Ciolacu, Lasconi și Ciucă luptă pentru finală. Resetarea CCR avantajează partidele mari

Decizia Curții Constituționale a dat startul unei noi competiții electorale în care confruntarea se va da între marile grupuri politice cu cea mai puternică infrastructură de comunicare, acces la televiziuni și fonduri de promovare pe rețelele sociale.
Ciolacu, Lasconi și Ciucă luptă pentru finală. Resetarea CCR avantajează partidele mari

Nicolae Ciucă, în stilul său inconfundabil, greu de urmărit și greu de înțeles, a anunțat că nu mai există o alianță politică între PNL și PSD, dar liberalii rămân în Guvern pentru a fi evitată o criză înainte cu șase săptămâni de alegeri.

Scoaterea Dianei Șoșoacă, un politician extremist și antisemit, din cursa prezidențială printr-o manevră cel puțin neconstituțională, moșită de social-democrați, i-a luat prin surprindere pe liberali, conform unor surse din partid, care chiar dacă știau de o astfel de posibilitate, s-au gândit că, totuși, nu au atât de mult curaj. Dar au avut.

„Blocarea candidaturii Dianei Șoșoacă este un caz de exercitare a suveranității de către un grup. Pot demonstra asta? Nu am instrumente. Am însă câteva informații și suspiciuni rezonabile din culisele miuței politice pe care PSD, același PSD, o joacă mereu, și mereu, și mereu cu alegătorii, fără să-și demaște voința de putere absolută”, a anunțat Rareș Bogdan, europarlamentar și prim-vicepreședinte PNL. 

BUCURESTI - ALEGERI LOCALE 2024 - DIANA SOSOACA
VOTURI. Diana Șoșoacă a fost scoasă de pe lista de candidați, dar va juca un rol în alegeri și va influența în continuare cursa prezidențială, având puterea să orienteze o parte din voturi – Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

E destul de clar că apelând la o astfel de mașinațiune, strategii PSD au calculat că fără Diana Șoșoacă în cursă cresc șansele lui George Simion de a ajunge în turul doi, alături de Marcel Ciolacu.

ADVERTISING

Totuși, de multe ori, astfel de calcule sunt rupte de realitate pentru că după o mișcare atât de brutală e aruncat în aer întregul peisaj politic, iar atunci când acesta se recompune poate arăta total diferit față de ce se așteptau cei care au provocat mișcarea.

George Simion și demonii săi

„Dacă ar fi să presupun, bazându-mă pe atașamentul acestui electorat față de Diana Șoșoacă și pe valorile pe care le are, cea mai mare parte a acestui electorat va aștepta o linie propusă de Diana Șoșoacă. O mică parte va migra automat către Elena Lasconi, iar o altă parte către ceilalți candidați suveraniști”, a explicat sociologul Vladimir Ionaș, într-o postare pe Facebook. 

„Cum mă îndoiesc de faptul că Diana Șoșoacă își va îndemna electoratul să-l voteze pe Simion, cred că principalul beneficiar va fi Elena Lasconi, chiar cu susținerea Dianei Șoșoacă”, a mai adăugat acesta.

Și pentru ca George Simion să nu facă aripi, la scurt timp după blocarea „suveranistei”, Claudiu Târziu, europarlamentar, al doilea om din AUR, a publicat o scrisoare deschisă în care-l critică pe liderul partidului și candidatul la președinție.

BUCURESTI - PLANUL SIMION PENMTRU REINDUSTRIALIZAR
TENSIUNI DE AUR. George Simion, un alt lider de partid extremist, e atacat din interior de Claudiu Târziu, al doilea om din ierarhia formațiunii - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

„Am avertizat din timp asupra abordării greșite a campaniei, dar fără efectul scontat. Pentru idealiști și fanatici, trebuie să spunem foarte clar: cifrele obținute la locale și europarlamentare sunt o rușine pentru potențialul nostru și mai ales pentru momentul politic extraordinar pe care l-am ratat cu brio”, a scris Claudiu Târziu, fondator AUR, alături de George Simion.

„Nu am avut nici puterea, nici decența de a analiza la nivelul partidului acest eșec, pentru a trage învățămintele cuvenite. O tentativă a mea de pune în discuție subiectul în BNC s-a soldat cu atitudinea triumfalistă, de nimic justificată, transmisă majorității membrilor BNC de către președintele partidului. Și s-a trecut repede la altceva”, a mai adăugat Târziu în mesajul public.

Astfel, George Simion are de luptat cu mai mulți demoni decât își imagina pentru a ajunge în turul doi - cu acuzațiile că e un trimis al Rusiei în România, cu atacurile Dianei Șoșoacă, dar și cu partenerii politici nemulțumiți.

Lasconi luptă pe două fronturi

Există posibilitatea ca liderul AUR să fi trecut de acel moment magic, în care în jur de 20% din electorat vedea în el un salvator al națiunii, imaginea sa de politician alfa începând să pălească.

În tot acest haos al alegerilor prezidențiale există, totuși, o certitudine: Marcel Ciolacu are șansa a doua în orice finală prezidențială, mai puțin cea cu George Simion, concluzie la care au ajuns majoritatea sociologilor care au analizat sondajele de opinie de până acum.

Chiar dacă Elena Lasconi pare a fi favorită să atragă un număr de voturi din zona naționalistă, e greu de presupus acum că a scăpat deja în câștigătoarea unui loc în finala prezidențială.

AlegeriPresedinteSeptembrie-1

Prestația ei politică de până acum nu a reușit să creeze acel val de simpatie și susținere care s-o diferențieze de ceilalți candidați, să se transforme în adevărata soluție politică a problemelor și nemulțumirilor alegătorilor provocate de coaliția PSD-PNL.

O luptă pe două fronturi, unul îndreptat împotriva lui Marcel Ciolacu, iar celălalt împotriva lui Nicolae Ciucă, face ca mesajul ei politic să se dilueze, iar oamenii să nu reușească să vadă clar care e inamicul, pe cine înving în situația în care o susțin pe Elena Lasconi.

Ambiguitatea enunțurilor, schemele și jonglarea cu foarte multe probleme nu sunt folositoare într-o campanie electorală atât de fragmentată și cu candidați atât de puțin profilați în imaginea publicului.

De multe ori, concentrarea pe un singur adversar, pe principalul concurent, poate fi utilă pentru că atrage atenția, se creează o competiție mai clară, de unul la unul, iar publicul înțelege mai ușor mesajele și mizele confruntării politice.

Problema Ciucă

De asemenea, și reprezentanții PNL au o misiune grea. Împingerea lui Nicolae Ciucă în turul doi arată a fi o sarcină exclusivă a activului de partid.

Candidatul liberal pare pierdut în marea de evenimente electorale, de decizii și de soluții pe care trebuie să le găsească. 

În orice situație arată că e nepotrivit și neacomodat cu rolul său. Nu și-a găsit ritmul și nu poate să comunice cu alegătorii.

Într-o astfel de conjunctură nefavorabilă, strategii PNL se bazează pe primarii partidului, pe rețeaua politică din teritoriu și pe mobilizarea locală a electoratului, sperându-se astfel să se suplinească inadecvarea lui Nicolae Ciucă prin muncă de partid „la firul ierbii”.

Independenții au viață grea în România

Mircea Geoană a fost multă vreme cel mai bine clasat candidat, în topul preferințelor alegătorilor.

Dar cu cât motoarele partidelor se pun mai intens în mișcare, cu cât fondurile de campanie își fac simțită prezența pe piața publicității politice și se intensifică mesajele formațiunilor parlamentare, cu atât pălește aura lui Mircea Geoană, fost secretar adjunct al NATO, dar un lider politic privit cu suspiciune în România din cauza trecutului său controversat.

Mircea Geoană
REGULI PENTRU CEI PUTERNICI. Mircea Geoană, candidat independent, nemulțumit de sistemul electoral din România care avantajează marile formațiuni parlamentare - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Într-un interviu cu jurnalistul Tudor Mușat, pentru emisiunea Piața Victoriei, Europa FM, Mircea Geoană se plângea că din postura de candidat independent nu poate controla procesul electoral și se teme de faptul că voturile sale vor fi anulate în secțiile de votare în urma unor înțelegeri pe sub masă între reprezentanții marilor partide parlamentare. 

De asemenea, Geoană spune că nu poate concura cu ceilalți candidați în ce privește finanțarea campaniei electorale, fiind dezavantajat de sumele mari de bani publici alocați prin lege formațiunilor politice.

Punând cap la cap calculele făcute de sociologi, declarațiile, confruntările interne din partide, dar și forța grupărilor politice implicate în campanie, reiese că pentru finala prezidențială, favoriții sunt în acest moment Ciolacu, Lasconi și Ciucă.

În următoarele șase săptămâni, cât mai sunt până la alegeri, se mai pot întâmpla multe, iar ierarhiile și chiar candidații se pot schimba după cum s-a și văzut zilele trecute. Să ne așteptăm la noi surprize. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇