Cum se califică România la barajul pentru Mondialele din 2026 prin Nations League. Victoria cu Ciprul ne face un culoar ideal

Cum se califică România la barajul pentru Mondialele din 2026 prin Nations League. Victoria cu Ciprul ne face un culoar ideal

România s-a impus într-un mod entuziasmant în deplasarea cu Cipru, sâmbătă seara, scor 3-0 în runda cu numărul 3 din Nations League.

O victorie care ne duce și mai aproape către câștigarea grupei 2 din Liga C, dar și către promovarea în Liga B. Însă scopul real este unul și mai important. Calificarea la CM 2026 din SUA, Mexic și Canada. Iar culoarul de Nations League nu poate fi unul mai favorabil după aceste 9 puncte 9 posibile, sub noul mandat al lui Mircea Lucescu.

Trebuie spus că în prezent, România e singura echipă din Liga C cu punctaj maxim. Iar pentru a merge la barajul de la CM 2026 via Liga Națiunilor, nu e relevant doar locul 1 din grupa noastră, ci să fim cât mai sus în ierarhia diviziei C pe națiuni. Pentru că locurile se iau în ordinea punctajelor totale între câştigătoarele grupelor. Ceea ce înseamnă că egalul de vineri dintre Slovacia și Suedia, 2-2, a mers în favoarea noastră.

ADVERTISING

Campionatul Mondial din 2026 va fi primul cu 48 de echipe la start. Din Europa, numărul naţionalelor care vor participa la turneul final va creşte de la 13 la 16 echipe. Vor fi câştigătoarele celor 12 grupe preliminare plus patru echipe care vin de la baraj. Echipele care vin la baraj din Nations League vin pe baza unui clasament al punctajelor cu cele mai bune patru echipe din fiecare Ligă, în ordinea importanţei: A, B, C (unde este şi România) şi D.

Vor fi excluse formațiile de pe primele 2 locuri din preliminarii. Astfel, patru dintre cele mai bune echipe rămase, vor prinde barajul. Clasamentul se face în funcţie de punctele obţinute, apoi de golaveraj. Deci, ce ne interesează acum este să câștigăm grupa cu cât mai multe puncte, dacă se poate evident cu maximum de punctaj.

Într-un scenariu deja foarte probabil că România ar câștiga Liga C din punctul de vedere al punctajelor, ar însemna locul 9 în clasamentul pentru baraj. Asta înseamnă că cinci echipe din Ligile A şi B să obţină calificarea la Mondiale sau la baraj din preliminariile clasice. Deci o șansă de circa 90 la sută că am putea merge la baraj unde trebuie să trecem de două națiuni prin două duble manșe. E important de spus că România nu ar fi cap de serie la tragerea la sorți pentru baraj.

ADVERTISING

Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din fotbal!