Nobelul pentru Literatură 2024 ajunge la Han Kang, autoarea romanului „Vegetariana”

Nobelul pentru Literatură 2024 ajunge la Han Kang, autoarea romanului „Vegetariana”

Premiul Nobel pentru Literatură a fost atribuit în 2024 scriitoarei sud-coreene Han Kang, „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”.

Mats Malm, secretarul permanent al Comitetului Nobel, a făcut anunţul. 

La 53 de ani, Han Kang devine cea de-a 18-a femeie din cei 116 laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură care primeşte acest premiu.

Este primul autor sud-coreean care primeşte această distincţie. 

Numele ei a lipsit cu desăvârşire de pe listele care îi includeau pe favoriţii Alexis Wright şi compatriotul său Gerald Murnane, Mircea Cărtărescu, Ngugi Wa Thiong'o, Thomas Pynchon, Michel Houellebecq.

462684838_929428789218951_416681986826004197_n
Foto: Facebook/Nobel Prize

Han Kang s-a născut în 1970, în oraşul sud-coreean Gwangju, înainte de a se muta cu familia la Seul, la vârsta de nouă ani. Ea provine dintr-un mediu literar, tatăl fiind un reputat romancier. Pe lângă scris, s-a dedicat şi artei şi muzicii, ceea ce se reflectă în întreaga sa producţie literară.

ADVERTISING

Han Kang şi-a început cariera în 1993 cu publicarea unor poezii în revista Literature and Society. Debutul său în proză a avut loc în 1995, cu colecţia de povestiri „Love of Yeosu”, urmată la scurt timp de alte câteva lucrări în proză, atât romane, cât şi povestiri.

Printre acestea se remarcă romanul „Your Cold Hands” (2002), în care transpare interesul lui Han Kang pentru artă. Cartea reproduce un manuscris lăsat în urmă de un sculptor dispărut care este obsedat de realizarea unor mulaje din ghips ale corpurilor feminine. 

ADVERTISING

Marea descoperire internaţională a lui Han Kang a venit cu romanul „The Vegetarian” din 2015. Scrisă în trei părţi, cartea portretizează consecinţele violente care apar atunci când protagonista Yeong-hye refuză să se supună normelor de consum alimentar.

În 2016, Han Kang a câştigat Man Booker International Prize pentru „The Vegetarian”.

Lucrările lui Han Kang sunt caracterizate de o dublă expunere a durerii, o corespondenţă între chinul mental şi cel fizic.

În opera sa, Han Kang se confruntă cu traume istorice şi seturi invizibile de reguli şi, în fiecare dintre lucrările sale, expune fragilitatea vieţii umane. Ea are o conştiinţă unică a legăturilor dintre trup şi suflet, dintre cei vii şi cei morţi, iar prin stilul său poetic şi experimental a devenit un inovator în proza contemporană, este caracterizarea lui Anders Olsson, preşedinte al Comitetului Nobel. 

한 강 Han Kang was born in 1970 in the South Korean city of Gwangju before, at the age of nine, moving with her family to...

Publicată de Nobel Prize pe Joi, 10 octombrie 2024

În România, cărţi semnate de Han Kang au apărut la editura ART. În colecţia musai au fost editate: „Vegetariana”, „Disecţie” şi „Cartea albă”, traduse de Iolanda Prodan. 

ADVERTISING

Alfred Nobel şi-a dezvoltat în tinereţe interese literare care au durat toată viaţa. Biblioteca sa cuprindea o selecţie bogată de cărţi în diferite limbi. În ultimii ani ai vieţii, şi-a încercat norocul ca autor şi a început să scrie ficţiune. Literatura a fost cel de-al patrulea domeniu de premii menţionat de Nobel în testamentul său.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇