”Capitala mondială a urșilor polari”. Un orășel îndepărtat ne arată cum să te adaptezi la cele mai radicale schimbări

”Capitala mondială a urșilor polari”. Un orășel îndepărtat ne arată cum să te adaptezi la cele mai radicale schimbări

Un orășel îndepărtat din Canada este văzut ca un model pentru cum să faci față schimbărilor, oricât de radicale sunt ele.

Succesul se datorează mentalității sale rurale care se concentrează pe a rezolva, nu pe a te plânge, notează Associated Press într-un reportaj dedicat localității cunoscute drept ”capitala mondială a urșilor polari”.

Aflat la aproximativ 1.700 de kilometri de orașul Winnipeg, Churchill avea mii de locuitori înainte ca baza militară și baza de lansare pentru cercetarea rachetelor care funcționau aici să fie închise cu zeci de ani de urmă. Portul altădată aglomerat a fost închis, iar serviciile feroviare au fost suspendate.

ADVERTISING

Însă orașul s-a adaptat. S-a îndreptat spre turism, atrăgând vizitatorii dornici să vadă numeroșii săi urși polari. În fața unei alte provocări, cea a schimbărilor climatice, a început să proiecteze clădiri mai flexibile și să caute să aducă tipuri mai variate de turiști, în condițiile în care oamenii de știință avertizează că diminuarea gheții marine pune în pericol populația de urși.

Urșii au început să vină tot mai des pe măsură ce orașul a devenit mai mic și mai liniștit după închiderea celor două baze, dar și în condițiile în care gheața din Golful Hudson, de care depind ca bază pentru vânătoare, s-a redus.

ADVERTISING

Un mecanic local a construit un vehicul de agrement pentru a vedea urșii în siguranță, iar turiștii atrași de fotografii și documentare cheltuiesc în medie 5.000 de dolari pe vizită și milioane de dolari în total.

Churchill, un oraș fără semafoare, se autointitulează astăzi capitala mondială a urșilor polari și are restaurante de lux și numeroase hoteluri de familie.

Esențiale într-un oraș în care nu poți ajunge cu mașina, portul și șinele de tren au fost repuse în funcțiune. Au fost construite clădiri adaptate la un sol care se scufundă din cauza vremii tot mai ploioase și a dezghețării permafrostului.

ADVERTISING

Cu un pas înainte

Conștiente că în timp urșii vor dispărea ca atracție, autoritățile din Churchill încearcă să se mențină cu un pas înainte, promovând, de exemplu, și turismul pentru observarea balenelor beluga.

”Dintr-o dată, (baza militară) se închide, iar apoi, dintr-o dată, apar turiștii, abundența de animale sălbatice și aurora. Acolo este momentul în care profiți de situație. Ajustezi lucrurile și îmbunătățești viața”, spune Mike Spence, primarul localității din 1995.

beluga

Foto: Facebook / Churchill, Manitoba

Proprietatea locală, sfântă în Churchill

Proprietatea locală este esențială în Churchill, susține Dave Daley, președinte al Camerei de Comerț, care a părăsit orașul în anii '80, dar s-a întors după numai cinci ani.

Mari lanțuri hoteliere au fost interesate la un moment dat de orășel, promițând să-i refacă infrastructura și să construiască ceva mare.

„Toți am spus 'nu'. Suntem un grup unit. Avem opinii diferite și alte lucruri, dar știm cum ne dorim să fie Churchill”, a spus Daley.

Lauren Sorkin, directorul executiv al Resilient Cities Network, spune că fiecare oraș ar trebui să aibă un plan pentru a se adapta la efectele schimbărilor climatice asupra economiei și turismului.

„Churchill este un exemplu remarcabil de oraș care planifică din timp pentru a proteja comunitățile și a păstra mediul nostru natural și biodiversitatea acestuia”, consideră Sorkin.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇