Armand Goșu: Asta cu ingerința rusească, cu bandiții. Asta ține în România. Nu ține în Moldova

Înainte să fim critici cu alegătorii din Moldova, să ne amintim că votanții români au trimis-o pe Diana Șoșoacă în Parlamentul European și de peste 35 de ani, formațiunea politică dominantă e moștenitoarea Partidului Comunist. Desprinderea de Moscova a Chișinăului e un proces mult mai lung și mai complicat decât s-au așteptat mulți dintre noi.

Am vorbit cu istoricul Armand Goșu despre turul 2 la prezidenţialele de peste Prut.
Armand Goșu: Asta cu ingerința rusească, cu bandiții. Asta ține în România. Nu ține în Moldova

O postare făcută de sociologul Vasile Cantarji pe rețelele sociale arată că voturile „cumpărate” de Ilan Șor au avut un impact important în alegerile din Moldova și la referendum.

Expertul susține că, dacă nu s-ar lua în calcul 250.000 de voturi manipulate – Maia Sandu a spus într-o declarație oficială că ar fi vorba de 300.000, poliția locală a anunțat că investighează plăți pentru 130.000 de alegători – atunci actuala președintă ar fi câștigat un nou mandat din primul tur, cu 52,7%, iar referendumul ar fi trecut cu o susținere de 63%.

Cheia de verificare a acestor afirmații ar fi sondajele de opinie realizate înainte de alegeri – unele institute au anunțat o susținere pentru referendum de peste 55%. Deci diferența dintre estimarea dată de sondaje și scorul final ar fi exact procentul de voturi manipulate de rețeaua lui Ilan Șor.

Deși Maia Sandu a câștigat cu peste 42%, iar referendumul constituțional a trecut, a existat o mare nemulțumire atât în Moldova, cât și în România față de scorul strâns dintre tabăra europeană și cea pro rusă.

ADVERTISING

Dar nemulțumirea nu e justificată de nimic. În Moldova, pandemia și războiul din Ucraina au lăsat urme adânci. Inflația a fost de 30%, prețul energiei a explodat, oamenii au probleme reale în a-și asigura strictul necesar de la o lună la alta.

Frigul din Moldova

Elena Calistru, reprezentanta organizației neguvernamentală Funky Citizens, acreditată ca observatoare internațională la alegerile din Moldova, a descris clar și obiectiv situația din Moldova despre care se vorbește puțin în presa din România și pe rețelele sociale.

„E frig și neîncălzit în foarte multe locuri din Moldova. A fost o perioadă rece și neprietenoasă, parcă un reminder al faptului că vine un curent rece din stepele estice. Dar tema… energiei scumpe, a faptului că Europa înseamnă gaz scump, a acuzațiilor că Maia Sandu vrea ca lumea să înghețe în case este o temă prevalentă”, a scris Elena Calistru, într-o postare pe Facebook, la o zi după alegeri. 

„În vreme ce mergeam să mă întâlnesc cu o prietenă care oferă servicii de sprijin pentru bolnavii de cancer, am văzut un afiș… cu mesaj de propagandă. Dar dincolo de propagandă, există o realitate trăită de foarte mulți dintre locuitori, realitatea acelui frig pătrunzător și pe care nu-l poți potoli, frigul… de care nu poți scăpa și care-ți amintește că nu e bine.

Se vede asta în mașinile cu lemne de la marginea Chișinăului, în școlile neîncălzite de prin orașele mai mici, dar și în îngrijorarea Doinei care-mi spunea că nu știe de unde scoate 200 de euro ca să încălzească spațiul pentru bolnavii aflați în tratament oncologic”, a povestit Elena Calistru, observatoare la alegerile din Moldova.

AfisPropagandaRusia
ÎMPOTRIVA UE. Afiș al propagandei ruse din Moldova prin care li se cere alegătorilor să voteze "NU" la referendum - Sursa: Facebook/ Elena Calistru

O minune că referendumul a trecut

Cu cât cobori mai în profunzimea problemelor societății din țara vecină, cu atât descoperi că e mai degrabă o minune că referendumul a trecut. 

Dacă vrem ca Moldova să fie bine, va trebui să înțelegem că economia ei trebuie susținută pentru a oferi un trai decent locuitorilor săi. Nu merge fără sprijin, și nu doar acela din categoria <învață omul să pescuiască>, ... pentru că multe țări din Europa deja i-au absorbit forța de muncă

Elena Calistru, Funky Citizens

Contextul economic, politic și social este total defavorabil taberei pro europene.

„Rezultatul la referendum a fost un duș rece”, a spus istoricul Armand Goșu, un bun cunoscător al spațiului rusesc și ex-sovietic, într-o discuție cu spotmedia.ro.

Dar cum va influența turul întâi al alegerilor și consultarea populară viitorul politic al Maiei Sandu e greu de schițat acum, deși mai sunt doar două săptămâni până la scrutinul decisiv.

Chisinau votes in 2024 Moldovan presidential elect
LIDERUL SOCIALIȘTILOR. Alexandr Stoianoglu, clasat al doilea cu 26% din voturi, are un război personal cu Maia Sandu, ca fost procuror general al Moldovei, demis și anchetat pentru corupție - Foto: Hepta.ro

Rezultatele înregistrate duminică arată că voturile obținute de candidații pro-ruși sunt mai multe decât cele obținute de Maia Sandu și candidații pro-europeni.

Tabăra occidentală are 47,5% susținere, dacă se adună voturile candidaților care au promovat aderarea la UE, iar cea orientată spre Rusia, 53,5%. Dar e vorba de un calcul strict aritmetic, în timp ce realitatea e mai nuanțată.

Un atac fără precedent la adresa democrației

Armand Goșu spune că „Maia Sandu are, totuși, o cale să câștige alegerile prezidențiale, deși va fi foarte multă emoție și o luptă grea”.

„Nu vreau să mă pronunț dinainte. S-ar putea să greșesc. Totuși, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în urmă cu patru ani, situația e cumva asemănătoare”, a mai spus istoricul și scriitorul Armand Goșu.

La scurt timp după ce rezultatele au fost clare, iar referendumul a fost validat, Maia Sandu a făcut o declarație publică în care acuza implicarea puternică a agenților Kremlinului în procesul electoral din Moldova.

„Dragi cetățeni, Moldova s-a confruntat… în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra democrației. Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile nouă, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce țara noastră într-o zonă de instabilitate”, a spus Maia Sandu, în prima declarație oficială după încheierea votului.

„Avem probe și informații… că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic, scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate”, a mai spus președinta Moldovei. 

Voturile lui Usatîi, drumul spre victorie

De asemenea, în aceeași ieșire publică, Maia Sandu a făcut un apel direct la alegătorii lui Renato Usatîi, un politician bombastic, cu o serie de probleme legale în Moldova și Rusia, fost primar al orașului Bălți.

„Mă adresez celor care l-aţi votat pe Renato Usatîi. Știm că avem diferențe de opinie, dar, totodată, știu că şi voi, ca şi mine, nu vreți revenirea bandiților la putere, bandiți care vin pentru a pune mâna pe tot, pentru a-şi face propriul regat în țara noastră şi pentru a se răzbuna pe oricine le stă în cale… Adevărul este că şi eu, şi voi, vrem să fim liberi în țara noastră, să vorbim, să circulăm, să fim respectați, să nu ne calce nimeni în picioare”, a declarat Maia Sandu.

Moldova Presidential Election EU Referendum
VOTURI DECISIVE. Renato Usatîi, fost primar al orașului Bălți, un politician corupt, a devenit arbitru în alegerile prezidențiale din Moldova - Foto: Hepta.ro

Istoricul Armand Goșu a amintit un episod de la începutul campaniei în care Usatîi a anunțat public că de această dată nu o va mai susține pe Maia Sandu, „dar lucrurile se pot schimba și oricum el nu va da niciun semnal susținătorilor săi până cu câteva zile înainte de alegeri”.

E de remarcat și faptul că președintele Moldovei s-a adresat direct alegătorilor lui Usatîi și nu acestuia, încercând să stabilească o legătură directă cu ei.

Asta cu ingerința rusească, cu bandiții. Nu știu cine o sfătuiește pe Maia Sandu. Nu mi se pare cel mai deștept lucru cu putință. Asta ține în România. Nu ține în Moldova.

Armand Goșu, istoric

În următoarele două săptămâni e de așteptat ca operațiunile conduse din Rusia de Ilan Șor să se intensifice, dar și cele ale guvernului de la Chișinău, în încercarea de a-i descuraja pe unii dintre alegători să-și vândă voturile și în turul al doilea.

Cu toată situația complicată, Maia Sandu are posibilitatea să câștige un al doilea mandat, dar perspectiva unei victorii lejere a PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), formațiunea din care provine președinta, la alegerile parlamentare de anul viitor e puțin probabilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇