Noul prim ministru al Franței: Vrea să îi împace și unească pe francezi, cu „multă umilință și determinare”

Noul prim ministru al Franței: Vrea să îi împace și unească pe francezi, cu „multă umilință și determinare”

Noul prim-ministru francez Michel Barnier, care a preluat joi mandatul de la fostul premier Gabriel Attal, a promis că va lucra cu „toţi cei de bună-credinţă” pentru mai mult respect şi unitate într-o ţară divizată politic după luni de convulsii politice.

Preşedintele Emmanuel Macron l-a numit joi pe Michel Barnier, fostul negociator al UE pentru Brexit, în funcţia de prim-ministru, cerându-i să unifice Franţa şi să pună capăt paraliziei politice care a urmat unor alegeri anticipate neconcludente, relatează Reuters.

ADVERTISING

„Francezii astăzi au nevoie şi şi-au exprimat nevoia de respect, unitate şi împăcare”, a declarat Barnier în primul său discurs ca premier, stând la Matignon alături de predecesorul său, Gabriel Attal.

„Ce aşteptăm de la un prim-ministru? Să spună adevărul despre datorie, despre datoria ecologică, despre întreprinderi, despre agricultură, pescuit... El va trebui să spună adevărul, iar eu voi spune adevărul", a promis noul prim-ministru Michel Barnier.

„Vom avea nevoie, de asemenea, de perseverenţă pentru a continua un anumit număr de acţiuni şi apărarea intereselor noastre în Europa... Dar vor exista şi schimbări şi rupturi. Va fi nevoie de multă disciplină şi respect. Pentru toate forţele politice din guvern - şi mă refer la toate. Pentru că am învăţat că ideile bune vin de pretutindeni”, a spus Barnier.

ADVERTISING

„Acestea sunt vremuri serioase. Abordez această perioadă, această nouă pagină care se deschide, cu multă umilinţă şi determinare”, a continuat Michel Barnier.

El a spus că, peste câteva zile, va prezenta principalele priorităţi legislative.

„Va fi vorba de a răspunde cât mai bine provocărilor, furiei, sentimentului de abandon şi de nedreptate care ne străbate oraşele şi zonele rurale. Şcolile vor rămâne prioritatea guvernului. Mă gândesc, de asemenea, la controlul imigraţiei şi la securitatea de zi cu zi”, a detaliat el.

ADVERTISING

În ceea ce-l priveşte pe fostul premier Gabriel Attal, acesta şi-a exprimat „frustrarea” de a părăsi postul de prim-ministru după numai opt luni de la numirea sa.

„Politica franceză este bolnavă, dar redresarea este posibilă”, a declarat Gabriel Attal.

„Condiţia este să nu mai vedem totul în negru, să oprim loviturile politice şi sectarismul”, a continuat el şi a dat exemplul succesului Jocurilor Olimpice.

„Da, există pesimism în ţara noastră, şi totuşi, până la sfârşitul anului, Notre-Dame de Paris îşi va redeschide porţile”, a menţionat el.

„Mă veţi găsi întotdeauna de partea celor care aleg să spere”, a mărturisit fostul premier, cel mai tânăr din istoria modernă a ţării. „Francheţea şi libertatea vor fi valorile care mă vor conduce în lunile şi anii următori”, a mai spus el.

La 73 de ani, Michel Barnier este cel mai în vârstă premier al Republicii a V-a, succedându-i la Matignon lui Gabriel Attal, în vârstă de 35 de ani, care era cel mai tânăr premier atunci când a fost numit, în urmă cu opt luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇