“Nu sunt suficient de bun!”, minciuna pe care ne-o spunem zilnic

“Nu sunt suficient de bun!”, minciuna pe care ne-o spunem zilnic

Deși te străduiești să dai tot ce ai mai bun și muncești din greu, tot nu poți să te autoapreciezi? Nu este ușor să trăim într-un mediu socio-cultural axat pe competiție și auto-depășire. Criticul din interior îți va reaminti de cate ori va avea ocazia că „nu sunt suficient de bun”! Oricât de mult ai încercat să alungi gândirea negativă, autodistructivă, tot nu poți să te iubești și să ai încredere în tine.

Stima de sine scăzută provine adesea din probleme foarte adânc înrădăcinate. În psihologie, termenul „stima de sine” este folosit pentru a descrie percepția asupra propriei persoane (fizic, emoțional, cognitive, social). O stimă de sine scăzută determină oamenii să se simtă înfrânți sau triști, incapabili să își asume responsabilitatea pentru succesul personal.

Există o presiune în societatea noastră de a bifa liste lungi de obiective înainte de a trece anumite praguri de vârstă. Nu este de mirare că ne simțim ca și cum ar fi ceva în neregulă cu noi dacă suntem încă singuri până la o anumită vârstă, nu avem un anumit venit, nu avem un cerc social mai mare sau nu acțtionăm într-un anumit fel în prezența altora.

ADVERTISING

Teama de a nu face față dificultăților vieții și de nesiguranță constantă ascunde lipsa de încredere în propriile forțe, o imagine de sine slabă, teamă care poate declanșa anxietate.

Uneori presiunea vine din partea colegilor, a familiei, locului de muncă, partenerului de viață, iar orice dezaprobare este suficientă să ne facă să simțim că „nu suntem suficient de buni”.

Dar cum se internalizează mesajul „nu sunt suficient de bun”? Cele mai multe traume le resimțim în copilărie, când mintea noastră este precum un burete și absorbim toate experiențele atât la nivel fizic, cât și emoțional.

Atunci când părinții ne certau, făceam tot posibilul să fim un copil din ce în ce mai bun și mai cuminte, fie de teama de a nu mai fi certați, fie de cea a pedepselor aplicate. Desigur, există și cazul celor care acționau în neconcordanță cu apostrofările părinților, atrăgând atenția și mai mult asupra lor.

ADVERTISING

Acesta a fost momentul declanșator în care am învățat pentru prima dată că dragostea și acceptarea nu sunt întotdeauna necondiționate.

Ceea ce copilul din noi nu știa era că părinții aveau cele mai bune intenții, sau, în unele cazuri, noi nu aveam nicio vină, fiind doar victima sentimentelor proiectate de către adulți, și că, indiferent de ceea ce făceam, nu puteam rezolva problemele părinților noștri.

Nu mai încerca să fii un copil din ce în ce mai bun

În terapie, specialistul descoperă gândurile negative care se răsfrâng asupra propriei persoane, iar uneori, rănile sunt atât de adânci, încât acestea se întorc la familia de origine.

Recâștigarea stimei de sine este un proces lung și anevoios care cere mult efort. Până te vei decide să te îndrepți către un terapeut, ține cont de aceste 5 sfaturi recomandate de psihologi, ori de câte ori simți că povara pe care o cari te apasă mult prea tare:

ADVERTISING

Oamenii cu care te compari, se compară și ei cu alții

Cu toții ne comparăm cu ceilalți oameni care sunt mai buni în domeniul de activitate pe care îl desfășurăm, au un corp mai tonifiat sau dețin o casă mai mare și mai modernă decât a noastră. Dacă privim acești oameni mai atent, veți observa că și ei trec prin aceleași provocări prin care trecem și noi.

Amintește-ți că ai propriul drum în viață, propriile obiective, iar principalul mod de a deveni o variantă mai bună a ta este de a îți depăși propriile limite, nu pe ale altora.

Mintea noastră ne minte

Gândurile vin și pleacă, este nesănătos și obositor să le dăm atât de multă putere celor negative.

Criticul nostru interior este alcătuit din vorbe negative pe care le-am auzit de-a lungul vieții și le-am interiorizat ca adevăr. Potrivit psihologilor, gândurile negative stau la baza instinctului de supraviețuire, care încearcă să ne ferească de pericole.

Transformă aceste gânduri negative într-un susținător care te provoacă să devii mai bun, nu în ceva ce te privează de oportunități pe care nu crezi că le meriți.

Eșecul și rănile sunt un simbol al evoluției personale

O rană sufletească este simbolul cuceririi durerii, a puterii și a drumului spre vindecare. Acceptă-le și apreciază lecțiile pe care le-ai învățat. Nu te vei simți pe deplin mulțumit de drumul pe care îl parcurgi în viață până nu poți accepta trecutul.

Eșecul este o parte importantă a vieții. Fără eșec, am fi mai puțin capabili de compasiune și de a aprecia succesele noastre. Eșecul oferă context chiar și pentru cea mai perfectă viață a imaginii. Într-adevăr nu puteți cunoaște și înțelege succesul fără să fi cunoscut eșecul.

Concentrează-te pe progres

Ne canalizăm toată energia pe dorința de a atinge perfecțiunea și succesul încât uităm că drumul către obiectivele noastre și dorința de a ajunge acolo sunt realizări în sine, chiar dacă eșuăm.

Nu ai nevoie de aprobarea tuturor

Singura persoană a cărei părere contează cu adevărat este a ta. Ești direct răspunzător de deciziile tale și de propria fericire, nimeni altcineva. Este de prisos să cauți validarea și aprobarea celor din jur. Atâta timp cât ești stăpân pe propriile decizii, setezi limite care să îți aducă doar beneficii, îți vei recăpăta încrederea în sine.

Înconjoara-te de oameni care te apreciază, fă lucruri care îți fac plăcere și bucură-te de lucrurile mărunte.

5 HTP - RECAPĂTĂ-ȚI ECHILIBRUL PSIHIC ȘI EMOȚIONAL!

Considerat precursor al serotoninei (hormonul fericirii), 5-HTP (l-%-hidroxitriptofan) este un aminoacid natural extras din semințele plantei Griffonia simplicifolia – o plantă medicinală din Africa de Vest, care, în prezența vitaminelor C și B6, se transformă în serotonină.

5 HTP Premium 100 mg/capsula, cea mai mare doză disponibilă de 5 HTP:

  • Ajută la creșterea nivelului serotoninei și a melatoninei.
  • Tratează stările depresive și anxioase;
  • Induce starea de calm, siguranță de sine și relaxare;
  • Reduce irascibilitatea și schimbările de comportament;
  • Susține tonusul psihic și gândirea optimistă;
  • Diminuează senzația de oboseală și durerea de cap;
  • Elimină unele forme de dependență (alcool, tutun, mâncare, droguri);
  • Este util în curele de slăbire și reglează apetitul.

5 HTP 100 mg de la CosmoPharm® este un supliment alimentar eficient în: depresie, anxietate, stres, atac de panică, emotivitate, insomnii, iritabilitate, extenuare, dependență mâncare, alcool sau tutun.

5 htp
Foto: COSMO PHARM®

COSMO PHARM® iti aduce Sanatate din Natura®!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇