knessetului, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pe platforma X că angajaţii UNRWA acuzaţi de Israel că au participat la masacrele comise de Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie 2023 ar trebui să fie aduşi în faţa justiţiei.
Critici puternice la nivel internaţional
Chiar înainte de vot, Statele Unite s-au declarat "foarte îngrijorate" şi "au cerut guvernului să nu aprobe" aceste legi, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, care a reiterat rolul umanitar "crucial" al UNRWA în Gaza.
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a denunţat o decizie "intolerabilă" care va avea "consecinţe devastatoare". "Încalcă obligaţiile şi responsabilităţile Israelului", a adăugat el, subliniind că "UNRWA este un colac de salvare de neînlocuit pentru poporul palestinian".
La rândul său, premierul britanic Keir Starmer s-a declarat "profund îngrijorat", în timp ce Germania "a criticat ferm" această decizie a parlamentului israelian.
Irlanda, Norvegia, Slovenia şi Spania, patru ţări care au recunoscut statul Palestina, au "condamnat" aceste legi într-un comunicat comun, considerând activitatea UNRWA "esenţială şi de neînlocuit".
De partea palestiniană, Hamas a denunţat o "agresiune sionistă", în timp ce aliatul său Jihadul Islamic a condamnat "o escaladare a genocidului" în rândul populaţiei.
Preşedinţia palestiniană a apreciat, la rândul său, că aceste legi confirmă "transformarea Israelului într-un stat fascist".
Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv Statele Unite, aliat istoric al Israelului, au avertizat guvernul israelian împotriva acestor legi.
Proiectul de lege, care trecuse de prima lectură în iulie, urmăreşte să interzică „activităţile UNRWA pe teritoriul israelian”, inclusiv în Ierusalimul de Est, sectorul Oraşului Sfânt ocupat şi anexat de Israel din 1967.
UNRWA, creată de Adunarea Generală a ONU în 1949, gestionează centre de sănătate şi şcoli în Gaza şi Cisiordania şi este considerată a fi „coloana vertebrală” a ajutorului internaţional pentru Gaza, care se află în mijlocul unui dezastru umanitar.
Unii dintre cei mai mari donatori şi-au suspendat contribuţiile la începutul anului, după ce Israelul a acuzat douăzeci dintre cei 13.000 de angajaţi ai agenţiei din Gaza de implicare în atacul din 7 octombrie 2023. De atunci, majoritatea donatorilor şi-au reluat sprijinul, cu excepţia notabilă a principalului donator, Statele Unite.