Miliardele de euro din jocurile de noroc: Cât câștigă statul din industria a cărei promovare sufocă online-ul și rețelele sociale

Miliardele de euro din jocurile de noroc: Cât câștigă statul din industria a cărei promovare sufocă online-ul și rețelele sociale

Mediul online și rețelele sociale sunt asaltate de reclame la jocurile de noroc și la casele de pariuri – sumele de miliarde de euro învârtite aici fiind mai importante pentru stat decât nocivitatea pentru societate: 23.000 de angajați lucrează pentru 1,1 milioane de jucători pentru a produce 2,2 miliarde de euro.

Statul nu vede decât aceste cifre.

După sumarul de mai jos, intrăm în detalii:

  • „Jucătorii” români – 1,1 milioane de players anul trecut – au cheltuit în 2023 aproximativ 11 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 2,2 miliarde de euro, conform veniturilor declarate la Fisc de companiile de jocuri de noroc.
  • La începutul anului 2024, un număr de 464 de firme erau acreditate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) pentru a desfășura astfel de activități. Reprezentanții acestor societăți acreditate estimează că și în 2024 veniturile vor fi asemănătoare cu cele din 2023: undeva la 11 miliarde de lei.
  • Din cele 11 miliarde de lei, la stat vor ajunge direct de la firme o sumă de 3,3 miliarde de lei (650 de milioane de euro) sub formă de impozite aferente activității, premiilor și pentru taxarea forței de muncă de peste 23.000 de angajați.
  • Diferența de 7,7 miliarde de lei, între cele 11 miliarde de lei care ar intra în casele de pariuri în 2024 și cele 3,4 miliarde de lei care ajung la bugetul de stat, reprezintă premiile nete acordate jucătorilor, cheltuielile operaționale și profitul firmelor de jocuri de noroc.
ADVERTISING

***

Cei 1,1 milioane de români care sunt „players” la jocurile de noroc, conform estimărilor companiilor din domeniu, au cheltuit în 2023 aproximativ 11 miliarde de lei.

Din acesta sumă, aproape 1,2 miliard de lei au ajuns la Loteria Română, companie controlată de stat prin Ministerul Economiei.

Astfel, restul firmelor de pariuri de orice tip (păcănele, jocuri de cazinou și poker) au încasat anul trecut 9,8 miliarde de lei.

Prognoza patronatelor pentru 2024 anunță venituri asemănătoare, de plus/minus 5%, conform datelor obținute de Curs de Guvernare.

Contribuțiile firmelor din jocuri de noroc  la bugetul statului

OUG 82/2023 a schimbat anul trecut legislația fiscală referitoare la jocurile de noroc.

Au fost introduse noi taxe și ridicate valoarea altora noi. Ministerul de Finanțe estima ca anul acesta va încasa cu minimum 50 de milioane de euro mai mult din taxarea directă a afacerilor.

ADVERTISING

Curs de Guvernare a colectat date din industrie, dar și de la ANAF și a reușit să facă o structură a destinației celor 11 miliardele de lei cheltuite de români la jocurile de noroc.

Impozite și taxe directe: 1,6 miliarde de lei:

  • Taxa anuală de acreditare pentru pariuri online

80 milioane de lei (500.000 euro per firmă) la 32 firme acreditate.

  • Taxa anuală de acreditare pentru pariuri tradiționale:

6,5 milioane de lei de la 441 de firme acreditate (15.000 de euro per firmă).

  • Taxele de regularizare:

Aici intră, printre altele, impozitul de 21% pe venitul scos de firme. Venitul se referă la diferența dintre suma încasată de la jucători și totalul premiilor acordate.

ONJN a raportat anul trecut o taxe de regularizare de 1,1 miliarde lei, suma care ar putea fi atinsă și în 2024.

  • Taxa de viciu (sau pe aparatele de păcănele)

180 de milioane de lei (36 milioane euro); aceasta se aplică pe cele 89.913 terminale de sloturi din țară (5.000 de euro per aparat).

ADVERTISING
  • Taxa pe promovare

Statul încasează 5% din valoarea contractelor de publicitate. Casele de pariuri sunt printre cei mai mari investitori în promovarea online, cheltuind aproximativ 20 de milioane de euro anual, conform rapoartelor ANAF.

Rezultă o taxă de promovare de 5 milioane de lei.

International Advertising Association România estima că în 2023 industria jocurilor de noroc a fost al 8-lea mare investitor în publicitate din România. Pe primul loc erau retailerii. Mai mult, BRAT (Biroul Român de Audiență a Tirajelor) considera că firmele din domeniu sunt pe primul loc la promovarea online.

  • Impozitul pe profit

În ultimii trei ani, profitul net anual al firmelor din domeniu a fost între un miliard de lei și 770 de milioane de lei anul trecut.

Impozitul pe profit (16%) a fost între 145 și 200 de milioane de lei. Luând ca baza profitul de 770 de milioane de lei în 2023, în 2024 statul va încasa tot 145 de milioane de lei.

  • Alte taxe

Taxe de autorizare pentru jocurile de poker, pentru cazino-uri, pariuri mutuale, pariuri cu sumă fixă, videoloterie etc.

ONJN a raportat anul trecut venituri de aproape 85 de milioane, sumă luată ca reper și în 2024.

Impozite indirecte: 1,696 miliarde de lei:

  • Impozitarea premiilor jucătorilor

Aproximativ 700 de milioane de lei, după un calcul Curs de Guvernare care ține seama de ponderea cuantumului premiilor acordate în domeniu pariurilor sportive (45% premii mici, 40% premii medii, 15% premii mari).

Firmele sunt obligate să oprească între 3% (pentru premiile mici sub 2.000 de euro) și 40% din valoarea premiilor mari de peste 12.000 de euro.

  • Impozitarea forței de muncă

Pentru cei 23.567 de angajați, cu un salariu mediu brut lunar de 7.500 de lei, contribuțiile sociale se ridică la 996 milioane de lei anual.

Totalul de 3,3 miliarde

Rezultă că statul încasează din taxarea directă a afacerilor și indirectă a premiilor și a forței de muncă o sumă de 3,3 miliarde de lei sau 650 milioane de euro.

Citeşte integral analiza Miliardele de euro din jocurile de noroc: cât câștigă statul din industria care a cărei promovare sufocă online-ul și rețelele sociale. Profiturile firmelor din Top și câștigurile jucătorilor pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇