După ce BBC a scris că zeci de migranți aflați în custodia Marii Britanii și a SUA ar urma să ajungă în România, avem şi o primă reacţie oficială de la Inspectoratul General pentru Imigrări.
„Referitor la acest caz, până la această oră, la nivelul instituției noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora”, a transmis IGI într-un comunicat.
Instituţia explică apoi că la Timişoara există un centru unic în lume, de tranzit pentru persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională. Aici au venit deja peste 5 mii de persoane şi niciuna nu a rămas la noi, ci au fost toate relocate în alte state.
Iată comunicatul şi explicaţiile IGI:
"În afara celor 6 centre regionale, în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări funcționează Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara (CTU), devenit operațional odată cu intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) şi Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională şi relocarea ulterioară a acestora, semnat la București, la data de 21 noiembrie 2008, ratificat prin Legea nr. 291/2008 (Acordul tripartit), și este considerat un instrument major al politicii de protecție internațională.
Prin CTU Timișoara se realizează evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, pentru o perioadă de maximum 6 luni.
CTU este prima instituție de acest tip din lume și un model de bune practici, fiind un instrument important al politicii de protecție internațională.
În cadrul procedurii de relocare, IGI solicită verificări din partea structurilor cu atribuții pe linia securității naționale, iar ulterior se comunică răspunsul către UNHCR, cu privire la persoanele acceptate.
De la intrarea în vigoare a Acordului Tripartit, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5.436 de persoane, dintre care 5.029 au primit acordul pentru a fi evacuate în CTU.
Niciuna dintre persoanele evacuate în CTU nu a rămas pe teritoriul României, fiind relocate în alte state.
Toate cheltuielile ocazionate de şederea pe teritoriul României a refugiaţilor din CTU sunt suportate de către UNHCR",
BBC a dezvăluit ieri că zeci de migranți aflați în custodia Marii Britanii și a SUA ar urma să ajungă în România, ca parte a unui program al ONU.
Marea Britanie a propus o mutare temporară în România a imigranţilor care sunt blocaţi de ani de zile într-o tabără militară secretă a Regatului Unit şi a SUA, de pe o insulă îndepărtată din Oceanul Indian, Diego Garcia. După şase luni, aceştia ar putea fi mutaţi în Regatul Unit, a mai aflat BBC.
Altora din grup li se oferă stimulente financiare pentru a merge înapoi în Sri Lanka, deşi ei spun că aici se confruntă cu persecuţii.
56 de tamili se află încă pe insula Diego Garcia. Alți opt se află în prezent în Rwanda, după ce au fost transferați acolo pentru îngrijiri medicale în urma unor tentative de autovătămare sau sinucidere. Majoritatea migranților așteaptă decizii cu privire la cererile lor de protecție internațională sau fac apel la respingerea acestora. În total, opt au primit protecție internațională.
Migranților, atât de pe insulă, cât și din Rwanda, ale căror cereri de protecție internațională au fost aprobate, precum și familiilor din tabără cu copii, li se va oferi transferul într-un „centru sigur” administrat de Națiunile Unite în România, pentru o perioadă de până la șase luni, în timp ce guvernul britanic continuă să caute o „soluție durabilă” - au declarat migranții pentru BBC.