Reacția autorităților din Moldova după apariția în presă a listei cu persoane care ar aparține grupării întreținute de Șor cu bani murdari

Reacția autorităților din Moldova după apariția în presă a listei cu persoane care ar aparține grupării întreținute de Șor cu bani murdari

O listă cu numele a câteva mii de persoane care ar fi parte din rețeaua oligarhului fugar Ilan Șor și care ar participa la o schemă de corupere electorală a fost trimisă anonim pe e-mail către mai multe instituții mass-media din Republica Moldova. Inspectoratul General al Poliției (IGP) nu a confirmat sau infirmat autenticitatea acestor date. Procuratura Anticorupție a declarat pentru NewsMaker că urmează să analizeze informațiile și să le compare cu materialele din dosarul penal referitor la coruperea alegătorilor.

ADVERTISING

Pe 25 octombrie, lista a fost trimisă de o persoană anonimă, care susține că este ofițer de poliție. Expeditorul a menționat că poliția a documentat de mult schema de corupere electorală, însă „puțini procurori” autorizează acțiunile acesteia, iar judecătorii au eliberat „mii de oameni” arestați.

ADVERTISING

Inspectoratul General al Poliției a emis un comunicat în care a reacționat la informațiile din spațiul public, menționând că nu confirmă, dar nici nu infirmă datele din listă, deoarece acestea nu au fost corelate cu informațiile deținute de organele de drept.

Poliția a respins aluziile privind disensiunile dintre instituțiile judecătorești și cele de forță, subliniind că colaborarea eficientă între instituțiile statului a fost esențială în documentarea procesului de corupere electorală.

De asemenea, Procuratura Anticorupție a anunțat că va analiza datele din listă și le va compara cu materialele din dosarul penal, conform sursei citate.

ADVERTISING

În septembrie, autoritățile din Republica Moldova au deschis un dosar penal referitor la coruperea electorală prin intermediul rețelei „Șor”, în care sute de mii de persoane au primit bani prin transferuri bancare din Rusia pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale și pentru a opta „Nu” la referendumul constituțional privind aderarea la UE din 20 octombrie.

Conform IGP, în perioada septembrie-octombrie, suma totală a transferurilor a ajuns la 39 de milioane de dolari.

Amintim că, în urma referendumului privind modificarea Constituției pentru aderarea la Uniunea Europeană, doar 50,35% dintre moldovenii care au mers la vot au susținut propunerea, un rezultat semnificativ mai mic decât prognozau autoritățile și sondajele. Președinta Maia Sandu a sugerat că rezultatul a fost influențat de o „grupare criminală” și de „forțe străine” care au corupt alegătorii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇