O declaraţie de azi a Elenei Lasconi a captat atenţia şi a fost taxată rapid pentru că se folosește de violența domestică pentru a obţine capital politic.
Iată ce a spus Lasconi atunci când a chemat PNL să semneze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu:
”Semnaţi moţiunea de cenzură a USR! Altfel, rămâneţi ipocriţi, mincinoşi, cu comportament de amante care ştiu că sunt înşelate, care îşi mai iau şi o smetie peste ceafă, dar care rămân în relaţie, adică la guvernare, pentru bani şi privilegii".
Centrul FILIA, organizație neguvernamentală pentru drepturile femeii, s-a sesizat imediat şi acuză o declaraţie sexistă, care ia în derâdere violența împotriva femeilor.
"Atragem atenția asupra declarațiilor sexiste, care normalizează și iau în râs violența împotriva femeilor, făcute de Elena Lasconi cu ocazia moțiunii de cenzură propuse", spune Filia într-un mesaj postat pe Facebook.
"Ne arătăm revolta și îngrijorarea cu privire la aceste declarații și atitudini care încurajează violența împotriva femeilor și le blamează pe victimele violenței domestice.
asocierea adversarilor politici cu situația femeilor care se confruntă cu violență fizică din partea partenerilor și nu pot ieși din relațiile violente este inacceptabilă.
asocierea cu termenul ”amante”, pe care o prezintă ca pe o formă de umilință a adversarilor politici, este inacceptabilă.
Suntem dezamăgite de această poziție venită din partea unei lidere politice care nu ar trebui să instrumentalizeze subiectul atât de grav și important al violenței domestice pentru capital politic.
Aceste poziții nu fac decât să contribuie la mediul sexist și machist din politică - un mediu în care multe femei ajung să fie victimele abuzurilor din partea colegilor de partid sau adversarilor politici.
Îi cerem Elenei Lasconi să își ceară scuze și să transmită un mesaj de solidaritate cu supraviețuitoarele violenței domestice.
Experiența victimelor violenței de gen NU trebuie folosită pentru a atrage voturi sau sprijin politic de către liderii de partid", este postarea completă pe Facebook de la Centrul Filia.
Lasconi nu vine cu scuze
Într-un comentariu, Elena Lasconi vine cu replica, însă fără să admită vreo eroare sau să prezinte scuze pentru gafă:
"Stimate doamne, toată viața mea am luptat împotriva violenței domestice. Am făcut lucruri concrete, chiar am colaborat cu Filia și cu ONG-uri din toată țara. Am făcut campanii media la PROTV.
Am atras atenția românilor despre acest flagel. Am luat atitudine fermă împotriva IPS Teodosie tocmai pentru că încuraja astfel de comportamente.
Declarația mea nu are o conotație negativă. Dimpotrivă. Domnul Ciucă a pozat aseară în victimă spunând că iese de la guvernare. Adică sugera cumva că e într-o relație cu PSD pe care nu și-o dorește.
Am cunoscut o mulțime de femei care au ieșit din relații toxice cu CURAJ. Și le admir pentru asta, mă inspiră. Curajul lor m-a inspirat și m-a adus în punctul acesta.
Eu i-am sugerat domnului Ciucă să urmeze curajul acestor femei care chiar trăiesc o dramă.
Îmi pare rău dacă mesajul meu a fost interpretat altfel decât l-am explicat. În Programul de Țară avem capitol special dedicat victimelor violenței domestice și a traficului de persoane cu măsuri concrete care să le schimbe viața în bine. Îmi doresc să fim parteneri, pentru că numai împreună putem schimba mentalități.
Vă invit să discutăm despre asta și să schimbăm lucrurile în bine. Intenția mea e bună, iar faptele mele arată asta".
Reacţii de la femeile din politică
Evident că în discuţie au apărut şi femeile din politică.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu (PNL), îi solicită preşedintelui USR, Elena Lasconi, să prezinte scuze femeilor care sunt victime ale violenţei domestice. ”Prin postarea complet neinspirată bagatelizează acest fenomen şi le jigneşte! Mesajul lui Lasconi e toxic! Ideea că victimele suportă violenţa din interes material este profund deplasată”, afirmă Gorghiu.
”Mă aşteptam ca o femeie, candidat la prezidenţiale, să dea dovadă de empatie, să înţeleagă drama prin care trece o victimă a violenţei domestice. Nu să o ia peste picior, să o privească de sus sau să devină subiect de atac politic.
Măcar pentru că sper că ştie că 52% din populaţia României este reprezentată de femei şi dintre cele 87.565 de cazuri de violenţă domestică înregistrate de Poliţia Română în 2024, majoritatea covârşitoare sunt de violenţă împotriva femeilor.
Cred, însă, că am aşteptări prea mari de la un candidat superficial, pentru care totul este o poleială”, scrie pe Facebook Alina Gorghiu.
Şi europarlamentarul PSD Gabriela Firea consideră comparaţia ”total nepotrivită şi ofensatoare” şi crede că ar trebui să se sesizeze Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
”Nici o femeie: soţie, prietenă, logodnică, iubită, fie ea şi «amantă», nu ar trebui să fie stigmatizată, batjocorită, caricaturizată, mai ales de către alte femei! Ce aşteptări putem avea de la bărbaţi, dacă femeile nu înţeleg situaţiile nefericite în care se pot afla alte femei?
Fie că este vorba despre abuzuri psihologice, sexuale, violenţă domestică sau de limbaj, drama victimelor - din orice «categorie» de femei ar face parte - nu ar trebui folosită în scop politic. Mai ales din partea unor femei, care ar trebui să fie solidare cu suferinţele fizice sau emoţionale”, scrie şi Gabriela Firea, tot pe Facebook.
Acum trei săptămâni, Elena Lasconi inflama cu o declarație în care părea că acuză diaspora de trădare. Ce replică a primit.