Două insule devin independente energetic și nepoluante, cu ajutorul UE

Malta și Cipru își unesc forțele cu țări mai mari din UE pentru a-și spori capacitatea de energie curată.
Două insule devin independente energetic și nepoluante, cu ajutorul UE
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Pentru mulți europeni, Cipru și Malta reprezintă un paradis mediteranean îndepărtat. În pofida climei lor însorite, cele două nu reușesc însă să își valorifice abundența de soare și potențiala energie curată, pe cât ne-am aștepta. 

O soluție a fost ca aceste mici națiuni insulare să se asocieze cu parteneri experți în cercetare din țările UE mai mari, care sunt, în mare măsură, înainte în tranziția lor către o economie cu emisii scăzute de carbon și o mobilitate curată.

Prof. George Georghiou și echipa sa de la Centrul de Cercetare pentru Energie Durabilă FOSS de la Universitatea din Cipru lucrează din 2016 alături de colegi cercetători de la Institutul Austriac de Tehnologie (AIT) și de la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU), ambele cu o expertiză consacrată în domeniul rețelelor fotovoltaice (PV) și al rețelelor de energie inteligente, ca parte a unei inițiative de cercetare finanțată de UE, denumită TwinPV.

Obiectivul lor comun a fost să exploreze modul în care Cipru ar putea folosi mai bine energia fotovoltaică pentru a-și satisface nevoile în creștere de energie electrică și pentru a stimula cercetarea și inovarea legate de această resursă de energie regenerabilă.

Partenerii de cercetare au realizat o serie de studii de caz axate pe întregul ciclu al energiei solare, de la celulele fotovoltaice și stocarea energiei până la rețelele electrice inteligente și prognoza energetică.

Scopul general a fost să găsească modalități de a utiliza mai multă energie din surse regenerabile pe insulă și de a pune capăt dependenței Ciprului de petrolul brut. Pentru aceasta, a fost nevoie să se abordeze unele provocări unice, specifice națiunilor insulare mici, cum este Cipru.

ADVERTISING

Puterea Soarelui 

Cipru beneficiază de peste 3.300 de ore de lumină solară pe an, ceea ce îl face un loc ideal pentru valorificarea energiei solare. Cu toate acestea, încă importă cea mai mare parte a energiei sale sub formă de combustibili fosili. 

În 2019, doar 13,8 % din energia sa provenea din surse solare și eoliene, cu mult sub media europeană de 19,7%, potrivit Eurostat. Întrebarea evidentă este: de ce?

Problema este că energia din surse regenerabile, cum ar fi energia solară, este imprevizibilă și nu îi permite țării să reacționeze la nevoile sale energetice în schimbare. În medie, în Cipru vin anual patru milioane de turiști, majoritatea într-o perioadă scurtă de câteva luni. Nevoile de energie pe insulă cresc atunci de la 300 de megawați în primăvară până la 1.200 de megawați.

Metodele de stocare a energiei din surse regenerabile sunt complicate și costisitoare, ceea ce face dificilă utilizarea acesteia ca sursă primară de energie.

Prin urmare, o cantitate semnificativă de energie excedentară nu este stocată pentru a fi utilizată ulterior, ci se pierde. Aceasta deoarece nu există încă nicio conexiune cu rețelele electrice din Europa continentală, ceea ce face dificil exportul surplusului de energie.

„În restul Europei, dacă produci multă energie electrică, o poți trimite oricând într-o țară vecină, dar Cipru este o insulă, care nu este conectată la piața europeană a energiei”, explică Georghiou. „Nu ne putem transfera energia și nici nu o putem stoca deoarece este prea costisitor.” 

Drept urmare, Cipru se bazează în principal pe trei centrale care ard păcură, iar prețurile energiei electrice din țară cresc constant, ceea ce face ca o mare parte a populației să fie amenințată de sărăcia energetică.

ADVERTISING

„Cipru este o rețea izolată, astfel că îi este greu să se bazeze exclusiv pe energia solară”, spune Georghiou. 

Consolidarea capacităților

Sprijinul unor parteneri mai experimentați a fost crucial, iar Georghiou recunoaște că colaborarea în cadrul TwinPV a contribuit în mod semnificativ la consolidarea capacității de cercetare în Cipru. 

„Am dobândit multe cunoștințe și expertiză cu ajutorul partenerilor noștri mai avansați. Proiectul ne-a ajutat să ne extindem capacitățile și să producem cercetări relevante în domeniul energiei solare, al rețelelor inteligente și al integrării surselor regenerabile de energie.”

Un rezultat semnificativ pentru Cipru a fost modernizarea și transformarea centrului de cercetare FOSS în Centrul de excelență (CoE) în cercetare și inovare PHAETHON pentru soluții energetice inteligente, eficiente și durabile, începând din 2024. Această transformare, realizată cu sprijinul UE, va crea un nou CoE regional în domeniul energiei durabile. 

De asemenea, a condus la planuri de a transforma campusul Universității din Cipru într-unul complet „verde”, spune Georghiou. În prezent, se construiește un nou parc solar major, cu acumulatori de stocare a energiei, care ar trebui să satisfacă o parte semnificativă a nevoilor de energie electrică ale universității.

Per ansamblu, utilizarea energiei distribuite din surse regenerabile se extinde în Cipru, care speră să-și sporească cota de energie din surse regenerabile la 23 % până în 2030, ca parte a planului său național privind energia și clima. Promițător este că numărul de sisteme fotovoltaice din Cipru a crescut cu 66% în 2023 și se așteaptă ca această tendință să continue.

ADVERTISING

Deși TwinPV s-a încheiat în decembrie 2018, toți cercetătorii implicați au continuat să lucreze împreună. 

„Am format parteneriate strategice și am creat o situație în care toate părțile au de câștigat”, spune Georghiou. 

Conexiunea electromobilității

În vestul Mării Mediterane, de această dată, dr. Brian Azzopardi, lector universitar la Colegiul de Arte, Știință și Tehnologie din Malta (MCAST) și președinte fondator al Grupului de cercetare în domeniul energiei MCAST, spune ceva similar. 

Ca parte a unui alt proiect de twinning al UE, NEEMO, care s-a întins pe patru ani până în 2023, Malta a reușit să-și intensifice semnificativ activitățile de cercetare în domeniul electromobilității și al energiei curate. 

Ca parte a acestui efort de colaborare, MCAST și-a unit forțele cu Institutul Austriac de Tehnologie (AIT), cu Comisia Franceză pentru Energii Alternative și Energie Atomică (CEA) și cu Agenția de Dezvoltare Nicosia (ANEL) din Cipru.

„Scopul a fost de a îmbunătăți și de a consolida capacitatea de cercetare în domeniul electromobilității – sau e-mobilității – și operațiunile aferente în Malta”, spune Azzopardi, care a coordonat proiectul. 

Experții NEEMO au investigat provocările specifice pentru electromobilitate în Malta, inclusiv limitările sale fizice. Întrucât insula are o lungime de doar 27 de kilometri, majoritatea deplasărilor sunt scurte și nu existau suficiente puncte de încărcare, în special în perioadele turistice aglomerate.

Focalizarea NEEMO pe soluțiile de micromobilitate a fost menită să ajute la îmbunătățirea accesului la transport pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei cu mobilitate limitată sau cu acces limitat la transportul public.

„Nu putem rezolva toate problemele electromobilității, dar am adus unele contribuții substanțiale la cercetarea în curs”, spune Azzopardi. 

Acestea au inclus activități de cercetare cu privire la așa-numitul flux de energie bidirecțional, adică atunci când încărcarea merge în ambele sensuri – în vehicul, ca obiectiv principal, dar și permițând energiei electrice stocate în bateria vehiculelor electrice să circule înapoi către o locuință sau către rețeaua electrică. Acest lucru poate ajuta la stabilizarea rețelelor, mai ales atunci când repornesc după întreruperi generalizate.

„Aceasta aduce beneficii locuitorilor noștri, deoarece ajută la îmbunătățirea condițiilor pentru electromobilitate, care devine din ce în ce mai populară aici, în Malta”, spune Azzopardi.

În paralel cu munca cercetătorilor NEEMO cu privire la electromobilitate, guvernul maltez a atras fonduri UE pentru acordarea de noi granturi menite să sprijine achiziționarea de vehicule electrice. Autoritatea în materie de transport a insulei a raportat în august anul trecut o „creștere semnificativă” a vânzării de mașini electrice și plug-in hibride.

Fundație pentru cercetare

La fel ca în cazul TwinPV, colaborarea internațională inițiată prin intermediul NEEMO a dus la progrese semnificative în dezvoltarea capacității de cercetare și inovare a insulei, în special prin lansarea Fundației pentru Inovare și Cercetare în Malta (FiR.mt), care a contribuit la reducerea decalajelor între industrie, cercetare și comunitatea academică, spune Azzopardi. 

„Până la crearea FiR, nu a existat un centru de cercetare în Malta”, spune Azzopardi. „Acesta a fost cu siguranță un succes, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea capacității de cercetare.” 

Azzopardi creditează, de asemenea, NEEMO cu faptul că colegiul MCAST din Malta a fost acceptat în Asociația Europeană a Partenerilor de Cercetare în domeniul Auto (EARPA), care reunește cei mai importanți furnizori independenți de activități de cercetare și dezvoltare din sectorul auto din Europa. 

„Toate acestea reprezintă moștenirea NEEMO. Colaborarea a impulsionat o mulțime de inițiative”, spune acesta. În schimb, Malta oferă oportunități unice pentru țările mai mari din UE, afirmă Azzopardi. 

„Malta este gestionabilă și accesibilă. Oferă un mediu bun pentru experimente de cercetare la nivel național, care pot fi apoi implementate în Europa continentală.” 

Atât Georghiou, cât și Azzopardi sunt de acord că aceste parteneriate internaționale, care s-au dovedit cruciale pentru reducerea decalajului în materie de cercetare față de țările mai avansate, ar fi fost dificile fără finanțarea și sprijinul UE. 

„Există multe talente în țările noastre, dar uneori este nevoie de puțină îndrumare”, spune Georghiou. 

Articol scris de Michaela Nesvarova

Cercetările menționate în acest articol au fost finanțate prin programul Orizont al UE. Opiniile persoanelor intervievate nu reflectă neapărat opiniile Comisiei Europene.

Mai multe informații

​Acest articol a fost publicat inițial în Horizon, revista de cercetare și inovare a UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇