Victorie în justiție pentru Comisia Europeană în două cazuri-cheie împotriva Apple și Google. Câte miliarde trebuie să plătească

Victorie în justiție pentru Comisia Europeană în două cazuri-cheie împotriva Apple și Google. Câte miliarde trebuie să plătească

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat, marţi, definitiv în favoarea Comisiei Europene şi împotriva companiilor Apple şi Google în două procese de lungă durată cu mize financiare importante.

CJUE, prin completul de ultimă instanţă, a decis că Apple trebuie să ramburseze Irlandei 13 miliarde de euro reprezentând impozite restante pentru că a beneficiat de avantaje fiscale nejustificate, considerate ajutoare de stat ilegale, relatează AFP.

Într-o hotărâre separată, instanţa a confirmat o amendă de 2,4 miliarde de dolari împotriva Google pentru practici anticoncurenţiale.

Cazul Apple

Cazul Apple datează din 2016, când Bruxelles-ul a ordonat producătorului celebrului iPhone să restituie Irlandei suma de 13 miliarde de euro. Suma corespunde beneficiilor obţinute în urma unui tratament fiscal favorabil între 2003 şi 2014 în această ţară, unde Apple îşi repatriase toate veniturile obţinute în Europa (precum şi în Africa, Orientul Mijlociu şi India).

ADVERTISING

Pentru Comisia Europeană, filiala irlandeză a Apple a plătit o rată efectivă derizorie a impozitului pe profiturile sale europene „variind de la 1% în 2003 la 0,005% în 2014”.

În primă instanţă, însă, Tribunalul UE a anulat decizia CE din 2020, o palmă răsunătoare pentru comisarul pentru concurenţă Margrethe Vestager, care era responsabilă de acest caz. Comisia a făcut apel.

Într-o nouă turnură, în noiembrie 2023, avocatul general al CJUE, Giovanni Pitruzzella, a emis o opinie - neobligatorie, dar care este urmată în general de judecători - punând la îndoială victoria Apple. Acesta a propus Curţii să anuleze hotărârea şi să trimită cauza înapoi la Tribunalul UE „pentru o nouă decizie pe fond”.

ADVERTISING

Cu toate acestea, Curtea nu a urmat acest sfat şi „se pronunţă definitiv asupra litigiului şi confirmă decizia Comisiei Europene din 2016: Irlanda a acordat Apple un ajutor ilegal, pe care acest stat este obligat să îl recupereze”, se explică într-un comunicat de presă publicat marţi.

Amendă uriaşă pentru Google

În cazul Google, judecătorii au confirmat o amendă de 2,4 miliarde de euro impusă grupului în 2017 pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa căutărilor online.

Aceasta este a doua cea mai mare sancţiune financiară impusă vreodată de UE într-un caz antitrust.

Curtea a constatat că Google „a abuzat de poziţia sa dominantă prin favorizarea propriului său serviciu de comparare a produselor”.

ADVERTISING

„Recursul formulat de Google şi (societatea-mamă) Alphabet este respins”, a anunţat CJUE.

Google a fost acuzată că favorizează serviciul său de comparare a preţurilor Google Shopping prin faptul că îşi face concurenţii practic invizibili pentru consumatori. Google a fost obligat să modifice modul în care sunt afişate rezultatele căutărilor sale pentru a se conforma cerinţelor europene.

Tribunalul European de Primă Instanţă s-a pronunţat în favoarea Comisiei într-o primă hotărâre pronunţată în noiembrie 2021. Dar Google a formulat un nou recurs, solicitând anularea amenzii.

Avocatul general, Juliane Kokott, a propus în ianuarie menţinerea amenzii.

Acesta este unul dintre cazurile majore deschise de Bruxelles împotriva Google, care deţine recordul pentru cele mai mari două amenzi aplicate vreodată de Comisie pentru practici anticoncurenţiale.

Amenda de 2,4 miliarde de euro pentru Google Shopping a fost o sumă record în momentul în care a fost impusă. Ea a fost depăşită în 2018 de o amendă de 4,3 miliarde, pentru abuz de poziţie dominantă a sistemului de operare Android pentru telefoane mobile.

În total, Google a fost amendat cu peste 8 miliarde de euro pentru diverse încălcări ale legilor concurenţei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇