După ciclonul Boris, România va fi afectată de furtuna Ashley, care va aduce un val de aer polar şi ploi abundente.
Şefa ANM, Elena Mateescu, se aşteaptă la scăderi bruşte de temperatură în acest weekend şi să emită coduri roşii de ploi.
Vorbim despre o masă de aer polar care se va forma deasupra Europei de Vest începând de joi și care va ajunge deasupra României. Tot atunci vine din păcate și viitura de pe Dunăre.
În acest context, iată prognoza profesionistă dată de Elena Mateescu la Antena3:
„Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea din punct de vedere termic să se răcească semnificativ în aproape toată țara.
Dacă până sâmbătă vorbim de temperaturi mai ridicate pentru o ultimă decadă a unei luni septembrie în țara noastră, pentru că ecartul termic se situează între 20-25 până la 34 de grade Celsius pentru ziua de vineri, cea mai caldă zi din această săptămână, cele 33-34°C fiind de așteptat în sudul extrem, în sudul Câmpiei Române și în Lunca Dunării, respectiv de duminică, valorile de temperaturi nu vor mai înregistra valori decât până la 22°cel mult.
Iată o diferență la nivel național de la 34 până la cel mult 22 în partea de sud-sud-est a țării, în timp ce în regiunile intracarpatice chiar valori mai coborâte, de până la 15-16°, așadar valori cu mai puțin de 10-15° față de ce vom înregistra în aceste zile.
Și, odată cu răcirea, contăm și pe fenomene de instabilitate atmosferică, astfel încât, la început, în partea de vest, nord-vest a țării, apoi cu extindere în toată țara, așa cum arată datele la acest moment.
Cel puțin începând de sâmbătă până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic, o facem în fluxul operațional și, cu siguranță, pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală.
Cantitățile, așa cum arată informațiile la acest moment estimate pentru intervalul de sâmbătă până luni, punctiform 60-80l/m² ne încadrăm la aceste valori în codul portocaliu și cele mai mari valori sunt de așteptat punctiform, în special în partea de vest, sud și centru a țării.
Dacă vom constata, în funcție de dinamica fenomenelor, că vom depăși pragul de 80-100l/m², sigur că vom interveni cu avertizările meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut-o de fiecare dată”.
Şeful DSU, Raed Arafat, le-a transmis celor responsabili: „Pot apărea viituri surpriză. Situația descrisă de ANM va fi în paralel cu viitura care vine pe Dunăre. Să fie pregătite mijloacele de intervenție!”
"Intrăm în faza de pregătire înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat acum două săptămâni la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie la care trebuie să fim foarte atenţi asupra ei şi putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorităţi să fie luate prin surprindere, pentru că ştim că vine viitura", a spus Arafat, citat de Agerpres.
În Oltenia și Muntenia, cantitățile de precipitații vor atinge 100 l/mp
Vestea bună este că viitura pe Dunăre mai întârzie. Dacă vârful furtunii va fi duminică seara, viitura ajunge în ţară abia marţi, pe 1 octombrie.
"Datele furnizate astăzi de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe Termen Mediu (ECMWF) confirmă prognoza anterioară, indicând că, între 30 septembrie și 3 octombrie, vom resimți efectele activității ciclonice în special în sudul și centrul teritoriului, Carpații Meridionali și de Curbură, cu posibile efecte și în zona de sud-est a țării”, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet, după ședința de guvern.
El afirmă că îndeosebi în Oltenia și Muntenia, cantitățile de precipitații vor atinge valori cumulate de 80-100 l/mp, ceea ce poate genera creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni.
„Debitele maxime pe Dunăre, la intrarea în țară, se vor situa la valori cuprinse între 7700 și 8000 mc/s, ca urmare a propagării viiturii din bazinul superior al Dunării și a precipitațiilor prognozate pentru următoarele zile.
Pe sectorul românesc al Dunării, ca urmare a precipitațiilor însemnate cantitativ, se pot înregistra viituri importante în bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea, care pot aduce un aport suplimentar semnificativ în Dunăre.
Astfel, debitele maxime pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge valori de 9000-9500 mc/s.
Această creștere pe teritoriul românesc va însemna că apa va ajunge până la baza digurilor, cu o creștere de aproximativ 50 de centimetri față de nivelul actual.
În acest context, INHGA estimează riscuri crescute de inundații pe râurile mici din bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea, unde ar putea fi emise avertizări de cod portocaliu și chiar roșu, în funcție de intensitatea precipitațiilor”, adaugă Fechet, citat de Mediafax.