Jumătate de milion de copaci au fost tăiați pentru extinderea gigafabricii Tesla de la Berlin (Foto)

Jumătate de milion de copaci au fost tăiați pentru extinderea gigafabricii Tesla de la Berlin (Foto)

Imaginile din satelit arată că 329 de hectare de pădure au fost defrișate pentru a face mai mult loc uzinei pe care compania lui Elon Musk a construit-o lângă capitala Germaniei.

Imaginile din satelit realizate de compania de date de mediu Kayrros arată 329 de hectare de pădure care au fost defrișate în perioada martie 2020 – mai 2023. Este echivalentul a aproximativ 500.000 de copaci, relatează The Guardian.

Datele arată că producția de automobile electrice a provocat distrugerea naturii pe plan local, precum și daune la nivel mondial prin mineritul metalelor rare, a afirmat Karolina Drzewo, de la grupul de campanie Turn Off Tesla’s Tapș.

ADVERTISING

"Într-una dintre cele mai aride regiuni ale Germaniei mediul a fost distrus foarte mult. Trebuie prevenită extinderea și, prin urmare, și mai multă distrugere a pădurilor și punerea în pericol a zonei protejate de apă potabilă", a spus ea.

"Fabrica Tesla din Germania a dus la tăierea multor copaci. Desigur, acest lucru trebuie pus în perspectivă, în opoziție cu beneficiul înlocuirii mașinilor cu motor cu ardere internă cu vehicule electrice", a explicat Antoine Halff, analist-șef la Kayrros.

Potrivit acestuia, copacii tăiați reprezintă echivalentul a aproximativ 13.000 de tone de CO2, cantitatea emisă anual de 2.800 de mașini cu motoare termice în SUA. Astfel, spune el, această cantitate de dioxid de carbon a fost anulată prin mașinile electrice produse de Tesla în fabrica pentru care s-au tăiat copacii. "Mereu există un compromis, așa că trebuie să fii conștient care sunt termenii acestuia", a subliniat Halff.

Construirea de noi spații de producție în gigafabrica Tesla de la Berlin a declanșat ample proteste și a generat o dezbatere despre compromisurile pe care le implică clădirea unei economii verzi. În schimb, Elon Musk a criticat poliția germană pentru că le-ar fi permis "protestatarilor de stânga" să-și manifeste în stradă nemulțumirea.

ADVERTISING

Activiștii de mediu au protestat în luna mai împotriva extinderii planificate a fabricii Tesla. Aceștia au ocupat trei case din apropiere și au încercat să împiedice lucrările după ce în martie un grup de protestatari a incendiat un stâlp de electricitate și a reușit să oprească producția în fabrică timp de mai multe zile.

Planul de extindere al fabricii Tesla de lângă Berlin pentru dublarea producției la un milion de mașini pe an a fost aprobat în iulie de ministerul german al Mediului.

Zeci de incidente de mediu s-au înregistrat în această unitate în care sunt produse și milioane de celule de baterii auto, inclusiv scurgeri de motorină, vopsea și aluminiu. Tesla a admis mai târziu că au avut loc mai multe incidente pe șantierul fabricii în timpul construcției și de la începerea producției. Compania a subliniat că niciunul dintre aceste evenimente nu a cauzat daune mediului și că, dacă este necesar, sunt aplicate măsuri corective.

ADVERTISING

Kayrros măsoară defrișările folosind imagini optice transmise de satelitul Sentinel-2. Acestea au o rezoluție de 10 metri și sunt disponibile public. Datele sunt procesate automat și verificate pentru calitate de experți în teledetecție.

Kayrros a precizat că instrumentul său de detecție a fost dezvoltat pentru a ajuta companiile să respecte reglementările UE privind defrișările, potrivit cărora de la începutul anului 2025 va fi interzis importul de bunuri obținute prin distrugerea pădurilor.

Instrumentul ar putea fi folosit și pentru a monitoriza în mod independent pădurile care sunt folosite pentru compensarea emisiilor de carbon pe piața voluntară a carbonului, a menționat compania.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇