Uraganul Milton a ajuns în Florida și a adus mai multe tornade (Video)

Uraganul Milton a ajuns în Florida și a adus mai multe tornade (Video)

Milton, un uragan „extrem de periculos” potrivit autorităţilor, a ajuns miercuri seara în Florida, măturând coasta cu vânturi violente, ploi abundente şi inundând centrul acestei peninsule din sud-estul Statelor Unite.

Mai multe tornade s-au produs în părţile centrale şi sudice ale Floridei.

Milton a atins coasta de vest a Floridei "în apropiere de Siesta Key, în comitatul Sarasota", a scris Centrul american pentru uragane (NHC) în buletinul său de la ora 20.30 (00.30 GMT).

Retrogradat la sfârşitul zilei la categoria 3 (din 5), dar considerat în continuare "major" de NHC, Milton se aşteaptă să fie "unul dintre cele mai distructive uragane care a lovit Florida în mai bine de un secol", a avertizat Joe Biden.

ADVERTISING

Aducând „vânturi extreme” şi ploi abundente, Milton a provocat „inundaţii rapide” imediat ce a sosit, se arată în buletinul NHC.

"Furtuna este aici. Este timpul ca toată lumea să stea în casă (…) Staţi în casă şi nu circulaţi", a declarat guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, în cadrul unei conferinţe de presă, chiar înainte de sosirea uraganului.

Milton ar urma să traverseze Florida de la vest la est, potrivit NHC, trecând pe lângă oraşul Orlando, unde parcurile tematice Disney World au fost închise. Aeroporturile Tampa şi Sarasota sunt sub alertă.

Hurricane Milton: Closing in on Florida

Mai multe tornade au fost observate, de asemenea, în părţile centrale şi sudice ale statului, potrivit Weather Channel.

ADVERTISING

În zona în care Milton a atins ţărmul, locuitorii s-au adăpostit în amonte, în case sau în centrele prevăzute.

La două săptămâni după trecerea prin aceeaşi zonă a uraganului Helen, care a provocat moartea a cel puţin 236 de persoane în sud-estul Statelor Unite, dintre care 15 în Florida, Milton "va fi o furtună mortală şi catastrofală", a avertizat Deanne Criswell, director al Agenţiei federale de răspuns la dezastre (Fema).

De mai multe zile, autorităţile au îndemnat locuitorii din zonele afectate de ordinele de evacuare să plece, insistând că este "o chestiune de viaţă şi de moarte".

ADVERTISING

Florida, al treilea cel mai populat stat din ţară şi un magnet pentru turişti, este obişnuit cu uraganele. Însă schimbările climatice, prin încălzirea mărilor, fac mai probabilă intensificarea rapidă a acestora şi cresc riscul unor fenomene mai puternice, potrivit oamenilor de ştiinţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇