Un bărbat din statul american Kentucky, care a intrat în stop cardiac și a fost declarat în moarte cerebrală, s-a trezit în timp ce chirurgii erau în plină recoltare de organe pentru donare.
După ce s-a aflat de caz, oficialii din cadrul sistemului de colectare a organelor din SUA insistă că există măsuri de protecție pentru a preveni astfel de episoade, însă familia susţine că experiența lor evidențiază necesitatea unei reforme, scrie The Guardian.
Povestea a fost publicată în State de National Public Radio și postul de știri din Kentucky WKYT, iar acum cazul lui Anthony Thomas „TJ” Hoover este investigat de oficiali guvernamentali, la nivel de stat, dar și federal.
Sora lui Hoover, Donna Rhorer, a povestit cum fratele ei a fost dus la spitalul Baptist din Richmond, în octombrie 2021, din cauza unei supradoze de droguri.
Medicii le-au spus apoi rudelor că lui Hoover îi lipsesc orice reflexe sau activitate cerebrală și, în cele din urmă, au decis să-l scoată de pe aparatele de susținere a vieții.
Personalul medical a precizat că Hoover şi-a dat permisiunea ca organele să-i fie donate în cazul morții. Pentru a-i onora dorințele, spitalul a testat care dintre organele sale ar fi viabile pentru donare, iar instituția a ţinut chiar și o ceremonie în cinstea lui.
Sora lui povesteşte că a observat că ochii lui Hoover se deschideau și aparent urmăreau mișcările ei. „Ni s-a spus că sunt doar reflexe – doar un lucru normal. Cine suntem noi să punem la îndoială sistemul medical?”
La aproximativ o oră după ce Hoover a intrat în operație pentru ca organele să-i fie recoltate, un medic a ieșit și le-a explicat că Hoover „nu era pregătit”.
Femeia povesteşte că medicii i-au spus la acest moment să-și aducă fratele acasă și să-l facă să se simtă cât mai confortabil, deși probabil că nu va mai trăi mult. Femeia are grijă şi acum de fratele ei, după 3 ani.
Însă nu ştia detalii despre ce s-a întâmplat în sala de operaţie până de curând, când o fostă angajată de la Kentucky Organ Donor Affiliates (Koda) a contactat-o înainte de a trimite o scrisoare către o comisie a Congresului american.
Fosta angajată i-a spus că l-a văzut pe Hoover cum a început să „se zbată” pe masa de operație și să „plângă vizibil”.
„În cele din urmă, au oprit procedura pentru că dădea prea multe semne de viață. În inima mea, știam că ceva s-a întâmplat, dar m-am comparat cu David și Goliat. Cine sunt eu să mă pun împotriva sistemului medical?”, spune sora lui Hoover.
Spitalul Baptist susţine însă că siguranța pacienților este „cea mai mare prioritate a sa”. „Colaborăm îndeaproape cu pacienții noștri și cu familiile acestora pentru a ne asigura că dorințele pacienților noștri de a dona organe sunt respectate”, se arată în comunicatul spitalului.
Koda a emis propria declarație susținând că povestea lui Hoover „nu a fost prezentată cu acuratețe”, că organizația nu a colectat niciodată organe de la pacienți vii și că nimeni nu a fost vreodată presat să facă acest lucru.
Cu toate acestea, biroul procurorului general al statului Kentucky, precum și o agenție federală care supraveghează achiziția de organe investighează cazul lui Hoover.