Kamala Harris, vizită rară la granița dintre SUA și Mexic (Foto & Video)

Kamala Harris, vizită rară la granița dintre SUA și Mexic (Foto & Video)

Vicepreşedintele american Kamala Harris a făcut o călătorie rară la graniţa dintre SUA şi Mexic, încercând să contracareze atacurile republicanilor privind imigraţia.

Potrivit CNN, imigraţia a ocupat un loc proeminent în alegerile prezidenţiale din 2024, sondajele arătând că alegătorii au mai multă încredere în Trump decât în Harris pentru a gestiona această problemă.

Democraţii, confruntaţi cu ani întregi de crize la frontieră, au încercat să câştige teren arătând spre măsura bipartizană privind frontiera pe care republicanii din Congres au blocat-o la începutul acestui an, după ce Trump s-a declarat împotriva acesteia. Vineri, Harris l-a criticat pe Trump pentru rolul său în împiedicarea acelei legi.

ADVERTISING

”A fost cea mai puternică lege privind securitatea frontierelor pe care am văzut-o în ultimele decenii. A fost susţinută de sindicatul Poliţiei de frontieră. Şi ar trebui să fie în vigoare astăzi, producând rezultate în timp real, chiar acum, pentru ţara noastră”, a declarat ea la un miting în Douglas, un oraş de la graniţa SUA-Mexic.

”Dar Donald Trump a dat-o în bară. A luat telefonul şi a sunat nişte prieteni din Congres şi le-a spus: «Opriţi legea» (…). Poporul american merită un preşedinte căruia îi pasă mai mult de securitatea frontierelor decât de jocurile politice şi de viitorul său politic personal”, a adăugat ea.

ADVERTISING

Harris a declarat că va solicita Congresului să adopte măsura dacă va fi aleasă şi că o va promulga.

Ea a prezentat, de asemenea, o serie de propuneri despre care a spus că ”nu se referă doar la o retorică la un miting”, ci ar contribui la oprirea fluxului de migranţi în Statele Unite.

Consilierii vicepreşedintelui rămân îngrijoraţi de diferenţa dintre candidaţi în ceea ce priveşte imigraţia, dar ei citează, de asemenea, sondaje recente care arată că avansul lui Trump pe această temă se erodează de când Harris i-a luat locul preşedintelui Joe Biden în fruntea listei democrate - oferindu-le o oportunitate, spun ei, de a-şi amplifica mesajul şi de a reduce şi mai mult decalajul.

ADVERTISING

În timpul vizitei sale din Arizona de vineri, Harris a prezentat planuri care ar face şi mai dificilă ridicarea restricţiilor de la frontieră, care au împiedicat în mare măsură migranţii să solicite azil în SUA.

Acesta este cel mai clar exemplu al campaniei de dublare a securităţii frontierelor prin adoptarea unor reguli stricte care au fost condamnate de unele părţi ale Partidului Democrat. Harris ar merge un pas mai departe decât acţiunea executivă din iunie a preşedintelui Joe Biden, făcând pragul pentru ridicarea restricţiilor mai greu de atins.

”Soluţiile sunt la îndemână dacă ne concentrăm pe rezolvarea unei probleme şi nu pe fuga după o problemă”, a declarat Harris.

Ea a afirmat că va colabora cu Congresul pentru a crea o cale spre cetăţenie pentru ”imigranţii care muncesc din greu, care sunt aici de ani de zile, de ani de zile, şi care merită să aibă un sistem care funcţionează”, precum şi pentru ”Dreamers” - imigranţi fără documente aduşi în Statele Unite ca copii, cărora li se permite să trăiască şi să muncească în SUA în cadrul unui program din era Obama, dar care, în general, nu pot deveni cetăţeni în conformitate cu legislaţia actuală.

”Ei sunt americani din toate punctele de vedere. Dar, cu toate acestea, ei nu au o cale câştigată către cetăţenie. Iar această problemă a rămas nerezolvată în acest moment de zeci de ani”, a declarat Harris.

”Acelaşi lucru este valabil şi pentru lucrătorii agricoli, care asigură că avem mâncare pe mese şi susţin industria noastră agricolă”, a mai afirmat Harris.

La începutul acestui an, Biden a anunţat o acţiune executivă care limitează drastic capacitatea migranţilor de a solicita azil la frontiera de sud a SUA în cazul în care au traversat ilegal - o abatere de la un protocol vechi de decenii. Apărătorii imigranţilor au comparat acţiunea executivă cu politicile din era Trump.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇