BNR menține dobânda cheie la nivelul din august

BNR menține dobânda cheie la nivelul din august

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an şi a dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an.

Conducerea băncii centrale a mai decis şi mentinerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an, dar şi a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, potrivit comunicatului CA al BNR privind deciziile de politică monetară citat de Mediafax.

ADVERTISING

BNR a dat startul relaxării monetare în luna iulie, când a decis să taie dobânda de politică monetară la 6,75% pe an, de la 7%, nivel neschimbat din ianuarie 2023. În şedinta din august, Banca Natională a redus dobânda la 6,5%.

Potrivit datelor publicate de INS, rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna august la 5,1%, de la 5,4% în iulie, şi a ajuns, astfel, la nivelul inflaţiei din luna mai. O singură dată în ultimele 12 luni inflaţia a scăzut la un nivel sub 5% - 4,9% în iunie 2024. În iulie a urcat la 5,4%.

ADVERTISING

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 8 noiembrie 2024.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇