Profesorul Alexandru Rafila, candidat pe lista PSD la Camera Deputaților, a recunoscut că tatăl său a lucrat până în anul 1949 la Securitatea din Arad.
El a precizat însă că nu a fost implicat în masacrul armat de pe Valea Crișului Alb la sfârșitul anilor ’40, unde au fost uciși mai mulți țărani, așa cum a fost acuzat în presă.
„În primul rând că filmul respectiv, Memorialul Durerii, cu tatăl meu nu a fost obiectiv. Pentru că, dincolo de lucrurile pe care el le-a făcut și cu care eu nu sunt de acord - adică, în mod evident, apartenența la Securitate în acea perioadă, din punctul meu de vedere, este un lucru absolut condamnabil - a pus în paralel un film despre uciderea unor țărani din județul Arad.
Acel lucru s-a întâmplat după două luni și jumătate după ce tatăl meu fusese exclus din Securitate, dat afară din PCR, el era membru de partid. Iar tatăl meu ulterior a avut de suferit, a fost exclus din Facultatea de Medicină timp de șase luni, pentru că a fost considerat un element dușmănos”, a declarat Alexandru Rafila, duminică seara, la B1 TV.
”Nu văd unde este vina mea”
Reprezentantul României la OMS a subliniat că a aflat despre legătura tatălui său cu Securitatea când avea 20 de ani și că a fost afectat.
Totodată, el a precizat că nu are nicio vină ”pentru că sunt fiul tatălui meu”.
„Am aflat aceste lucruri abia când eram student, când aveam în jur de 20 de ani. Mă afectează, sigur, și emoțional, dar nu văd unde este vina mea pentru că sunt fiul tatălui meu. Noi într-un fel eram afectați direct de ceea ce se întâmplase în urmă cu 30 de ani.
El sigur că a avut momente în care a regretat cu siguranță acel lucru, mai ales că a fost și el la un moment dat afectat - nu vreau în vreun fel să îl scuz, pentru că nu există o astfel de scuză”, a spus Rafila.
Potrivit profesorului, tatăl său a fost dat afară din securitate pentru că nu a putut să pună în practică mai multe lucruri care să rezolve problemele legate de colectivizare.
”A fost dat afară din Securitate și din Partidul Comunist pentru că nu era corespunzător sarcinilor. Nu a intrat în amănunte, dar probabil pentru că atunci erau presiuni mari pentru rezolvarea problemelor legate de colectivizare și faptul că el nu a putut să le pună în practică. Lucrurile acestea au condus la excluderea lui”, a explicat Rafila.
”Atacul e legat de opțiunea politică”
Reprezentantul României la OMS consideră că aceste dezvăluiri despre tatăl sau apărute în presă vin în urma faptului că a decis să candideze la alegerile parlamentare pe lista PSD.
„A fost un atac concertat, în mod evident, și e legat de opțiunea politică pe care am avut-o”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunţat, joi, că Alexandru Rafila va candida la alegerile parlamentare pe listele partidului. Mai exact, medicul va candida pentru un loc în Camera Deputaților.
Memorialul Durerii: Alexandru Rafila i-a „masacrat” pe țărani
In serialul „Memorialul Durerii”, difuzat de TVR, Lucia Hossu Longin spune că Alexandru Rafila Sr i-a „masacrat” pe țăranii care s-au opus colectivizării.
”Alexandru Rafila, fost comandant al Securităţii din Arad. A reprimat cu gloanţe opoziţia la colectivizare, în masacrul din anul 1949, din comunele de pe Valea Crişului Alb”, se arată pe site-ul TVR.