Se înmulțesc indiciile despre soldații nord-coreeni trimiși să lupte de partea Rusiei în Ucraina. Kievul vorbește despre o nouă partidă în conflict. Cum afectează acest lucru dinamica războiului – și ce face Occidentul?
Cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord nu este, în principiu, o noutate: în iunie, președintele rus Vladimir Putin a călătorit la Phenian pentru a conveni asupra unui parteneriat de securitate cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. Au circulat, anterior, speculații cu privire la livrările extinse de arme nord-coreene, în special obuze de artilerie. Încă din 2023, serviciul secret ucrainean HUR raporta prezența unui contingent militar nord-coreean în teritoriile ocupate ale Ucrainei.
Numărul presupus de soldați nord-coreeni în Rusia: 3.000
Dimensiunea acestei cooperări se schimbă în perspectiva informațiilor difuzate de serviciul secret sud-coreean NIS, vinerea trecută: Phenianul ar dori să furnizeze până la 12.000 de soldați pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Dintre aceștia, 1500 ar fi fost deja trimiși în orașul-port rusesc Vladivostok. NIS recalibrează cifra la 3000 de militari aduși deja în Rusia. Aceștia ar fi urmat să primească uniforme rusești, pentru a li se ascunde identitatea.
Echipa de verificare a faptelor a DW a putut confirma că filmările furnizate de NIS arată locații din districtul militar de est al Rusiei. Nici Moscova, nici Phenianul nu au confirmat încă oficial informațiile.
În prezent există puține informații concrete și multe speculații confuze, spune Nico Lange, senior fellow la Conferința de Securitate de la München (MSC), într-un interviu pentru DW. "Dar nu există nicio îndoială că nord-coreenii sunt în Rusia pentru antrenament. La fel cum este cert că, de ceva timp, și-anume la puțină vreme după vizita lui Vladimir Putin la Phenian, echipaje de construcții din forțele armate nord-coreene sunt active în teritoriile ocupate din Ucraina”.
Lange nu vrea să dea, însă, deocamdată, credit speculațiilor că 12.000 de soldați nord-coreeni ar fi luptat deja alături de ruși în tranșeele din Ucraina.
Ucraina caută sprijin occidental împotriva noii alianțe a lui Putin
Din perspectiva ucraineană, evoluția este îngrijorătoare. În timp ce președintele rus Putin se prezintă drept gazda respectată a summitului BRICS de săptămâna aceasta, Kievul este îngrijorat că așa-numitul ”plan de victorie” al președintelui Volodimir Zelenski nu a reușit să genereze niciun impuls. Ucraina se teme, în plus, că alegerile prezidențiale din SUA, de la începutul lunii noiembrie, vor fi câștigate de Donald Trump, care vrea să întrerupă ajutorul cu arme și care, într-un podcast recent, chiar l-a învinuit pe Zelenski pentru invazia rusă.
Zelenski însuși a precizat în weekend că partenerii țării sale invadate de Rusia ar trebui să răspundă ”dovezilor clare” existente deja: ”Nu trebuie să lăsăm răul să crească. Dacă lumea tace acum și dacă vedem în curând soldați nord-coreeni pe front, așa cum vedem Shahedurile (dronele kamikaze de fabricație iraniană - n.red.), nu va fi în beneficiul nimănui și doar se va prelungi războiul”.
Reacție rezervată a vestului
Modul în care Statele Unite reacționează acum este crucial - la urma urmei, Washingtonul nu este doar cel mai generos susținător al Ucrainei ci și puterea protectoare a Coreei de Sud. SUA au fost primul membru NATO care a vorbit despre ”dovezi” ale prezenței trupelor nord-coreene în Rusia. Secretarul Apărării Lloyd Austin a avut, însă, luări prudente de poziție: "Ce fac ei acolo exact? Rămâne de văzut. Dacă intenționează să ia parte la acest război în numele Rusiei, atunci aceasta va deveni o problemă foarte, foarte serioasă", a comentat la Roma demnitarul american.
Cu problema aceasta se va confrunta mai degrabă următoarea administrație americană - sub Donald Trump sau Kamala Harris. Profesorul Lange crede că și Europa va dori să aștepte alegerile din SUA din 5 noiembrie: ”Nu văd în acest moment că marile state din Europa ar dezvolta o strategie comună. Ce ne dorim în Ucraina? Ce facem împotriva Rusiei și împotriva susținătorilor Rusiei? Și cum acționăm împreună? De așa ceva ar fi cu adevărat nevoie", a comentat expertul german asociat conferinței din capitala Bavariei, MSC.
La Bruxelles, o purtătoare de cuvânt a NATO a afirmat că dacă aceste trupe ar fi destinate să lupte în Ucraina s-ar produce ”o escaladare semnificativă a sprijinului Coreei de Nord pentru războiul ilegal al Rusiei” iar aceasta ar reprezenta ”un alt semn al pierderilor Rusiei în prima linie”. Alianța discută despre cum ar trebui acționat în continuare.
Faptul că Europa nu a răspuns încă la presupusa desfășurare de trupe nord-coreene este o ”omisiune fatală”, apreciază Roderich Kiesewetter, expert în politică externă pentru Uniunea Creștin-Democrată (CDU), cel mai mare partid de opoziție din Parlamentul german (Bundestag). Este imperativ un răspuns unitar și decisiv, de forță și descurajare. Întrebat de DW, deputatul conservator a recunoscut că "multe țări europene își doresc acest lucru de mult timp. În primul rând, Germania trebuie să își schimbe în sfârșit atitudinea". Kiesewetter a reiterat cererile de a ridica restricțiile de rază de acțiune pentru armele furnizate, de a preda Ucrainei sisteme mai puternice și de a formula invitația de aderare la NATO.
Ministerul federal de Externe l-a convocat miercuri dimineață pe însărcinatul cu afaceri al Coreei de Nord și i-a transmis îngrijorarea față de amenințarea securității Germaniei și păcii europene pe care sprijinul oferit războiului de agresiune al Rusiei îl reprezintă.
Avantaje reciproce pentru Rusia și Coreea de Nord
DW a vorbit și cu Andrei Lankov, profesor de istorie și relații internaționale la Universitatea Kookmin din capitala sud-coreeană Seul, despre înmulțirea indiciilor privind continuarea cooperării dintre Moscova și Phenian.
Un prim beneficiu pentru Kremlin ar putea fi evitarea mobilizării: ”Războiul este în general popular în Rusia, dar numai dacă majoritatea oamenilor nu sunt implicați în lupte și războiul nu le afectează viața de zi cu zi”. În opinia lui Lankov, în Rusia sunt din ce în ce mai puțini bărbați dispuși să-și riște viața, chiar și pentru beneficii financiare precum cele oferite de contractele armatei.
De partea cealaltă, Coreea de Nord vrea bani și tehnologie. ”Un soldat contractual din armata rusă primește 2000 de dolari pe lună plus un bonus unic care poate ajunge până la 20.000 de dolari. Phenianul ar fi bucuros să se aleagă cu cel puțin jumătate din această sumă pentru fiecare militar oferit”, este de părere Lankov. Tehnologia modernă este, de asemenea, dorită: ”În alte circumstanțe, Rusia nu ar fi niciodată dispusă să împărtășească tehnologia cu o țară atât de instabilă, dar acum nu are de ales”.
Profesorul Lankov nu crede, însă, că această colaborare va dura. După încheierea războiului din Ucraina, când Coreea de Nord nu va mai fi interesantă pentru Moscova, relațiile vor reveni la nivelul anterior.
Autori: David Ehl | Julian Ryall