De ce arestarea șefului Telegram îi dă frisoane lui Elon Musk

În urmă cu două săptămâni, în timpul revoltelor rasiste din Marea Britanie, guvernul de la Londra l-a anunțat pe proprietarul X, fostă Twitter, că pe respectiva platformă on-line au fost publicate mesaje mincinoase care au intensificat și răspândit violențele în țară. Sâmbătă, poliția franceză l-a reținut pe președintele executiv al celei mai populare rețele sociale din Rusia.
De ce arestarea șefului Telegram îi dă frisoane lui Elon Musk

Elon Musk a părăsit clădirea emblematică a companiei Twitter din San Francisco, mutîndu-și birourile în Texas.

Platforma digitală creată în 2006 de Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone și Evan Williams a reprezentat pentru orașul din California transformarea sa în capitala mondială a start-up-urilor de tehnologie.

Plecarea de acum a lui Musk nu trezește nicio emoție și nicio supărare autorităților locale, relatează jurnaliștii de la „New York Times”. Mai mult, relocarea companiei e văzută ca o posibilitate de a reface prestigiul orașului, afectat de controversele din jurul miliardarului.

„Actualul X este o versiune zombi a vechiului Twitter. Asta e ceea ce simt o mulțime de oameni”, a declarat Yao Yue, inginer programator, care a lucrat 12 ani pentru Twitter, dându-și demisia în mod voluntar după ce Elon Musk a cumpărat rețeaua socială în 2022.

Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat cu vizionarul investitor care a lansat PayPal, Tesla și Space X, doar câteva din companiile care au modelat economia globală, dar în ultimele zile au apărut câteva indicii.

Investitorii lui Musk, susținătorii lui Putin

Într-un proces intentat rețelei sociale pe care o deține, avocații lui Elon Musk au fost obligați de judecători să dea publicității investitorii X, cei care au contribuit cu bani atunci când miliardarul de origine sud-africană a decis să achiziționeze platforma on-line pentru care a plătit 44 de miliarde de dolari.

ADVERTISING

Printre acționarii X se află Jack Moshkovich și Denis Aven, fiii ai doi oligarhi ruși, Vadim Moshkovich și Petr Aven, aflați în cercul de putere al lui Vladimir Putin.

AvenMoshkovich
ASOCIAȚII LUI MUSK. Miliardarii din Rusia, investitori prin intermediul copiilor în cea mai mare rețea socială din SUA - Foto: Wikimedia Commons

Petr Aven, tatăl lui Denis, asociatul lui Musk, este un miliardar rus care a fondat conglomeratul economic Alfa Group. Mulți spun că acest holding este unul din „portofelele lui Putin”.

Conform relatării lui Denis Danilov, comentator politic specializat pe Rusia, Petr Aven împreună cu Mikhail Fridman, alt miliardar cu conexiuni la Kremlin, au călătorit în 2018 la Washington pentru a face presiuni cu scopul „ridicării sancțiunilor internaționale instituite de SUA asupra Rusiei”.

„Aven este unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Putin. În general, fără intervenția lui Peter Aven, Putin ar fi, mai degrabă, la închisoare, nu președinte. Acesta l-a acoperit pe Vladimir Putin în 1992, când a organizat comerțul ilegal cu licențe de export din postura de consilier al primăriei din Sankt Petersburg”, scrie Denis Danilov.

„Petr Aven a participat, de asemenea, la o întâlnire cu Putin în data de 24 februarie 2022 pentru a marca începutul invaziei din Ucraina. Nu a protestat și nu a criticat niciodată operațiunea militară specială și l-a susținut, în tăcere, pe Putin”, susține Danilov.

Vadim Moshkovich, tatăl lui Jack Moshkovich, alt asociat al lui Elon Musk, „este un miliardar rus sancționat de Uniunea Europeană, fost membru al Consiliului Adunării Federației Ruse. Cu alte cuvinte, făcea parte oficial din cercul de putere al lui Putin”, anunță Danilov. 

Moshkovich deține cel mai mare holding agricol din Rusia, Rusagro, și nici el, la fel ca Aven, nu a criticat invadarea Ucrainei.

Durov, la Baku, în același timp cu Putin

Asocierile dubioase ale lui Elon Musk pot reprezenta explicația pentru care a ținut secret doi ani lista acționarilor X, dar și schimbarea de atitudine a acestuia față de Rusia, devenind un susținător al cauzei lui Putin.

Un eveniment petrecut sâmbătă a atras atenția jurnaliștilor din întreaga lume și e posibil să-l fi îngrijorat și pe Elon Musk, care e tot mai criticat de reprezentanții guvernelor din SUA și din Marea Britanie.

Pe aeroportul Le Bourget, aflat în nordul Parisului, poliția franceză l-a arestat pe Pavel Durov, președintele executiv al popularei platforme sociale Telegram, atunci când a coborât din avionul său personal.

Acesta venea de la Baku, Azerbaidjan, acolo unde Putin a făcut o vizită oficială săptămâna trecută. Liderul rus a fost însoțit de o suită formată din oameni de afaceri, iar prezența lui Durov în oraș nu a fost deloc întâmplătoare.

Miliardarul cu dublă cetățenie, ruso-franceză, care locuiește în Dubai, a fost reținut sub acuzația că „refuză să colaboreze cu autoritățile din Franța și nu moderează postările de pe Telegram, devenind astfel complice la infracțiuni de trafic de persoane, terorism, spălare de bani și abuz asupra minorilor”, se arată într-o relatare a postului de televiziune TF1.

Telegram are 950 de milioane de utilizatori

Ne aflăm în fața celei mai dure reacții a autorităților unui stat occidental în raport cu un miliardar, proprietar al unei influente rețele sociale.

Pavel Durov este, de asemenea, fondatorul VKontakte, Facebook-ul rusesc, care are în jur de 85 milioane de utilizatori, în timp ce Telegram, înființată ulterior, copiind modelul Twitter, a ajuns la 950 de milioane de conturi.

PavelDurovTelegram
MILIARDARUL RUS. Pavel Durov s-a relocat în Dubai, susținând că nu are legături cu Putin, dar sunt indicii că Telegram e controlată de Kremlin - Foto: Hepta.ro

Pe cele două platforme on-line se desfășoară întreaga interacțiune digitală dintre cei care comunică în spațiul rusesc, iar Telegram, din cauza lipsei unor criterii de moderare a postărilor, e tot mai folosită în întreaga lume.

Campaniile de propagandă ale Kremlinului care-i vizează pe ruși se desfășoară în principal pe aceste platforme pentru ca, apoi, mesajele să migreze spre X, Facebook, Instagram.

Fiind puțin moderată, aplicația Telegram e folosită de asemenea pentru a fi răspândite mesaje care îndeamnă la violență, la ură rasială, religioasă, cu un impact major asupra copiilor și adolescenților. 

Rețeaua are e folosită pentru obținerea radicalizării fundamentaliste și organizarea unor atacuri teroriste.

Un mesaj pentru miliardarii din social-media

„Telegram se poziționează ca un paradis al libertății de exprimare și o aplicație de mesagerie axată pe confidențialitate. Cu toate acestea, ambele afirmații sunt înșelătoare”, se arată într-un raport al Kremlingram.org, o alianță de investigație care studiază legăturile platformei sociale Telegram cu Kremlinul.

Russia Putin North Caucasian Federal District Chec
CONTUL PREȘEDINTELUI. Vladimir Putin are legături cu Telegram, susține un raport care urmărește legăturile Kremlinului cu respectiva rețea socială - Foto: Hepta.ro

„Telegram s-a dovedit a fi nesigură pentru comunicare. Lipsa de sisteme pentru moderarea postărilor a fost folosită de Rusia, ISIS, Hamas și alte grupuri teroriste pentru a-și răspândi mesajele în întreaga lume”, se arată în raport.

„Telegram a fost fondată și este administrată de o echipă de ingineri și antreprenori ruși, care în prezent își au sediul principal în Dubai. Este una dintre cele mai utilizate aplicații digitale în Ucraina, în ciuda războiului cu Rusia”, precizează Kremlingram.org.

„Există o mulțime de dovezi indirecte care indică legăturile strânse ale Telegram cu Kremlinul - de la conexiuni personale, la istoricul relațiilor, sursele de finanțare, declarațiile oficialilor guvernamentali și lipsa generală de transparență”, se mai spune în raportul citat.

„Faptul că Telegram însăși susține că nu are <nicio legătură cu Rusia> nu face decât să înrăutățească situația”, precizează studiul realizat de Kremlingram.org.

Pavel Durov și asociații săi au încercat încă din 2014, printre altele anul anexării Crimeii, să se prezinte ca fiind independenți de interesele lui Putin.

Arestarea de ieri a președintelui executiv al Telegram e o acțiune fără precedent care transmite un mesaj clar miliardarilor care controlează rețelele sociale că guvernele și-au pierdut răbdarea.

Atacurile rasiste, terorismul, radicalismul religios și propaganda politică mincinoasă sunt încurajate și promovate intens pe rețelele sociale, iar în ciuda încălcărilor repetate ale legilor care guvernează societățile deschise, administratorii platformelor on-line n-au găsit soluții, n-au vrut sau n-au putut să limiteze promovarea urii, instigarea la crime și înșelăciunea din mediul on-line.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇