Elon Musk, susținătorul lui Putin? O investigație a procurorilor din SUA arată noi legături între X și propagandiștii Kremlinului

Afirmațiile eronate ale proprietarului celei mai influente rețele sociale americane au fost citite de peste un miliard de utilizatori, arată un studiu realizat de Centrul pentru Combaterea Urii Digitale. În plus, administratorii rețelei au blocat postările care demonstrau falsitatea mesajelor.
Elon Musk, susținătorul lui Putin? O investigație a procurorilor din SUA arată noi legături între X și propagandiștii Kremlinului

Merrick B. Garland, procurorul general al SUA, a anunțat recent câteva decizii luate împotriva propagandei și răspândirii de informații false de către Rusia pentru a influența procesul electoral din SUA.

Autoritățile americane au pus sub interdicție doi angajați ai Russia Today care foloseau o companie din statul Tennessee, Tenet Media, pentru a disemina minciuni în spațiul public american, dar și închiderea tuturor site-urilor create pe sistemul Doppelgänger, o operațiune a Kremlinului de a duplica platforme online credibile pentru ca, apoi, pe ele să fie publicate mesaje de propagandă, teorii ale conspirației și informații false.

TimPoolRusiaWK
MILIONAR PRO PUTIN. Tim Pool, un creator de conținut pentru Tenet Media, plătit cu 100.000 de dolari pe săptămână, care critica Ucraina, milita pentru renunțarea la sprijinul militar acordat de SUA și îl promova pe Trump – Foto: Wikimedia Commons

„Poporul american are dreptul să știe când o putere străină se implică în activități politice sau încearcă să influențeze discursul public”, a declarat procurorul general al SUA, citat de cotidianul „New York Times”.

Investigația nu se va opri aici, a mai spus oficialul american, acesta fiind doar începutul, indicând faptul că Moscova încearcă să-l susțină în continuare pe Donald Trump, pe care Kremlinul îl vede ca pe un lider favorabil planurilor Rusiei.

ADVERTISING

Internetul, o armă ieftină și eficientă

Pentru o mare parte a opiniei publice nu mai e niciun secret că Putin a creat o rețea globală de propagandă. 

Liderul rus a făcut un calcul simplu: folosind Internetul și rețelele sociale a devenit mai ieftin ca niciodată să influențezi opinia publică, răspândind mesaje controlate, neadevărate, cu un scop precis.

Această armă a fost pusă în aplicare în urmă cu mai mult de zece ani, fiind testată cu succes la alegerile din SUA, din 2016, atunci când reprezentanții Kremlinului, în frunte cu ambasadorul rus din Washington de la acea vreme, Serghei Kisliak, au condus o operațiune de hacking asupra serverelor din sediul de campanie al Partidului Democrat, de unde au extras corespondența electronică, oferindu-i lui Donald Trump conținutul emailurilor pentru a le folosi în campanie.

Russia Putin Children's Clinical Centre
STRATEGIE KREMLIN. De peste un deceniu Vladimir Putin folosește rețelele sociale pentru a-și promova intens mesajele politice și a crea haos în Occident - Foto: Hepta.ro

Deși s-a vorbit și s-a scris mult despre acea interferență reușită a Kremlinului, autoritățile americane au făcut extrem de puțin pentru a ieși din labirintul informațional construit cu atâta măiestrie și migală de către Rusia.

Profitând de polarizarea extremă din politica americană, operațiunile ilegale ale lui Putin nu au putut fi anchetate în profunzime, pentru că de fiecare dată s-a ajuns la blocaj politic sau o confruntare între republicani și democrați.

Twitter l-a blocat pe Trump și s-a vândut cu 44 de miliarde

A fost nevoie ca Trump să piardă alegerile din 2020 pe mâna lui, deși a fost sigur că nu se va întâmpla acest lucru, sperând să fie sprijinit până în ultimul moment să rămână la Casa Albă. De aici și refuzul său de a-și recunoaște înfrângerea și încercarea de lovitură de stat din 6 ianuarie 2021. 

Pentru alegerile din 2024 a fost nevoie de altceva. Susținerea lui Trump de către Rusia e evidentă, în ciuda declarațiilor făcute de Putin care a spus zilele trecute că o preferă pe Kamala Harris la Casa Albă.

În luna aprilie 2022, Elon Musk, miliardarul născut în Africa de Sud, proprietarul Tesla și a altor companii din domeniul tehnologie, a achiziționat rețeaua socială Twitter, extrem de influentă în SUA, pentru suma de 44 de miliarde de dolari, mult peste valoarea de piață la momentul respectiv.

Platforma digitală a jucat un rol determinant în ascensiunea politică a lui Donald Trump, în câștigarea alegerilor de către acesta, dar și în modul în care și-a desfășurat mandatul de președinte.

În 8 ianuarie 2021, la două zile după asaltul asupra Capitoliului, desfășurat de susținătorii săi, contul de Twitter al lui Donald Trump a fost suspendat.

În jur de 3 milioane de urmăritori ai contului fostului președinte nu au mai avut acces la mesajele acestuia.

Musk, un admirator al lui Tim Pool

Din perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024, susținătorii lui Trump aveau nevoie de o nouă strategie. Și astfel Elon Musk a intrat în joc, care și cu ajutorul unor miliardari din Rusia, a achiziționat Twitter în urmă cu doi ani, exact la jumătatea mandatului lui Joe Biden.

Musk îi schimbă rapid numele, renunță la toate filtrele în ce privește limitarea propagandei și a știrilor false.

În plus, preia stindardul de la Donald Trump și devine unul dintre susținătorii acțiunilor Kremlinului.

„O nouă analiză arată că afirmațiile false sau înșelătoare ale lui Elon Musk cu privire la alegerile din SUA au fost vizualizate de aproape 1,2 miliarde de ori pe X”, se arată într-un raport realizat de Centrul de Contracarare a Urii Digitale. 

KamalPostMusk
ATAC POLITIC. Elon Musk a postat pe contul său de X o imagine falsă a Kamalei Harris, creată cu un program de Inteligență Artificială, la care a scris că "va fi o dictatoare și o comunistă din prima zi" dacă va câștiga alegerile - Sursa: X-Twitter/ Captura

„La niciuna dintre postările lui Elon Musk nu a fost afișată vreo <notă a comunității>, denumire dată de X unor verificări a autenticității faptelor prezentate în postare, realizate de utilizatori, despre care Musk a afirmat că reprezintă <o modalitate clară și rapidă de a marca informațiile false” postate pe rețeaua X”, se mai arată în concluzia raportului publicat de organizație.

În mod constant, Elon Musk a promovat mesajele lui Tim Pool, un realizator de video-uri, asociat cu Tenet Media, care apare în investigația procurorului general al SUA.

Conform investigației, Pool primea 100.000 de dolari pe săptămână de la entități asociate cu Rusia pentru a promova mesaje împotriva Ucrainei și favorabile lui Vladimir Putin.

MuskTenetMedia
PROMOVARE CONȚINUT PRO RUSIA. Elon Musk a promovat pe contul său de X video-urile realizate de Tenet Media, o companie investigată de procurorii americani pentru o finanțare ilegală de 10 milioane de dolari de la entități din Rusia - Foto: X-Twitter/ Captură

X și Telegram, în colimator

Pe parcursul anului, proprietarul companiei Tesla a promovat pe contul său zeci de mesaje pro Kremlin ale platformei digitale Tenet Media, care a primit peste 10 milioane de dolari de la Rusia, conform anchetei Departamentului de Justiție din SUA.

Schema pe care oficialii americani au sugerat-o în urma publicării primelor date din investigație arată că Vladimir Putin nu a renunțat să se implice în procesele electorale din statele occidentale.

Pentru a face acest lucru eficient, a reușit să controleze părți din rețelele sociale, investind sau făcând presiuni pe proprietari, cazul X și Telegram.

Investigația din SUA extinsă asupra unor importanți influenceri controlați de Kremlin, modul cum au fost promovați și arestarea din Franța a lui Pavel Durov, proprietarul Telegram, indică o reacție puternică din partea statelor occidentale în fața agresiunii digitale a Rusiei, atât de eficientă în ultimul deceniu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇