PNL atrage diaspora acasă cu 2 miliarde de euro: Prima Fermă, Prima Livadă, zboruri gratis și scutiri de impozit

PNL atrage diaspora acasă cu 2 miliarde de euro: Prima Fermă, Prima Livadă, zboruri gratis și scutiri de impozit

Cum Marcel Ciolacu are la dispoziţie pârghiile guvernamentale pentru a satisface cerinţele primarilor şi Bisericii înainte de alegeri, liberalii îşi îndreaptă atenţia spre diaspora, pentru a câştiga voturi de la românii plecaţi din ţară cu promisiuni care au un impact bugetar de 2 miliarde de euro.

ADVERTISING

Legea cu care liberalii vor să atragă acasă românii plecaţi a fost prezentată joi de senatorul Daniel Fenechiu (foto) şi prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan.

Românii care revin în ţară ar urma să aibă acces prioritar la programele Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră, îşi vor putea cumpăra case prin programul Prima Casă din diaspora, vor avea trei bilete gratuite de avion şi scutiri de impozite pe profit şi venit.

”Urmează ca finanţele să ne comunice oficial impactul bugetar, ne dorim ca această lege să intre în vigoare cât mai repede, ea este semnată de 18 senatori PNL. E o iniţiativă liberală, sperăm să fie adoptat anul acesta, sperăm totodată să primim în continuare propuneri de îmbunătăţire, chiar şi critici”, spune Fenechiu, citat de News.ro. 

ADVERTISING

Ce stabileşte legea pe scurt, aşa cum au anunţat cei doi:

  • în judeţele unde există un exod mai mare de 10%, respectivele unităţile administrative teritoriale sunt obligate să-şi înfiinţeze un departament pentru românii din diaspora, care să asigure comunicarea oportunităţilor locale. Acest departament să fie coordonat sau să conţină cel puţin o persoană care a fost în diaspora o perioadă de minim 2 ani.
  • programul Prima Investiţie, pentru cei care vor investi în România, fiind vorba de investiţii mari de peste 250.000 de euro
  • Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră - finanţări cuprinse între 10.000 şi 100.000 de euro per proiect, susţinute din granturi guvernamentale, la care se adaugă o contribuţie de 15% proprie.
  • Firmele nou înfiinţate de cetăţeni repatriaţi vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri, până la atingerea unui plafon de 500.000 de euro, iar după depăşirea acestui prag, se va aplica un impozit redus, cuprins între 1% şi 3%. Scutirea pentru o perioadă de doi ani se referă la cei care nu depăşesc 200.000 de euro
  • Guvernul, prin hotărâre anuală, va aloca trei bilete, dus-întors, de călătorie gratuite pentru cetăţenii români care se repatriază de la distanţe de peste 2.000 de km. 
  • programul Prima Casă din diaspora, prin care cetăţenii români din străinătate pot accesa credite ipotecare, iar statul român va subvenţiona dobânda pentru orice valoare care depăşeşte DAE şi este de 30 de ani
  • Cetăţenii români care revin definitiv în România, după o perioadă de cel puţin un an de rezidenţă în străinătate, beneficiază de reducerea bazei de impozitare pentru impozitul pe venit, contribuţiile CAS şi CASS, pentru o perioadă de 3 ani. 
  • Se vor aloca burse de studiu pentru elevii români din diaspora, care doresc să studieze acasă, în România, după modelul etnicilor români din Republica Moldova şi Ucraina
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇