„Aveam niște dureri foarte puternice de cap, înțepături, simțeam că îmi explodează capul.”
„Al doilea AVC a fost în timpul nopții. L-am făcut la unu și un sfert noaptea. Nu-mi simțeam brațele.”
„M-am pus în genunchi în fața lui și mi-am dat seama că este complet înțepenit.”
„Avea gura strâmbă și mi-am dat seama că a mai făcut un AVC.”
„Mama mea a făcut un al treilea AVC. Și cam asta a fost.”
Cuvintele de mai sus aparțin unor persoane diferite, dar au la bază o cauză comună: accidentul vascular cerebral (AVC). Fiecare mărturie reprezintă o piesă de puzzle necesară pentru înțelegerea fenomenului la nivel național. De la lipsa măsurilor de prevenție, a informațiilor privind traseul medical și până la recuperarea făcută pe bani proprii, dizabilitate sau chiar moarte, persoanele cu care PressOne a vorbit pentru realizarea acestui articol arată ce înseamnă să fii pacient cu AVC în România.
- În România, accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare, și principala cauză de dizabilitate, potrivit specialiștilor din cadrul Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România.
- Un studiu publicat în ianuarie 2023 în European Stroke Journal arată cum România are una dintre cele mai ridicate incidențe de AVC din Europa de Est.
- Același studiu relevă și că România are și cea mai mare rată a mortalității din regiune, 15,74% pentru perioada 2017-2022 analizată de studiu.
- Cei care supraviețuiesc AVC-ului pot rămâne cu sechele neurologice (dificultăți de vorbire, tulburări de memorie, tulburări locomotorii sau paralizia membrelor) care necesită recuperare încă din spital, pentru a preveni permanentizarea lor.
Citeşte informaţiile integral in articolul publicat de PressOne